Foto: Telegram

U toku je 145. dan rata u Ukrajini. Rat uživo pratite na cafe.ba

00:23
 
Poljska samohodka,"razdužena"!
 
 
 
00:08
 
Čečeni organizovali "posjetu" ukrajinskim rovovima!
 
 
 
00:05
 
Fosforne bombe nad Donbasom,sad sa ruske strane!
 
 
00:00
 
⚔️🇺🇦 Na granici Kurske oblasti u Rusiji sa Ukrajinom čuju se eksplozije i pucnjava
 
💬 "Naša vojska realizuje borbene zadatke u okviru specijalne vojse operacije na granici Gluškovskog rejona i Sumske oblasti (Ukrajina). Zato se ovde čuje pucnjava. Molim građane da ostanu mirni", izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.
 
Juče je gradonačelnik ukrajinskog grada Suma pozvao građane da se evakuišu, nakon čega je bio meta oštrih kritika zbog "izazivanja panike".
 
 
17. JUL 23:09
 
Uništavanje ukrajinskog uporišta u Donjecku
 
 
 
 
17. JUL 23:00
 
Zaharova "pecnula" Zelenskog
 
Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na sebi svojstven način je prokomentarisala odluku Vladimira Zelenskog, koji je smijenio načelnika Službe državne bezbjednosti Ivana Bakanova i državnu tužiteljku Irinu Venediktovu. "Zelenski otpustio državnog tužioca i šefa Službe državne bezbjednosti. Denacifikacija je u punom jeku", napisala je Zaharova uz smajli.
 
 
 
 
17. JUL 21:53
 
Zelenski smijenio tužioca i bezbjednjaka - razlog izdaja
 
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izdao je kasno danas izvršne naredbe o razriješenju načelnika Službe državne bezbjednosti Ivana Bakanova i državne tužiteljke Irine Venediktove, zbog, kako je naveo, brojnih slučajeva saradnje zaposlenih u njihovim službama sa Rusijom.
 
Naredbe o razriješenju Bakanova, prijatelja Zelenskog iz detinjstva, i Venediktove, koja je zadužena za procesuiranje navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini, objavljeni su na zvaničnom sajtu predsjednika, prenosi Rojters.
 
Zelenski je u odvojenoj objavi na platformi Telegram naveo da je više od 60 zvaničnika iz kancelarije tužioca i Službe za državnu bezbjednost radilo protiv Ukrajine na teritorijama koje je okupirala Rusija.
 
Dodao je da je u službama na čejem su čelu bili Bakanov i Venediktova registrovan 651 slučaj izdaje i saradnje sa neprijateljem.
 
 
17. JUL 21:49
 
Ukrajina se plaši kapitulacije Zapada pred Rusijom
 
Ukrajina se plaši kapitulacije Zapada pred Rusijom, piše američki nedeljnik Njuzvik.
 
Tekst, u prilog tvrdnji, navodi dvije poslednje ruske „pobjede u ratu sa sankcijama“: o dozvoli Kanade da pošalje turbinu za Sjeverni tok i ukidanju ograničenja za tranzit robe za Kalinjingrad.
 
Kako navodi list, ukrajinska Rada se sada plaši da bi se takvi presedani mogli ponoviti.
 
 
17. JUL 21:40
 
🚁🚀  Bjelorusija nabavlja S-400
 
Zamijenik komandanta Vazduhoplovstva i PVO Oružanih snaga Bjelorusije Dmitrij Mikholap rekao je da će bjeloruska vojska uskoro biti naoružana sistemom PVO S-400. "To pitanje se razrađuje i u bliskoj budućnosti bićemo naoružani jurišnim helikopterom Mi-35, kao i protivvazdušnim raketnim sistemom S-400", rekao je Miholap u intervjuu za televiziju STV u nedjelju.
 
U maju je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je Minsk kupio „pravu količinu“ kompleksa Iskander i S-400 od Rusije.
 
Ranije je naveo da postoji nekoliko opcija za interesantnu rusku vojnu opremu koja se koristi tokom zajedničkih bjelorusko-ruskih vežbi „Saveznička riješenost-2022“ održanih u februaru, a koju bi Minsk željeo da trajno ima na svojoj teritoriji.
 
Prethodno je predsjednik napomenuo da centar za borbenu obuku u republici, koji je formiran zajedno sa Ruskom Federacijom, ima borbeno spreman kompleks S-400.
 
 
17. JUL 20:38
 
Šolc bijesan na saveznike u EU: Sebični ste
 
Evropska unija više ne može sebi priuštiti da pojedine članice iz sebičnih razloga ''ulažu nacionalni veto'' kada se odlučuje o njenoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici, ako želi da zadrži vodeću ulogu u globalnoj politici, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.
 
Zbog ''rata Moskve u Ukrajini'' Evropa mora da se što pre ujedini, a to povećava pritisak da se okončaju ''sebične blokade'' evropskih odluka pojedinih država članica, naveo je Šolc u članku koji je danas objavio list Frankfurter alemanje, prenosi Rojters. 
 
17. JUL 19:16
 
Erdogan planira sastanak sa Putinom
 
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan planira da prisustvuje sastanku o situaciji u Siriji u Formatu Astane tokom posjete Iranu 18-19. jula i da razgovara sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopštio je danas kabinet turskog predsednika.
 
U okviru posjete, sedmi sastanak na najvišem nivou Tursko-iranskog savjeta za saradnju biće održan 19. jula, navedeno je u saopštenju koje je prenio TAS S.
 
Istog dana predsjednik Turske učestvovaće na Sedmom samitu formata Astana kojem će predsjedavati predsjednik Irana Ebrahim Raisi, a kome će prisustvovati i Vladimir Putin, piše u saopštenju.
 
Tokom samita, strane će održati političke konsultacije o situaciji u Siriji, borbi protiv terorističkih organizacija koje predstavljaju prijetnju za bezbjednost regiona, kao što su Kurdistanska radnička partija i Islamska država, postizanju političkog riješenja, humanitarnoj situaciji, problemu dobrovoljnog povratka sirijskih izbjeglica, navodi se dalje u saopštenju.
 
Dodaje se i da Erdogan planira bilateralni susret sa predsjednikom Rusije Putinom.
 
Format Astane je platforma formirana nakon niza sastanaka pripadnika različitih organizacija sirijske opozicije u Nur Sultanu, kazahstanskoj prijestolnici koja se nakada zvala Astana.
 
Pored bilateralnih pitanja, planirano je da se razgovara i o regionalnim i globalnim pitanjima, saopštila je kancelarija turskog predsjednika.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )