Foto: Telegram

221 dan rata u Ukrajini!

Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !
 
19:10

Makron Zelenskom: Radićemo na novim sankcijama Rusiji

Francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i poručio mu da će raditi sa partnerima iz EU na novim sankcijama Rusiji, javlja BFM pozivajući se na Jelisejsku palatu.
 
Kako navodi francuska televizija, Makron je tokom razgovora snažno osudio "nelegitimne aneksije" četiri ukrajinska regiona.
 
On je obećao da će Pariz pomoći Ukrajini da u potpunosti obnovi suverenitet i teritorijalni integritet, prenosi TAS S.
 
Makron se založio za povlačenje ruskih snaga iz nuklearne elektrane Zaporožje i osudio privođenje generalnog direktora nuklearne elektrane Igora Murašova.
 
Ukrajinska državna atomska agencija Energoatom ranije je saopštila da su ruske snage u petak privele Murašova na putu od nukelarke Zaporožje do Energodara i odvele ga u nepoznatom pravcu.


19:10

Stoltenberg: Zauzimanje Limana pokazuje da Ukrajinci napreduju

Ukrajinsko zauzimanje grada na teritoriji čiju je aneksiju proglasio predsjednik Rusije Vladimir Putin pokazuje da Ukrajinci napreduju i da su u stanju da se suprotstave ruskim snagama, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
 
"Vidjeli smo da su uspeli da zauzmu novi grad Liman i to pokazuje da Ukrajinci napreduju, da su u stanju da potisnu ruske snage zbog njihove hrabrosti, vještine, ali i zbog naprednog naoružanja koje im SAD i drugi saveznici pružaju", rekao je Stoltenberg u intervjuu za NBC.

19:04

Odjeknulo osam eksplozija

"Ukrajinske trupe izvele su raketni napad na Novu Kahovku, u vazduhu je odjeknulo 8 eksplozija", saopštila je uprava Nove Kahovke .

18:56

Putin dao Dumi na ratifikaciju sporazume o ulasku 4 oblasti

Ruski predsjednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi na ratifikaciju četiri sporazuma o pristupanju samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, koji podrazumjevaju da će te teritorije ući u sastav Rusije u granicama definisanim na dan njihovog osnivanja i pripajanja Ruskoj Federaciji.
 
"Granice teritorije Donjecke Narodne Republike (DNR) definisane su granicama DNR koje su postojale na dan njenog osnivanja i dan pristupanja Ruskoj Federaciji kao novog regiona", navodi se u jednom od objavljenih dokumenata u bazi podataka Dume, a prenosi TASS.


17:30

Rusi gomilaju ogromne snage u blizini fronta,ali ne uključuju još uvijek u borbu! O ovome su još prošle sedmice izvještavali ukrajinski mediji!



17:11

Ukrajinci su pretukli ruskog zatvorenika u zauzetom ruskom gradu Krasni Liman.


17:00

Ruski napad na kolonu kod Davidovog broda!



16:51

Ne vjeruju da će dugo ostati?!

Ukrajinske  vlasti očigledno nemaju namjeru da obnove komunalne sisteme grijanja u stambenim blokovima Izjuma. Radovi na obezbjeđenju grijanja bili su u toku pod ruskom administracijom, a sada Ukrajinci nude stanovništvu ili da se preseli u privatne kuće ili da se evakuiše u Harkov.

Po svemu sudeći, nema namjere da se komunalije u stambenim blokovima obnavljaju, neće se grijati, vodosnabdevijanje i struja nisu garantovani. Isto se dešava u nekim kvartovima Harkova, gdje je civilno stanovništvo prinuđeno da se preseli u centre za privremeni smještaj uprkos protestima. Radnici javnih službi u Harkovu prijete stanovništvu da će zalemiti ulaze u stanove ako se ne evakuišu na vrijeme.

Izjum i vjerovatno Harkov se tretiraju kao privremeno okupirani gradovi koji nisu prijateljski raspoloženi i spremaju se da postanu odbrambeni položaji u budućoj ruskoj ofanzivi koju Ukrajinci očigledno predviđaju: izvori.
 

16:49

Kina je pozvala na istragu o curenju gasa iz gasovoda Sjeverni tok zbog sumnje u sabotažu.
 
📍Zhang Heking, ataše za kulturu u kineskoj ambasadi u Islamabadu, nagovijestio je na svojoj Tviter stranici pravog krivca /naslovna slika/

16:40

O situaciji u Hersonskoj oblasti, pravac Visokopolje-Berislav. 2. oktobar 2022
 
Do noći, neprijatelj je krenuo u ofanzivu, koristeći do 150 jedinica oklopna vozila, potisnuli su ruske jedinice na drugu liniju odbrane juče do 23 časa.
 
Oružane snage Ukrajine su se učvrstile u naselju. Zolotaja Balka i šumski pojas ispred Kreščenovke, jedinice Oružanih snaga Rusije pretrpjele su gubitke. Teritoriju koju su prethodno kontrolisale ruske isturene jedinice na ovom sektoru fronta okupiran od strane neprijatelja.
 
Danas do 01:00 Oružane snage Ukrajine nastavile su sa povlačenjem snaga. Jedinice Oružanih snaga Rusije koje učestvuju u odbrani nemaju rezerve.
 
Nastavkom ofanzivnih dejstava neprijatelja postoji realna opasnost od povlačenja ruskih jedinica.
 
 
16:30

Evakuacija ukrajinskih ranjenika na Hersonskom pravcu!


16:21

Konašenkov: Ukrajinci napali u pravcu Nikolajev-Krivi Rog

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je da je ukrajinska vojska pokušala da napadne u oblasti Bruskinskog i Kostromke, u pravcu Nikolajev-Krivi Rog.
 
Konašenkov tvrdi da je taj pokušaj osujećen.
 
"Ruske trupe su za dan uništile 43 tenka Oružanih snaga Ukrajine i više od 400 ukrajinskih vojnika na pravcu Nikolajev-Krivi Rog", rekao je Konašenkov.

16:20

"Remdizelj" povećava broj zaposlenih za 40 odsto

Vodeća ruska kompanija koja proizvodnji oklopna vozila "Remdizelj" iz grada Naberežnije Čelni u republici Tatarstan, zbog sve većih potreba vojske za vojnom opremom, planira da poveća broj zaposlenih za 40 odsto, saopštila je Sputnjiku pres služba kompanije.
 
"Data situacija zahtijeva povećanje proizvodnje vojne opreme. Danas imamo zadatak da popunimo sva slobodna radna mjesta u "Remdizelju". Međutim, tu nije riječ o pozicijama u ekonomskom ili administrativnom sektoru, već isključivo o tehničkim stručnjacima. Povećaćemo broj zaposlenih za 40 odsto", rekli su u kompaniji "Remdizelj".

14:38

Zaporožje i Herson zadržavaju nazive u okviru Rusije

Ugovori o pripajanju regiona Zaporožja i Hersona predviđaju da te oblasti zadrže postojeće nazive kao odvojeni entiteti u sastavu Ruske Federacije, utvrđeno je dekretom koji je danas usvojio Ustavni sud Rusije.
 
Na sajtu suda je objavljeno da regioni Zaporožja i Hersona od dana potpisivanja pristupanja Ruskoj Federaciji, što je izraz volje obje strane, ulaze u legalnu ustavnu proceduru za formiranje novih entiteta u okviru Rusije - Regiona Zaporožja i Regiona Hersona, preneo je TAŠ.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )