Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u 280. dan!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


12:45

Bahmut iznutra!



12:35

EK predlaže stvaranje fonda za Kijev od zamrznutih 319 milijardi evra ruskih rezervi
 
❗️ Evropska komisija predložila je da se formira fond za Kijev od zamrznutih ruskih sredstava, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
💬 „Blokirali smo 300 milijardi evra rezervi Centralne banke Rusije i 19 milijardi evra privatnih sredstava ruskih oligarha. Kratkoročno gledano, mogli bismo da formiramo strukturu sa našim partnerima da upravljamo tim sredstvima i investiramo ih, a zatim koristimo prihode za Ukrajinu. Zatim, kada se sankcije ukinu, ta sredstva treba da budu iskorišćena za potpunu nadoknadu gubitaka Ukrajine“, izjavila je Fon der Lajenova.
 

12:24 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Sredstva protivvazdušne odbrane oborila su ukrajinski Su-25 u području Artjomovska (Bahmut);

- U Donjeckoj narodnoj Republici oslobođena su mjesta Belogorovka i Perše Travnja;

- U području Kupjanska likvidirano je 50 ukrajinskih vojnika;

- Svi napadi ukrajinske vojske južno od Donjecka su odbijeni, protivnik je vraćen na početne pozicije;

- U području Dnjepra uništeno je veliko skladište oružja, gdje se čuvala municija za sisteme "Uragan", "Himars" i druge.

11:17 

Gradska skupština Odese donijela je odluku o demontaži spomenika Katarini II i generalu Suvorovu, osnivačima grada.

10:42 

Savezničke snage svakodnevno poboljšavaju svoje pozicije u gradskom jezgru Marinke, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

„Svakog dana bilježimo poboljšanje položaja naših jedinica i napredovanje direktno unutar same Marinke“, rekao je on Prvom kanalu.

Pušilin je dodao da nije bilo reči o masovnoj evakuaciji civilnog stanovništva iz grada.

„To će postati moguće tek nakon potpunog oslobođenja Marinke“, rekao je on.


10:06

EU planira da osnuje sud za ruske ratne zločine

Evropska unija će pokušati, uz podršku UN, da osnuje sud posvećen istrazi i suđenjima za ruske ratne zločine počinjene u ratu u Ukrajini, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.


09:45 

Jurij Černičuk, bivši glavni inženjer ukrajinskog Energoatoma, koji je radio u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani - novi direktor atomske centrale, izjavio je Renat Karča, savjetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" pod čijom upravom se ona nalazi.

Bivši direktor stanice Igor Murašov uhvaćen je u saradnji sa ukrajinskom Službom bezbjednosti i protjeran u Ukrajinu. Prema riječima bivšeg gradonačelnika Energodara Aleksandra Volge, on je bio koordinator terorističkih aktivnosti na stanici i u samom gradu.

09:31

Oružane snage Ukrajine „uopšte ne štede ljudstvo“, jer tijela ukrajinskih vojnika zatrpavaju položaje ruskih snaga, rekao je za Sputnjik savjetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin.

„Oni koncentrišu brojno ljudstvo na svakom dijelu fronta, ali bez ikakvog sistema. Imam utisak da naše položaje zatrpavaju tijelima. Gađa se praktično cijela linija fronta – tehnika ili ljudstvo se uništavaju ciljanom vatrom naše artiljerije čim se pojave“, rekao je Gagin.
Kako je dodao, Kijev „iskorištava najzdraviji, najsnažniji, najhrabriji dio muške populacije“.




09:06

Gubici Ukrajine, prema podacima Evropske unije, od početka specijalne vojne operacije (SVO) iznose više od 100 hiljada vojnika, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prema njenim riječima, od početka rata u februaru, „poginulo je preko 100.000 ukrajinskih vojnika i više od 20.000 civila”.

Što se tiče štete, ona se procjenjuje na 600 milijardi evra.


08:42

Vazdušna opasnost je proglašena u Harkovskoj oblasti u vezi sa aktivnošću ruske avijacije na istočnoj granici, prenose ukrajinski mediji.


08:01

Regionalni načelnik: Raketni napad na Zaporošku oblast

Ruske snage tokom noću izvele su novi raketni napad na Zaporošku oblast, saopštio je na Telegram kanalu načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh. Prema njegovim riječima, pogođena je tačka za distribuciju gasa u jednom naselju te oblasti, usljed čega je došlo do požara, koji je u međuvremenu ugašen, prenosi Ukrinform.

08:00

Kijev: Zamjenik gradonačelnika Hersona u pritvoru, osumnjičen za saradnju sa Moskvom

Ukrajinski Državni istražni biro (DIB) saopštio je da je zadržao u pritvoru zamjenika gradonačelnika Hersona pod optužbom da je sarađivao sa Rusijom. List Ukrajinska pravda identifikovao je uhapšenog kao Vladimira Pepela.
 
"Službenici DIB, u bliskoj saradnji sa tužiocima, priveli su zamjenika gradonačelnika Hersona. Optužen je za kolaboracionizam", naveo je Biro na svom Telegram kanalu.
 
Agencija Tas prenosi da pritvorenom prijeti do 12 godina zatvora ako bude proglašen krivim.


07:30

Zelenski: Situacija teška...

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ruske snage pokušavaju da napreduju u Donbaskoj i Harkovskoj oblasti, i ocijenio da je situacija na prvoj liniji fronta i dalje teška.
 
"Situacija na frontu je teška“, rekao je Zelenski u noćnom video-obraćanju.
 
Ukrajinski predsjednik tvrdi da ruske snage "uprkos velikim gubicima" i dalje pokušavaju da napreduju ka Donjeckoj oblasti i dobiju uporište u Luganskoj oblasti, kao i da pokušavaju da uđu u Harkovsku oblast, a "planiraju nešto i na jugu", prenosi Rojters.


07:18 

Kvazicivilni sateliti, koje Zapad koristi za podršku operacijama ukrajinske vojske u sukobu, mogu postati legitimna meta Rusije, izjavio je za Sputnjik Vladimir Jermakov, direktor Odjeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Zapadne zemlje aktivno koriste potencijal civilne kosmičke infrastrukture, prije svega grupa satelita u niskoj orbiti, u cilju podrške operacije Oružanih snaga Ukrajine. Uz njenu pomoć se vrše konkretni, čisto borbeni zadaci otkrivanja lokacija, rute kretanja i dejstava ruskih trupa, kontrolu bespilotnih letjelica, kao i ciljano navođenje iz svemira precizno navođene municije“, rekao je Jermakov.

On je napomenuo da takva upotreba „civilnih satelita, u najmanju ruku, izaziva pitanja u kontekstu Sporazumu o svemiru, koji podrazumjeva njegovu isključivo miroljubivu upotrebu, i zahtijeva najozbiljniju osudu svjetske zajednice”.

„Potvrđujemo da takva kvazicivilna infrastruktura, ako se koristi u vojnim operacijama protiv Rusije, sasvim logično može da postane legitimna meta uzvratnog napada“, rekao je diplomata.

On je naglasio da, uzimajući u obzir globalnu pokrivenost teritorije Zemlje civilnim svemirskim letjelicama, „Pentagon testira koncept perspektivnog sistema komandovanja u bilo kojoj tački svijeta, dok ogromna većina država nema efikasne protivmjere“.

„Zalažemo se za spriječavanje upotrebe civilnih komercijalnih satelita za obavljanje borbenih misija. Pozivamo sve zemlje koje su zainteresovane za pravilno korišćenje svemirskih tehnologija da ulože zajedničke napore u interesu razvoja zemljine orbite u čisto miroljubive svrhe“, izjavio je Jermakov.


07:12 

Rovovi ukrajinskih snaga pretvorili su se u blato zbog velikih kiša, javlja Rojters.

Kako je saopštio agenciji ukrajinski vojnik po imenu Petar, "postaje sve komplikovanije zbog kiše i slabog mraza".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )