Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u 236. dan.


Zbog skorog gašenja plasmana vijesti  na početnim stranama od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 
17:15

Bjelorusi na granici!



17:09

Upali u zasjedu!



17:00

 
Bez komentara!


16:51

Francuski plaćenici stižu u Nikolajev⚡
 
Ovo izvještavaju izvori projekta @vargonzo, koji su takođe uključeni u detaljnu analizu radio presretanja. Ovdje imate još jedan dio detalja na frontu Herson-Nikolajev.
 
Informaciju o dolasku Francuza u ovom pravcu potvrđuju, između ostalog, i proruski ilegalni aktivisti koji rade u Nikolajevskoj oblasti. Djelimično se pouzdano zna o gomilanju stranaca u industrijskim i lučkim zonama Nikolajeva. Međutim, ako su ranije komunicirali uglavnom na engleskom i poljskom, onda se poslednjih dana često može čuti francuski govor. I na ulici i u vazduhu.
 
Uskoro obećavaju više detalja o situaciji u cjelini.

16:45

Čečeni čuvaju nuklearku!



16:37

Pušilin: Rusija i Ukrajina danas razmjenjuju zarobljenike

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da će Rusija i Ukrajina danas razmijeniti ukupno 220 zatvorenika.
 
"Danas se odvija razmijena po formuli 110 za 110. Ukrajini vraćamo žene. Menjamo ih za 80 ruskih mornara, civila koje je Ukrajina držala u zatočeništvu“, napisao je Pušilin u objavi na društvenoj mreži Telegram.
 
Pušilin dodaje da će i 30 boraca Donjecke i Luganske Narodne Republike biti razmijenjeno.

16:15

Novinarka koja je držala parolu protiv rata pobjegla

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, koja se javno usprotivila ruskom napadu na Ukrajinu, pobjegla je sa ćerkom iz Rusije, potvrdio je danas njen advokat.
 
Ovsjanikova je široj javnosti postala poznata kada je u martu, nakon početka rata u Ukrajini, uživo u programu televizije prošetala s natpisom "Ne ratu".
 
Sredinom jula u blizini Kremlja održala je protest, na kojem je nosila transparent "Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti", posle čega je smještena u kućni pritvor.
 
Optužena je za distribuciju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama zbog kojih bi mogla da bude osuđena na 10 godina zatvora.
 
"Ovsjanikova i njena ćerka su otišle iz Rusije nekoliko sati pošto su napustile adresu na kojoj je ona bila u kućnom pritvoru. Sada su u Evropi", rekao je njen advokat Dmitrij Zahvatov, prenosi Gardijan.
 
On je dodao da su obje dobro i da "čekaju trenutak kada će o tome moći da pričaju javno, što zasad nije sigurno".
 
Zahvatov je ranije rekao da je Osjanikova stavljena na rusku potjernicu zbog izbjegavanja kućnog pritvora.

15:27

Mapa vjerovatnih pravaca nove ofanzive Oružanih snaga Ukrajine
 
Prema podacima iz otvorenih izvora, od 15. oktobra primjetna je koncentracija značajnih snaga ukrajinske vojske u tri glavna pravca: Svatovski, Zaporožje i Herson. Tokom naredne dvije nedjelje, vrlo je vjerovatno da će dvije ili tri ukrajinske ofanzive početi odjednom na širokom frontu.


15:20

Putin je odobrio prodaju fabrike Schneider Electric u Samari ruskom investitoru. 

15:11

Poslije Kine, Srbije, Indije, Egipta i niza zemalja ZND, italijanska ambasada u Kijevu poziva svoje građane da hitno napuste Ukrajinu

„Preostalim sunarodnicima se snažno savjetuje da napuste zemlju. Putovanje u Ukrajinu u bilo kom svojstvu se strogo ne preporučuje.”


15:00

Britanski Mastif "penzionisan"!



14:45

Još ruskih snaga stiže u Bjelorusiju!


14:33

Policija protiv "Šahida" /onaj za koga kažu da nije Iranac/



14:20

Neprijatelj je bacio trupe u ofanzivu u pravcu Berislava i Lisičanska, - Ministarstvo odbrane Rusije
 
💥 Na pravcu Lisičansk bataljonska taktička grupa Oružanih snaga Ukrajine je bezuspešno pokušala da napadne u pravcu naselja. Strepovka DNR. Aktivnim dejstvom ruskih trupa jedinice Oružanih snaga Ukrajine su se vratile na početne linije.

Uništeno je više od 50 militanata, šest tenkova, dva borbena oklopna vozila i četiri kamioneta.

▪ Na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog, Oružane snage RF spriječile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu u rejonu naselja. Bruskinskoe Hersonska oblast. Uništeno je više od 100 ukrajinskih vojnika, 13 borbenih oklopnih vozila i 8 vozila.

▪ Na pravcu Kupjanska artiljerija i avioni su u rejonima naselja porazili ljudstvo i vojnu tehniku 14. i 92. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Sinkovka, Petropavlovka, Peščana, Ivanovka i Berestovoe Harkovske oblasti. Uništeno je oko 160 militanata, 4 borbena oklopna vozila, 2 haubice, kamionet i 2 automobila.
 

14:11

Ruska vojska napada u Donbasu i puca na Oružane snage Ukrajine duž cijele linije fronta – glavna stvar iz rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:
 
▪Ruske trupe napreduju u oblastima N. p. Torskoe,Spornoe, Soledar, Artemovsk, Majorsk, Vodjanoje, Krasnogorovka, Mariinka i Novomihajlovka.

▪Oružane snage RF usmjeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

▪Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cijele linije fronta, obezbjeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

▪Oružane snage RF izvršile su 2 raketna i 26 vazdušnih udara, a izvele su i 80 napada iz MLRS-a na ciljeve u područjima preko 20 naselja.

13:59

Rusija pogodila infrastrukturni objekat u Odesi

Ukrajinska operativna komanda "Jug" izvjestila je da je Rusija danas lansirala raketu H-59 sa aviona Su-35 koji je došao iz pravca Crnog mora.
 
Raketa je pogodila infrastrukturni objekat u Odesi.
 
Za sada nema izvještaja o žrtvama.

12:49

Gradonačelnik: U Moskvi završena djelimična mobilizacija

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je danas da su ciljevi djelimične mobilizacije ispunjeni u potpunosti i da posjete vojnim odsjecima rezervista nisu više potrebne.
 
"Prema informaciji moskovskog vojnog komesara, ciljevi djelimične mobilizacije određene na osnovu ukaza predsjednika i objave ministarstva odbrane ispunjeni su u potpunosti", naveo je gradonačelnik Moskve na svom blogu, prenio je TAS S.
 
Kancelarije vojnih odsjeka za mobilizaciju se zatvaraju danas u 14.00 po lokalnom vremenu, dodao je Sobjanin.
 
"Pozivi koji su poslati u procesu mobilizacije na adrese stanovanja ili kompanija više nisu na snazi", istakao je gradonačelnik glavnog grada Rusije.
 
Putin je potpisao ukaz o djelimičnoj mobilizaciji 21. septembra za potrebe rata u Ukrajini, a ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je tada da će u sklopu mobilizacije biti pozvano 300.000 rezervista.


12:47

"Pogođene sve mete"

Rusija tvrdi da je pogodila "sve određene ciljeve" u poslednjem bombardovanju ukrajinskih gradova.
 
U svom dnevnom izvještaju, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je izvelo napad velikih razmjera na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu širom Ukrajine koristeći visokoprecizno oružje.
 
Oni takođe tvrde da su osujetili pokušaj Ukrajine da probije  odbranu kod Hersona.
 
„Tokom dana ruske oružane snage su nastavile da napadaju vojne komandne objekte i energetski sistem Ukrajine visokopreciznim oružjem dugog dometa“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 
"Svi označeni objekti su pogođeni."


11:11

"Uništili smo 37 ruskih dronova"

Ukrajina je uništila 37 ruskih dronova od nedjelje uveče, što predstavlja više od 85 odsto bespilotnih letjelica koje su učestvovale u napadu na ukrajinske gradove, rekao je danas portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat.
 
"To je prilično dobar rezultat rada naše vazdušne odbrane, a brojke oborenih dronova će samo rasti ubuduće", rekao je Ihnat na konferenciji za novinare.
 
On je pojasnio da su dronovi uletjeli na Ukrajinu sa juga, preneo je Rojters.
 
Prema rečima ukrajinskih zvaničnika, Ukrajina je od sinoć pod napadom i više gradova je na udaru ruskih kamikaza dronova, među njima i glavni grad Kijev.

11:00

Iran: Nismo obezbijedili Rusiji dronove za rat u Ukrajini

Iran je saopštio danas da nije obezbijedio Rusiji dronove za korišćenje u Ukrajini, prenio je Rojters.
 
"Vijesti koje su se pojavile, a u kojima piše da je Iran obezbijedio Rusiji dronove, ima političku pozadinu i to kruži Zapadom. Međutim, mi nismo obezbijedili oružje nijednoj strani u ovom ratu", izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani na konferenciji za novinare.
 
Posljednjih nedjelja Kijev i niz zapadnih zemalja optužuju Moskvu da koristi dronove kamikaze iranske proizvodnje, a o ovoj temi će možda biti danas riječi na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )