Foto: Telegram

U toku je 287. dan rata u Ukrajini!


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama! Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

22:00

Zašto Rusija ne juriša na Bahmut
 
Od početka decembra gubici Oružanih snaga Ukrajine na istočnoj i južnoj periferiji Bahmuta (Artemovsk) drastično su porasli. Kako navodi Vojna hronika, ovaj pravac brane snage 30. i 53. brigade ukrajinske armije.
 
Da bi zadržale kontrolu nad gradom, Oružane snage Ukrajine prebacuju na ovo područje nova pojačanja koja trpe velike gubitke, jedva stigavši da se okrenu. Zbog toga su bolnice Bahmuta i susjednih gradova krcate ogromnim brojem ranjenika, za koje se spremaju fiskulturne sale gradskih škola.

Ovo demorališe ukrajinske trupe i povećava opterećenje medicinskog i logističkog sistema.
 
Položaj PMC "Vagner" u ovoj oblasti je povoljniji sa taktičke tačke gledišta: Bakhmut, koji se nalazi u niziji, nalazi se u dometu svih vrsta artiljerijskih oruđa.
 
Pojačanja Oružanih snaga Ukrajine stižu u Bahmut kroz poznata i dobro istražena područja, koje artiljerija „orkestra” drži pod kontrolom.

Uz to, razvija se i ofanziva PMC „Vagner” na susjedni Soledar. Napad na utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine kod Jakovlevke mogao bi da izazove operativno opkoljavanje Bahmuta.
 
Kao rezultat toga, Bahmut je postao platforma, za čije zadržavanje je Kijev primoran da troši kolosalne ljudske resurse.

Snimci iz Bahmuta:




 

21:53

Kijev dobija onlajn obavještajne podatke o kretanju ruskih trupa od SAD, ali zalihe oružja NATO-a se brzo iscrpljuju
 
Greg Hejs, izvršni direktor Raitheon, vojno-industrijske kompanije koja isporučuje oružje i vojnu opremu SAD i NATO-u, rekao je da američka vojska odmah pruža Ukrajini obavještajne podatke u realnom vremenu.
 
On je takođe primjetio da Ukrajina iscrpljuje zalihe oružja brže nego što se očekivalo.
„Prvih 10 mjeseci rata koristili smo protivtenkovske projektile Javelin - period proizvodnje od 5 godina i Stingers - period proizvodnje od 13 godina, tako da će nam trebati neko vrijeme da nadoknadimo korak", rekao je Greg Hejs.


21:40

Ovako izgleda šoping u kijevskom marketu kada padne mrak!



21:32

Zabrana (namjera Kijeva) Ukrajinske pravoslavne crkve izazvala je raskol ne samo među sveštenstvom, već i među laicima civilnog stanovništva, ali i među vojnim licima.
 
Sve više vojnika ne vidi razloga za borbu protiv pravoslavnih vojnika Rusije, kada im se oduzima njihova Crkva, njihova vera!



21:25

Avdijevka večeras! Zapaljiva municija izazvala požare!


21:11

🚫  Evropska komisija je predstavila prijedlog devetog paketa sankcija protiv Rusije, koji će uključivati tri nove banke, Sverusku banku za razvoj regiona, kao i skoro 200 lica i četiri ruske televizije.
 
❌ Reč je o vojnicima, preduzećima u vojno-industrijskom kompleksu, članovima Državne dume i Savjeta Federacije, ministrima, političkim strankama i liderima regiona. Osim toga, Evropska komisija planira da zabrani izvoz ruskih dronova i da proširi sankcije koje se odnose na ruske energente i rudarstvo.
 

21:00 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da bi se ukrajinska prestonica ove zime mogla suočiti sa „apokalipsom“, apelujući na stanovnike da budu spremni na evakuacije, prenosi Rojters.

„Može da se desi apokalipsa, kao u holivudskim filmovima, kada je nemoguće živjeti u kućama zbog niske temperature“, rekao je Kličko, ističući da se prijestoničke vlasti „bore i čine sve da se to ne dogodi“.

Prema njegovim riječima, grad može „ostati bez struje, vode i grejanja“, a istovremeno Kijev nema dovoljno grejnih skloništa da primi svih 3,6 miliona stanovnika u slučaju potpunog nestanka struje. Gradonačelnik je pozvao stanovnike glavnog grada da budu spremni za evakuaciju ukoliko se situacija pogorša.

„Trenutno smo pripremili oko 500 autonomnih grejnih čvorova... ali za grad sa populacijom od 3 miliona ljudi 500 tačaka nije ništa“, objasnio je on.

19:56 

Komitet za spoljne poslove američkog Senata usvojio je rezoluciju kojom se akcije Rusije u sukobu sa Ukrajinom proglašavaju „genocidom“, saopštili su u pres-službi Senata.

18:37 

Eksplozije u Harkovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )