Foto: Twitter

Sedamdeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da su njene snage povratile sela od ruskih trupa sjeverno i sjeveroistočno od Harkova, započinjući kontraofanzivu koja bi mogla da signalizira promjenu incijative u ratu i da ugrozi glavno napredovanje Rusije. Protok gasa u Evropu preko Ukrajine mogao bi da padne za trećinu ukoliko Rusija ne pređe na korišćenje rute koju je predložio Kijev nakon što je najavio da će u srijedu ujutru obustaviti protok prirodnog gasa kroz tranzitnu tačku "Sohranjivka", izjavio je šef ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogas" Jurij Vitrenko.

09:35

Azovac prikazao kakvo je stanje na "površini"!




09:27

Azovstal na jučerašnji dan!

09:20

Snimci teških gubitaka ukrajinske vojske u borbi za Cirkuni,samo predgrađe Harkova! Sa druge strane ukrajinski izvori govore o potiskivanju ruskih snaga sa područja Harkova


09:15

Ukrajinski vojnici okruženi Čečenima?

Pomoćnik čečenskog vođe Kadirova, Apte Alaudinov tvrdi da su ukrajinski vojnici protjerani iz grada Rubižne u Donbasu i blokirani u tvornici Zarija.
 
"Svih ovih dana bili smo zauzeti blokiranjem tvornice Zarija. Imali smo zadatak da je očistimo s lijevog boka pogona do Kudrjašovke. Ovaj zadatak je već završen, naše snage i sredstva su praktično blokirali tvornicu Zarija", rekao je.

08:45

Snimci sa fronta!


08:19

Institut za rat objavio najnoviju kartu i analizu sukoba u Ukrajini



08:00

Rusija bi mogla dominirati sjeverozapadnim Crnim morem, kaže ministarstvo obrane Velike Britanije

Rusija bi mogla dominirati sjeverozapadnim Crnim morem ako uspije učvrstiti svoju poziciju na Zmijskom ostrvu, pokazuje najnovije britanski obavještajni izvještaj.
 
"Borbe se nastavljaju na Zmijskom ostrvu, a Rusija u više navrata pokušava ojačati svoju vojsku koja se ondje nalazi. Ukrajina je uspješno pogodila rusku protuzračnu obranu i snabdijela brodove bespilotnim letjelicama Bajraktar. Ruska plovila za snabdijevanje imaju minimalnu zaštitu u zapadnom Crnom moru nakon gubitka Moskve.
 
Ako Rusija učvrsti svoju poziciju na Zmijskom ostrvu sa strateškom protivzračnom odbranom i krstarećim raketama obalske odbrane, mogla bi dominirati sjeverozapadnim Crnim morem", navodi se.


07:39

 Azov objavio fotografije ranjenih i izmučenih vojnika u čeličani: "Spasite nas!"

Borci Azova objavili su najnovije fotografije iz čeličane Azovstal koje prikazuju teške uslove u kojima trenutno žive, zarobljeni i ranjeni pod zemljom u Mariupolju, piše Guardian. Na Telegram kanalu puka Azov juče je objavljena serija fotografija uz molbu međunarodnoj zajednici za pomoć.

07:22

Ukrajina: Danas zatvaramo dio ključnog plinovoda za Europu. Oglasila se Rusija

Ukrajinski operater sistema za prijenos plina GTSOU objavio je da će "zbog više sile" danas obustaviti prijenos ruskog plina preko ulazne tačke Sohranivke, jedne od dvije ključne tačke za snabdijevanje Evrope ruskim plinom.


07:00

SAD šalje više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Zastupnički dom je u utorak navečer usvojio zakon o potrošnji u Ukrajini sa 368 prema 57, a svaki glas "ne" došao je od republikanaca, prema izvještaju Reutersa. 
 
Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatne 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini prije dvije sedmice, ali su zastupnici odlučili povećati vojno i humanitarno finansiranje.
 
"Ovaj zakon će zaštititi demokratiju, ograničiti rusku agresiju i ojačati našu nacionalnu bezbjednost, a što je najvažnije, podržat će Ukrajinu", rekla je demokratska zastupnica Rosa DeLauro, koja predsjedava Odborom za dodjelu sredstava Predstavničkog doma.

06:56

Rusi ukazuju pomoć zarobljenom ,ranjenom ukrajinskom vojniku!


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )