Foto: Telegram

Sto pedeset četvrti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO i dalje pratite na cafe.ba

17:05

Borbe kod fabrike Knauf u Soledaru!



16:59


Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine prema selu Andreevka preko rijeke Ingulec nije uspjela.
 
 Vazdušno-desantne i vazduhoplovne snage uništile su napadače ,tvrde ruski mediji.
 
 Prema radio i mobilnom presretanju, neprijatelj će nastaviti da pokušava ofanzivu, a jedan vojnik je u razgovoru sa ocem rekao da su morali da ukradu bager od lokalnog ATP-a radi bržeg sahranjivanja palih u borbi, žali se na divlji smrad i da su tijela saboraca totalno izmasakrirana od granata .

16:54

Helikopteri nad plažom na Azovskom moru u niskom letu!



16:49

Rusi pucaju iz nuklearne elektrane

Gradonačelnik ukrajinskog grada Energodara Dmitro Orlov optužio je ruske snage da koriste područje okupirane nuklearne elektrane Zaporožje kao tvrđavu iz koje pucaju na susjedni grad.
 
"Okupatori koriste teško naoružanje u blizini nuklearne elektrane Zaporožje. Takve operacije su zabilježene prošle nedjelje. Okupatori granatiraju suprotnu obalu rijeke, odnosno grad Nikopolj", rekao je Orlov za ukrajinsku televiziju Espreso TV.
 
"Oni dobro znaju da ukrajinske oružane snage neće odgovoriti na te napade jer bi mogle da oštete nuklearnu elektranu", rekao je Orlov i dodao da „okupatori koriste nuklearku Zaporožje kao tvrđavu“.
 
Orlov nije u Energodaru, gradu koji je od početka rata pod ruskom okupacijom, ali navodi da je u stalnoj komunikaciji sa stanovnicima grada.
 
"Okupatori koriste radnike u elektrani i lokalno stanovništvo kao taoce. Kidnapuju ljude i drže ih u podrumima", tvrdi Orlov.


16:23

Kadirova odlikovao Putin




15:49

Rusi: Osvojili smo drugu po veličini elektranu

Rusija tvrdi da je zauzela drugu po veličini elektranu u Ukrajini. Ako se ispostavi da je to tačno, to bi mogao biti prvi veliki strateški uspeh Rusije u više od tri nedelje.

 
Kijev nije potvrdio da se radi o elektrani Vuhlehirsk/Uglegorsk/ u Donjecku, rekavši samo da se u blizini nje vode borbe. Ruske snage i proruski separatisti nisu ostvarili značajan napredak na terenu od pada Lisičanska početkom jula.


15:01

Ruska i ukrajinska strana o gubicima

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da su ruske snage uništile više od 100 raketa za američki artiljerijski sistem HIMARS u ukrajinskoj Dnjepropetrovskoj oblasti.
 
Rusija je u ponedeljak saopštila da je uništila skladište municije HIMARS u ukrajinskoj oblasti Hmeljnicki.
 
Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je kasnije rekao da je Ukrajina uništila 50 ruskih skladišta municije koristeći rakete HIMARS.
 
Tvrdnje obe strane nisu nezavisno provjerene.

14:46

Posljedice bombardovanja Zaporoške oblasti



14:24

Zelenski i njegova supruga Olena pozirali sa vojskom za "Vog"

Supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenski, dala je intervju za posljednji broj časopisa "Vog", koji je ilustrovan fotografijama na kojima ona pozira okružena ukrajinskim vojnicima pored oborenog aviona ili ispred kancelarije svog supruga, među vrećama sa peskom.
 
Foto editorijal i cijela priča oko bračnog para Zelenski izazvali su u svetskoj javnosti kontroverzne reakcije, piše RTS. Neki smatraju da za ovu priču nije vrijeme, dok drugi misle da je opravdana, navodi portal javnog servisa.


14:22

Crnomorske luke počele opet da rade

Tri crnomorske luke "Odesa", "Černomorsk" i "Južni" počele su opet da rade, saopštila je pres-služba Ratne mornarice Ukrajine.
 
Kako se navode, one se pripremaju za isplovljavanje brodova sa ukrajinskim žitom u okviru prehrambenog sporazuma koji su potpisale Rusija, Ukrajina, UN i Turska u Istanbulu ranije ovog meseca.

13:40

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na sastanku u Sočiju 5. avgusta bi mogli da razgovaraju o širokom krugu tema, uključujući situaciju u Ukrajini, u crnomorskom regionu i u Siriji, izjavio je ambasador Rusije u Ankari Aleksej Erhov.

12:25

Zelenski drugi put pozvao Štajnmajera u Ukrajinu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je, po drugi put, nkemačkog kolegu Frank-Valtera Štajnmajera da posetio Kijevu, rekao je odlazeći ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Meljnik listu "Cajt“.
 
"Još čekamo na posjetu Štajnmajera Kijevu", naglasio je on.
 
Štajnmajer je trebalo u aprilu da posjeti Ukrajinu, ali mu je poziv da dođe povukao Zelenski zbog navodnih veza šefa njemačke države sa Rusijom.
 
Sada, kaže Meljnik, Ukrajina je promijenila svoj stav prema Štajnmajeru.
 
Povlačenje poziva doveo je do diplomatskih tenzija između Kijeva i Berlina.
 
Štajnmajer je, prema pisanju “Špigla”, od Zelenskog u više navrata tražio objašnjenje njegove odluke.

11:50

"Ukrajinci su robovi"

Marija Zaharova izjavila je danas radiju Sputnjik da su akcije zemalja Evropske unije i SAD dovele Ukrajinu u ropski položaj u odnosu na Zapad.


11:12

Ukrajina: Pogođen hotel u Donjeckoj oblasti

Najmanje jedna osoba je danas poginula, a četiri su povrijeđene u ruskom napadu u gradu Bahmut u Donjeckoj oblasti, kada je pogođen hotel, saopštili su lokalni zvaničnici.
 
"Prema preliminarnim informacijama, ima stradalih i ranjenih, a spasilačke operacije su u toku", naveo je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko na Fejsbuku.
 
Prema navodima lokalnih službi za vanredne situacije, do sada je potvrđeno da je poginula jedna osoba, a da su četiri povrijeđene.

11:08

Borelj: "Lavrov ide da ih ubijedi... Ja idem da kažem suprotno"

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj se požalio zapadnoj štampi:
 
"Lavrov ide u Afriku da pokuša da ubijedi Afrikance da su evropske sankcije krive za sve što se dešava... I cijela zapadna štampa to ponavlja. Idem u Afriku da kažem suprotno, da sankcije nemaju nikakve veze sa tim, a to niko ne prenosi."

11:00

Brifing ruskog Ministarstva odbrane: Ruska avijacija uništila skladište raketa za američke "himarse"
 
🗣 Ruska avijacija likvidirala je oko 200 ukrajinskih vojnika u Nikolajevu i 120 u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na redovnom brifingu.
 
▪️Na teritoriji fabrike "Nikolaevstrojtrans" u Nikolajevu uništena je baza 28. Mehanizoivane i 79. Desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske. Tom prilikom poginulo je 200 vojnika, dok je uništeno više od 20 jedinica oklopne tehnike
 
▪️U Dnjepropetrovskoj oblasti likvidirano je 120 vojnika koji su čuvali skladište raketa za "himars", uništena su i tehnička sredstva

▪️U napadu na komandni centar u Novomihajlovki, DNR, faktično je uništena borbena sposobnost 53. Mehanizovane brigade ukrajinske vojske
 
▪️U području Artjomovska potpuno je uništen vod 10. Planinsko-jurišne brigade ukrajinske vojske
 
▪️Ruska avijacija, artiljerija i raketne snage izvele su napad na fabriku "Ukrajinske energetske mašine" u Harkovu gdje su se nalazili strani plaćenici.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )