Foto: Telegram

Sto trideset treći dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

10:11

Gajdaj: Nastavljaju se borbe u selima oko Lisičanska

Guverner Luganska Sergej Gajdaj saopštio je da se jutros nastavljaju borbe u selima oko grada Lisičanska, uprkos činjenici da je Rusija saopštila da kontroliše cijeli region.
 
On je na Telegramu napisao da su „neka naselja već dva puta bila pod jednom ili drugom kontrolom“, prenosi Gardijan.
 
Gajdaj je ponovio da je do 15.000 civila ostalo u Lisičansku i 8.000 u Sjeverodonjecku, i dodao da je „bolno gledati današnje video snimke iz Lisičanska“.
 
Ukrajinski zvaničnik je izjavio i da „Rusi napreduju, prije svega, zbog činjenice da su nadmoćni u artiljeriji, kojom uništavaju gradove i odbrambene položaje“, navodi britanski list.

09:36

Sljedeći Slavjansk; Na samo 16 kilometara

Bitka za Slavjansk će vjerovatno biti sljedeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas, pošto su se ruske snage približile na 16 kilometara od ovog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Gardijan.


09:33

Ukrajinski vojnici stigli u Britaniju

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas.
 
Obuka je dio britanskog programa koji ima za cilj da vojno osposobi do 10.000 novih ukrajinskih regruta uz paket vojne pomoći od 2,3 milijarde funti, prenosi Gardijan.
 
"Nedavno je u Veliku Britaniju stigla prva rotacija ukrajinskih vojnika. Ovi ukrajinski vojnici će pohađati kurseve zasnovane na osnovnoj vojnoj obuci Velike Britanije. To uključuje vatrenu obuku, prvu pomoć na bojnom polju, obuku na terenu, taktiku patroliranja i upoznavanje sa zakonima o oružanim sukobima“, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.
 
Tokom posete Kijevu prošlog mjeseca, britanski premijer Boris Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, preneo je Rojters.


09:30

Ukrajinci zasuli Svjatogorsk fosfornim bombama!



09:25

Ovako izgleda put ka Svjatogorsku koji je u ruskim rukama! Obližnje brdo uz put kontrolišu ukrajinske snage!



09:20

Predsjednik Švajcarske: Konfiskacija ruske imovine u korist Ukrajine predstavljala bi opasan presedan

09:16

Lavrov u Vijetnamu!



09:10

Kadirov objavio retrospektivu dešavanja nakon zauzimanja Lisičanska


09:04

Biperi na pojedinim proizvodima u londonskim marketima / puter,bebi mlijeko,sir/


09:00

Čečeni dostavili pomoć građanima Lisičanska!




08:55

Karta rata!



08:50

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
Sekretar Savjeta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev ponovio je prvobitne ciljeve ruskog predsjednika Vladimira Putina za operacije u Ukrajini, sugerišući da Kremlj zadržava maksimalističke ciljeve, uključujući promjenu režima i teritorijalno širenje daleko izvan Donbasa.

▪Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije sjeverozapadno i istočno od Slavjanska.

▪Ruske trupe napreduju zapadno od Lisičanskog okruga ka Seversku.

▪Ruske snage vjerovatno pokušavaju da dobiju pristup putevima jugoistočno od Bahmuta kako bi napredovale na grad sa juga.

▪Ukrajinske snage pokrenule su ograničeni kontranapad jugozapadno od Donjecka.

▪Ruske trupe nastavile su sa ograničenim napadima na sjeveru Harkovske oblasti.


08:45

Bahmutski pravac!



08:42

O sudbinu Ukrajine odlučivaće region Donjecka

Ukrajinski guverner regiona Donjecka Pavlo Kirilenko saopštio je da je neophodna evakuacija 350.000 stanovnika ove oblasti da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja, prenosi Gardijan.
 
"Sudbinu cijele zemlje odlučivaće region Donjecka", rekao je guverner u Kramatrosku, administrativnom centru pokrajine i centru regionalnog štaba ukrajinske vojske, navodi britanski list.
 
Poziv je došao dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u zauzimanju regiona Luganska.
 
Region Luganska i susjednog Donjecka formiraju Donbas, industrijski basen na istoku Ukrajine koji ruske snage namjeravaju da osvoje u cjelosti.
 
Još jedan grad regiona Donjecka, Slovjansk nasao se na putu ofanzive Moskve, a juče je bio pod neprekidnim ruskim bombardovanjem.
 
Gradonačelnik Vadim Ljah saopštio je da je "masovno granatiran" Slovjansk, grad koji je imao oko 107.000 stanovnika prije nego što su Rusi napali Ukrajinu prije više od četiri mjeseca, navodi britanski list.
 
Ukrajinska vojska je u nedjelju povukla svoje trupe iz grada Lisičanska dok su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i Putin saopštili da je zauzimanjem tog grada Moskva dobila kontrolu nad cijelim regionom Luganska.

08:24

Moskva tvrdi da stanovnici Harkovske oblasti žele u Rusiju

Stanovnici Harkovske oblasti u Ukrajini voljni su da se prisajedine Rusiji, a privremena civilna administracija podržava to raspoloženje, tvrdi načelnik Privremene civilne uprave regiona Harkova Vitalij Gančev u izjavi za TAS S.
 
"Naša vlada to počinje da uviđa nakon što su su primjećene proruski orijentisane težnje", rekao je Gančev.
 
Prema njegovim riječima, stanovnici ove oblasti se već u velikom broju raspituju za dobijanje ruskog državljanstva.
 
Ranije je Gančev saopštio da je oko 20 odsto Harkovske oblasti pod kontrolom ruskih snaga.
 
Kako je naveo, situacija u toj oblasti ostaje napeta, jer su mnoga naseljena mjesta često granatirana od strane ukrajinske vojske.
 
On je dodao i da postoji visok rizik od ulaska i djelovanja diverzantskih grupa u regionu, ali da nadležni organi ruskih vlasti rade na tome da se minimizira rizik za civilno stanovništvo, navodi TAS S.

07:53

UNHRC: Besmisleni rat Rusije izazvao nepodnošljivu patnju

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele osudila je "besmisleni rat" Rusije u Ukrajini i uputila zahtjev da se okonča nepodnošljiva patnja civila tokom ruske invazije.
 
"Kako ulazimo u peti mjesec ratnih sukoba nepodnošljivi danak ratu u Ukrajini nastavlja da raste. U ime svake žrtve ovog besmislenog rata zahtijevam da ubistva, mučenja, proizvoljna zatvaranja moraju da prestanu", rekla je Bašele u utorak tokom svog poslednjeg pojavljivanja pred Savjetom UN za ljudska prava, prenosi londonski dnevnik Gardijan.
 
Bašele je predstavila izvještaj o stanju ljudskih prava u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, zaključno sa 15. majem.
 
"Veliki broj civilnih žrtava i obim razaranja civilne infrastrukture i dalje izazivaju veliku zabrinutost. Napadi koje izvode ruske oružane snage nisu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", rekla je Bašele i naglasila da po svemu sudeći ni ukrajinske oružane snage nisu u potpunosti poštovale MHP u istočnim dijelovima zemlje.

07:52

Moskva: Malo je vjerovatno da će London odlučiti da konfiskuje rusku državnu imovinu

Malo je vjerovatno da će London da odluči da izvrši konfiskaciju ruske državne imovine, to bi potkopalo njegov autoritet kao finansijske prijestonice svijeta iako u sadašnjoj političkoj situaciji ne treba ništa isključiti, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin.
 
"Postoji dosta spekulacija oko toga... Riječ je isključivo o eventualnoj konfiskaciji imovine fizičkih i pravnih lica koja su pod sankcijama. Ali nema zakonske osnove za takve korake. I mnogi sumnjaju da je to čak moguće. Ne govorimo o konfiskaciji državne imovine... Ako bi se to ikada dogodilo, to bi bio udar na sveto pravo privatne svojine, na cijeli pravni sistem i međunarodno pravo“, rekao je Kelin televiziji „Rusija 24“, a prenosi "Sputnjik."
 
"Iako u sadašnjoj političkoj situaciji vidimo da politički interesi nadjačavaju sve razumne argumente, uključujući i razumne situacije. Ništa se ne može isključiti", rekao je on.
Ranije je šefica britanske diplomatije saopštila da ne isključuje konfiskaciju imovine ruskih oligarha u Londonu u okviru jačanja sankcija protiv Moskve, ako se zaoštri situacija oko Ukrajine.

07:49

Prajs ne očekuje susret Blinkena i Lavrova na samitu G20

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da ne očekuje bilo kakav sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na sastanku ministara spoljnih poslova G20 ove nedelje na Baliju.
 
Prajs je na redovnom brifingu za novinare u utorak rekao da očekuje da će članovi Grupe 20 govoriti protiv ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.
 
"Nisam u poziciji da objašnjavam koreografiju predstojećeg samita, ali svakako ne bih očekivao bilo kakav susret sekretara Blinkena i ministra spoljnih poslova Lavrova", precizirao je Prajs.

07:49

Eksplozije u Harkovu

U Harkovu je tokom noći odjeknulo nekoliko eksplozija, a očevici kažu da su rakete ispaljene iz ruskog grada Belgoroda.
 
Mještani su prijavili požar u jednom od harkovskih okruga.

07:35

Kod Lisičanska poginuo komandant bjeloruskog bataljona dobrovoljaca Ivan Marčuk! Dobrovoljci su bjeloruski disidenti ,pristalice opozicije!


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )