Foto: Telegram

U toku je 420. dan rata u Ukrajini!


16:57

Mercedes-Benz tvrdi da je u pregovorima sa prodavcem automobila, Avtodom obezbjedio mogućnost da otkupi svoju imovinu u slučaju da se ukinu sankcije Rusiji i da se time vrati na rusko tržište, prenio je list Handelsblat.
 
Mercedes-Benz je dobio opciju otkupa kada je prodao svoju rusku imovinu Avtodomu.

16:53

U Bahmutu je likvidiran učesnik masovnog ubistva spaljivanjem u Domu sindikata u Odesi 2014. godine.
 
Aleksandar Stankov („Perun“), učesnik paljevine Doma sindikata u Odesi 2. maja 2014. godine, upao je u „bahmutsku mašinu za mljevenje mesa“ i uništili su ga



16:50

Posljednji kvartovi Bahmuta pred padom!




16:44

UN prozvale SAD zbog izvještaja o špijuniranju Gutereša
 
▪️UN su SAD zvanično izrazile zabrinutost zbog izvještaja o američkom špijuniranju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i drugih visokih zvaničnika svjetske organizacije.
 
▪️Portparol UN Stefan Dižarik naglasio je da je Amerikancima jasno stavljeno do znanja kako takve akcije nisu u skladu sa obavezama SAD nabrojanim u Povelji UN i konvenciji o privilegijama i imunitetima UN, prenio je Rojters.
 
▪️Ranije je navedeno da neki dokumenti iz izvještaja pokazuju kako je Vašington pomno pratio Gutereša, a nekoliko njih opisivalo je privatnu komunikaciju između šefa UN i njegovog zamjenika, prenosi Bi-Bi-Si. Dodaje se da su praćena i zapažanja Gutereša o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.
 

16:40

Ovako izgleda put zapadno od Bahmuta
 


16:37

Kijev: Rusi napreduju u Bahmutu

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar kaže da su ruski gubici u Bahmutu nekoliko puta veći od ukrajinskih, ali priznaje da su moskovske trupe napredovale u nekim dijelovima grada. "Neprijatelj je uložio sve napore da preuzme kontrolu. Tamo su skoncentrisali ne samo svoje glavne profesionalne jedinice – Vagner, specijalne snage, jurišne jedinice – već tamo šalju i oružje i opremu“, rekla je ona.
 
"Oni sa nama ne mogu da vode ulične bitke jer u njima gube, pa su pribjegli svojoj proverenoj sirijskoj taktici i zapravo brišu zgrade. Veoma je teško držati pozicije u takvom stanju. Zapravo, nemoguće je da ih zadrži u takvoj situaciji. Postoji blagi napredak u nekim oblastima neprijatelja“, dodala je ona.

15:51 

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

Ruske snage oslobodile su tri kvarta u sjeverozapadni, centralnim i jugozapadnim dijelovima Bahmuta /Artjomovska/;

Vazdušno-desantne snage Rusije blokirale su sjeverni i južni prilaz Bahmutu /Artjomovsku/;

Pokušaji ukrajinskih snaga da izvedu kontranapade u Artjomovsku i čitavom nizu naselju su spriječeni;

Ukrajinske snage pretrpjele su teške gubitke u ljudstvu na donjeckom dijelu fronta – izgubili su 380 vojnika;

Na južnodonjeckom i zaporškom pravcu likvidirano je 120 ukrajinskih vojnika i osujećeno delovanje dvije ukrajinske diverzione grupe;

I na kupjanskom dijelu fronta likvidirano je 120 ukrajinskih vojnika;

Na dijelu fronta ka Krasnom Limanu ruske snage likvidirale su 75 ukrajinskih vojnika a uništena su i dva oklopna vozila;

U hersonskom pravcu likvidirano je 30 ukrajinskih vojnika, samohodna haubica „Gvozdika“ i druga tehnika;

U posljednja 24 sata ruske snage oborile su četiri ukrajinska aviona, dva lovca MiG-29 i dva Su-25;

Kod mjesta Seversk Mali u DNR uništen je pontonski most preko rijeke Severski Donjec.



15:29 

PVO sistemi „patriot“ iz SAD, Holandije i Njemačke već su stigli u Ukrajinu, rekao je zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Aleksandar Pavljuk.

Podsjetimo, njemačka vlada je juče saopštila da je isporučila Kijevu ove sisteme i rakete za njih.


15:22 

Iz Kijeva tvrde počela kontraofanziva!


Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Ana Maljar izjavila je da su ukrajinske snage počele kontraofanzivu u Donbasu u četiri pravca.

„Ofanziva se odvija u četiri pravca: ka Bahmutu, Marjinki, Avdejevki i Limanu, to je kontraofanziva, kontranapad. To što se sada događa u Bahmutu (Artjomovsku) su takođe aktivna ofanzivna dejstva“, rekla je Maljar za TV kanal „Rada“.

Prema njenim tvrdnjama, ukrajinske jedinice napreduju u preostala tri pravca.

Podsetimo, ukrajinski premijer Denis Šmigalj je početkom mjeseca rekao da će kontraofanziva ukrajinske vojske početi na ljeto, a potom je u Vašingtonu promjenio mišljenje i rekao da će ofanziva uskoro.

Prema pisanju američkih medija, početak kontranapada bio je predviđen za 30. april.

/Cafe.ba ne može ni po čemu za sada potvrditi ove riječi. Jutros su na kratko Ruse potisnuli kod Stupočke ali su nakon par sati opet izgubili položaje. /


15:15 

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je posjetio granicu Ukrajine sa Bjelorusijom i Poljskom u Volinju.
On je na svom Telegramu zahvalio ukrajinskim graničarima što čuvaju državnu granicu.

14:39

Ruski hakeri žele da unište britansku infrastrukturu

Britanska vlada je saopštila da ruski hakeri nastoje da "poremete ili unište“ britansku kritičnu infrastrukturu. Britanski Nacionalni centar za sajber bezbjednost izdao je službeno obavještenje o prijetnji operaterima električne energije, vode i drugih kritičnih sistema u zemlji, rekavši im da pojačaju svoju odbranu.
 
"Mislim da još uvek ne činimo dovoljno da zaštitimo našu infrastrukturu od sajber prijetnji koje potiču od ruskih grupa“, rekla je šefica centra Linda Kameron. Ministar Oliver Dauden rekao je da prijetnja dolazi od ruskih simpatičnih hakera, iako ne mora da bude usmjerena od strane ruske države. Iako navodni hakeri trenutno nemaju kapacitet da nanesu veću štetu britanskim sistemima, on je naglasio da prijetnja raste.
 
14:24 

Njemačka isporučila Ukrajini drugi sistem PVO „iris“

Njemačka je isporučila Ukrajini drugi od četiri obećana sistema PVO „iris-T“, piše list „Špigl“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako je precizirano, sistem PVO i 16 komada municije stigli su nedavno u Ukrajinu, vjerovatno 16. aprila. Za sada nije poznato kada će biti isporučena preostala dva sistema, jer tek treba da budu proizvedeni.


12:47 

Britanski ministar odbrane: Sukob u Ukrajini će se nastaviti i sljedeće godine

Sukob u Ukrajini će se nastaviti, najvjerovatnije, i sljedeće godine, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Voles.

„Optimistično sam raspoložen i verujem da će Ukrajina sačuvati jaku poziciju. Takođe mislim da moramo biti realistični: neće biti nijednog magičnog trenutka kada Rusija padne“, rekao je Volas, a prenosi „Njujork tajms“.

Volas je rekao da vjeruje u planiranu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine, ali je dodao da će se sukob nastaviti i tokom sljedeće godine.

Ranije je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio da Zapad „podstiče“ Ukrajinu na početak kontraofanzive kako bi opravdao finansijsko i materijalno-tehničko snabdevanje Kijeva.


10:32 

Žestoke borbe u području Avdejevke

U pravcu Avdejevke vode se žestoke borbe, izjavio je savjetnik vršioca dužnosti šefa DNR Jan Gagin.
„Sa obje strane dejstvuje artiljerija. I protivnik ozbiljno 'grize', pa mi sada intenziviramo napad“, rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, u Avdejevki će se primjenjivati isti scenario opkoljavanja kao u Soledaru i Bahmutu.

10:20 

Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska /ukrajinski Bahmut/

Ruski odredi kontrolišu oko 90 odsto Artjomovska, pitanje zauzimanja grada biće riješeno u najskorije vrijeme, izjavio je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

„U svakom slučaju, Artjomovsk će biti zauzet, to je pitanje trenutka. U ovom trenutku smo blizu tome da oko 90 odsto teritorije samog grada bude praktično pod kontrolom naših snaga. Svi putevi su sada pod kontrolom naše artiljerije“, rekao je Gagin za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema njegovim riječima, za sada nema usaglašenog povlačenja ukrajinskih snaga iz grada.

„Što se tiče povlačenja, nisam spreman da kažem da se protivnik povlači. Da, ima pokušaja izlaska, izlaze manji odredi, ali to više liči na malo bjekstvo“, rekao je Gagin.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )