Foto: Telegram

423. dan rata prolazi!


23:00 22.04.2023

Ukrajinski Rezident TGK:

Zapad Bahmuta se pretvorio u  ruševine, visoke zgrade se uništavaju artiljerijom i avijacijom, što ne dozvoljava Oružanim snagama Ukrajine da drže te oblasti. Taktika Generalštaba Ukrajine sa pretvaranjem nebodera u utvrđeni prostor funkcionisala je do trenutka borbi za centar grada, sada su ove kuće postale zamka za čitave jedinice koje su unutra kada bombe i artiljerija udare.


22:55 22.04.2023

Prigožin je rekao da ne treba potcjenjivati Ramštajn-11 i kontraofanzivu oružanih snaga Ukrajine:
 
„Zeleno svJetlo“ za kupovinu preko NSPA (NATO agencija za podršku i nabavku) – znači da će se (ukri) zaduživati od bilo koga koliko hoće, Amerika će sve platiti.
 
Drugi momenat: kada će ofanziva Ukrajine? Danas ofanziva ne počinje iz sasvim razumljivih razloga: to je monstruozna bljuzgavica. Zemljištu je potrebno još deset dana da se osuši.

Kada će stići? Vjerovatno će sami donijeti odluku, ne obavještavaju me o tome. Ali činjenica je da će oni napasti. Moramo, dakle, deset puta da budemo spremni, da se to ne ponovi, kao 1941. godine, kada su žvakali sline i javljali Staljinu da je sve u redu, postojao je dogovor sa Njemačkom. Ugovora nema i nikada neće biti. Oni će doći i pokušati da nas rastrgnu, a mi se moramo oduprijeti. Mama neće doći, mama je umrla, pa smo sada sami, kao u sirotištu, sami za sebe.
 

22:41 22.04.2023

Opasnost za vazdušnu uzbunu proglašena je u Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini.Pored toga, opasnost je bila proglašena i u delu Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.


22:30


„Zapadu je potrebna nova strategija u Ukrajini“: Forin Affairs napisao plan da se sa ratišta pređe za pregovarački sto – da se Kijev napumpava oružjem kako bi ofanziva uspjela i Moskva krenula u pregovore, a Ukrajina će biti prinuđena na ovo od strane Sjedinjenih Država.

„Najverovatniji ishod sukoba nije potpuna pobjeda Ukrajine, već krvavi zastoj. Ali uslovi još nisu sazreli za sporazumno rješenje. Čini se da je Rusija odlučna da okupira veći dio Donbasa. Čini se da Ukrajina priprema napad da uništi kopneni most između Donbasa i Krima.
✔Najbolji put naprijed je dvosmjerna strategija da se prvo ojačaju vojni kapaciteti Ukrajine, a zatim, kada se vrhunac neprijateljstava završi krajem godine, dovedu Moskvu i Kijev sa bojnog polja za pregovarački sto. Čak i iz perspektive Ukrajine, nije mudro istrajati u težnji za potpunom vojnom pobjedom koja bi se mogla pokazati kao Pirova.
 


22:19 

Ukrajinska vojska granatirala je Petrovski rejon Donjecka ispalivši pet granata kalibra 155 milimetara, karakterističnog za NATO, dok su na Kijevski rejon ispaljena tri projektila istog kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja, povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

22:10

Bahmut






22:08 

Krah proljećne kontraofanzive ukrajinskih snaga može da dovede do pada s vlasti ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, rekao je bivši savetnik nekadašnjeg predsjednika Leonida Kučme, Oleg Soskin.

Kako je rekao, u svjetlu sve teže političke, ekonomske, finansijske situacije u zemlji posljednje što spriječava stanovništvo da eksplodira jeste nada u ofanzivu, ali pokazatelji govore da je malo vjerovatno da će to Ukrajini poći za rukom zbog nedostatka municije i tehnike.

„Mislim da Zelenski nema šanse da probije odbranu“, rekao je Soskin i dodao da se situacija na frontu samo pogoršava a Kijev nema mogućnosti da izvrši udar.

21:44

Snažan kontranapad oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine u blizini „puta života“ u Bahmutu

Navodi se da je oklopna grupa pokušala da potisne jurišne odrede PMC Vagner u zoni autoputa O-0506 Časov Jar-Khromovo, koji su nedavno presjekli ruski borci.



21:30

Ugljedar



21:19

U Harkovu se čuju eksplozije, objavilo je ukrajinsko internet izdanje „Strana.ua“.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )