Foto: Telegram

Dvijesta trinaesti dan rata u Ukrajini. Kijev nastavlja kontraofanzivu.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !



12:35

Referendum u Hersonu!



12:20


Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Rusije
 
▪️ U Nikolajevskoj oblasti je u toku proteklog dana likvidirano oko 500 ukrajinskih militanata u raketnim napadima ruske avijacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

▪️ Kako je precizirano, ruska vojska je izvela raketni napad na privremeni položaj stranih plaćenika u području mjesta Kalinovka u Nikolajevskoj oblasti i tom prilikom je likvidirano do 300 militanata. Takođe, visoko preciznim napadima na položaje 28. i 59 mehanizovane i motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u području grada Nikolajeva i 61. brdske pešadijske brigade u području Ternovke u Nikolajevskoj oblasti likvidirano je preko 200 ekstremista, a takođe su uništile tri tenka i 16 vojnih oklopnih vozila.

▪️ Gubici ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i u području DNR iznose preko 140 ubijenih i ranjenih vojnika. Uništeno je i 19 jedinica vojne tehnike.
 
▪️ Ruska sredstva PVO su iznad jezera Kahovka uništile „bajraktar TB-2“ koji je letio iz područja Nikopolja u pravcu Zaporoške nuklearne elektrane. 
 
▪️ Kijev je granatirao vikend naselje „Volna“ koje se nalazi nedaleko od Zaporoške nuklearke. Uzvratnom vatrom ruske artiljerije ugušena je vatrena tačka protivnika. Kako navodi ruska vojska, nivo radijacije u Zaporoškoj elektrani je u normalnim vrijednostima.

▪️ Ruska vojska je uništila tri ukrajinska skladišta municije u području naselja Anovka u DNR, Sladko i Uspenovka u Zaporoškoj oblasti.
 
▪️U Hersonskoj oblasti uništene su 42 granate, ispaljene iz višecevnog raketnog bacača „Himars“ i „Oljha“, tri protivradarske rakete „Harm“ i dve taktičke rakete „Točka U“.
 
▪️U Dnjepropetrovskoj oblasti ruski lovci su oborili ukrajinski MiG-29 koji je bio modifikovan za korišćenje američkih raketa „Harm“.
 

12:00

Teške borbe u rejonu Krasnog Limana ne prestaju

▪Oružane snage Ukrajine stvorile su mostobrane na ruskoj obali Severskog Donca, nastavljajući da transportuju opremu.

▪Ukrajinci napadaju iz više pravaca, pokušava da opkoli grad i odsječe rusku Limansku grupu.

▪ Jurišaju na Novoselovku, selo je podijeljeno na pola i pretvoreno u ruševine.

▪Napada se i granatira Drobiševo, koje drže dobrovoljci odreda Ruske legije (Bars-13).

▪ Odred "Kuban" ("Bars-16") se bori na periferiji Krasnog Limana i vrši nalet, uništavajući T-62, BTR-80, kamionet sa 82 mm.

▪Artiljerija "🅾tvažnog" i NM LNR pogodila je protivničke snage koje su napredovale.

▪Specijalne snage grupe „O“ nastavljaju da vrše racije, uništavajući snage Oružanih snaga Ukrajine u pozadini.

▪Obije strane povlače rezerve.



11:51

Ukrajinci i dalje brojčano mnogo nadmoćniji!

Ruski borci iz grupe „O” otkrili su dve bataljonske taktičke grupe sa ukupnim brojem više od 2.000 militanata koji su pokušali da probiju odbranu u rejonu Tavolžanke. Cilj Oružanih snaga Ukrajine je proboj do Svatova i granice sa Rusijom.

Ruske jedinice koje su vodile odbrambenu bitku bile su aktivno podržane od strane avijacije i artiljerije, nanoseći masovne udare ukrajinskim snagama koji su napredovali.
Kao rezultat teških borbi, neprijatelj je odbačen, veliki broj opreme i militanata Oružanih snaga Ukrajine je uništen


11:25

„Nije važno ko smo: Avari, Lezgini, Oseti ili Čečeni. Svi smo mi ruski vojnici. Naša svijeta dužnost je da štitimo interese zemlje. Ako vi grbovi mislite da je rat počeo 24. februara, vi ste pogriješili. Rat će sada početi. Sad idemo u Kijev".



11:11

Kako pišu ukrajinski izvori na fotografiji, plaćenici iz kanadske grupe The Norman Brigade u pravcu Hersona.



11:00

Zarobljeni BTR-3U i oštećeni BMP-2 Oružanih snaga Ukrajine zauzele su jedinice Oružanih snaga RF u pravcu juga



10:51

Ruski gangster,55-godišnji Igor Kusk osuđen 2015. na 23 godine zatvora za ubistvo i vođenje kriminalnog lanca, koji se dobrovoljno prijavio da služi u ruskom PMC-u, umro je od gelera u borbi u blizini Bahmuta.

On je sa počastima sahranjen u Aleji heroja u svom rodnom gradu, dok su se stotine mještana okupile da ga isprate, piše lokalna štampa



10:45

Ruski vic:

- Da li da ponesem svoje oružje ako budem mobilisan, ili bi ga dali u jedinici?

- Gdje ste služili?

- U Državnim strategijskim raketnim snagama.

10:32

Antonovski most – nemoguć prolaz



10:31

Zaporožje sinoć



10:31

Posljedice raketnog napada ukrajinskih snaga na pijacu u Novoj Kahovki, prenose ruski Telegram kanali



10:30

Većina vojnih obveznika u Belgorodu dolazi u vojnu registraciju i ne čekajući poziv, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.


0:19

Kijev: Dvoje stradalo u napadu dronovima na Odesu

Na Fejsbuk stranici Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine navodi se da su u jučerašnjem ruskom napadu na Odesu, uz upotrebu jurišnih bespilotnih letjelica, dvije osobe poginule, a još dvije su povrijeđene.
 
Prema podacima ukrajinskih snaga, uništena je upravna zgrada u zoni luke, a gradonačelnik grada Genadij Truhanov prijavio je štetu na četiri stambena objekta.
 
"Od 18.30, protivvazdušne raketne jedinice Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine oborile su šest dronova kamikaza. Prvi put u Ukrajini protivvazdušni topovi Oružanih snaga Ukrajine oborili su jurišni dron Mohadžer-6 iranske proizvodnje", navode ukrajinske snage.

10:16

Zelenski: Zločin

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da je mobilizacija u rusku vojsku na teritorijama koje kontrolišu ruske snage zločin protiv konkretnih ljudi, protiv naroda.
 
Zelenski je u video obraćanju rekao da će "svijet sasvim ispravno reagovati i na pseudo-referendume" i da će oni biti nedvosmisleno osuđeni, kao i na, kako je rekao, "zločinačku mobilizaciju" koju Rusija pokušava da sprovede na Krimu i u drugim dijelovima Ukrajine koje još uvek kontroliše, prenosi Interfaks-Ukrajina.


10:15

Granatirano Zaporožje – ima mrtvih

U noćašnjem granatiranju Zaporožja koje su izvele ruske snage jedna osoba je poginula, a sedam povrijeđeno, saopštio je načelnik oblasne vojne uprave Oleksandar Staruh. Naveo je da je u granatiranju pogođena višespratnica, prenosi Interfaks Ukrajina. Staruh je dodao da je na grad ispaljeno najmanje pet raketa.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )