Foto: Telegram

U toku je 424. dan rata u Ukrajini!


20:00

Rusi koriste kabanice protiv termovizijskih kamera!


19:53

Francuski predsjednik Emanuel Makron obećao je da će učiniti sve da spriječi eskalaciju sukoba u Ukrajini.

"Naš zadatak je da svim silama pomognemo Ukrajini da preživi, da spriječimo pobjedu Rusije, da spriječimo širenje ovog sukoba... Učinićemo sve da se ovaj rat ne proširi“, rekao je Makron listu Parisien.



19:24

Ukrajinska vojska se u potpunosti povukla iz centra Artjomovska (Bahmuta) zapadno od željezničke pruge, napisao je na društvenim mrežama Julian Ropke, novinar njemačkog lista Bild.

Prema njegovim riječima, „ruske trupe su se već pomjerile zapadno od pruge i izgleda da nastavljaju ofanzivu“.


19:10 

Jedan divizion protivvazdušnog raketnog kompleksa "patriot" stupio je na borbenu dužnost, saopštio je portparol Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

„... Jedan od diviziona je već stupio na borbeno dežurstvo, radi... drugi, koji su nam obećali, na putu su na svoje buduće položaje. Nadajmo se da će biti rezultata posebno za ruske avione“, rekao je on.

Ignat je istakao i da će sistemi PVO "patriot" moći da obaraju rakete S-300, jer lete balističkom putanjom.

19:07

"Gasprom" snabdijeva Evropu gasom preko Ukrajine

"Gasprom" snabdeva Evropu gasom preko Ukrajine u količini od 38,9 miliona kubnih metara dnevno preko gasne pumpne stanice Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti, rekao je predstavnik "Gasproma" i dodao da je ukrajinska strana odbila zahjtev za snabdijevanje preko Sohranovke.
 
U subotu, 22. aprila, Gasprom je isporučio 39,4 miliona kubnih metara gasa, prenio je Tas.
 
Tranzitna linija kroz Ukrajinu je jedina ruta za snabdijevanje ruskim gasom zemalja zapadne i centralne Evrope.
 
Isporuka preko Sjevernog toka je u potpunosti obustavljena.

18:30

Uništićemo sve koji su na bojnom polju. Zarobljenici više neće biti uzimani. - Jevgenij Prigožin
 
Prigožin je to izjavio u pozadini objavljivanja radio-prisluškivanja oružanih snaga Ukrajine u u kojem se govori o pogubljenju ranjenog borca "Vagnera" koji je zarobljen.
 
Cijelo saopštenje:

„Naravno, čuo sam ovo audio presretanje mnogo prije nego što je dospjeo u medije. Mogu reći jedno – ovo audio presretanje da Ukrajinci pucaju na naše ranjene zarobljenike je od veoma ozbiljnog humanitarnog značaja i nikada nećemo kršiti međunarodne zakone humanizma.
 
A zakon humanizma počinje od trenutka kada osobu zarobite. Uhvaćen - počnite da se brinete o njemu, liječite ga, nemojte ga povrijediti i dajte ga kući posle nekog vremena na razmjenu ili onako kako želite, mi smo to ponekad davali tek tako. Dakle, nećemo kršiti pravila humanizma i jednostavno ćemo uništiti sve neprijatelje na bojnom polju.

‼️Dakle, ovaj zakon će se zvati „Zakon o tri stotine (ranjenih)“, još uvek ne znamo ime našeg momka, koga su ukrajinski nitkovi upucali, a mi ćemo pobiti sve one koji su na bojnom polju. Ne uzimajte više zatvorenike.”
 
 


18:16

Komandant kopnenih snaga Sirski uvjeren je da ruske trupe koriste klimatsko oružje, što je spriječilo Oružane snage Ukrajine da sprovedu plan kontranapadima u Bahmutu. Kako saopštavaju ukrajinska javna glasila, Sirski je to navodno prijavio Zelenskom u štabu.
 
 🔹 Sljedeće nedjelje u Bahmutu ponovo pada kiša, što znači da Oružane snage Ukrajine neće moći da izvedu bočne napade na ruske trupe, požalio se general Oružanih snaga Ukrajine.
 
 ✔️ Reakcija Zelenskog nije prijavljena, ali Sirski je, pored loših vremenskih prognoza, donio i druge loše vijesti. On je izvjestio o potpunom uništenju teške tehnike Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu.
 

/Po nama ovo je apsolutna glupost. Loše vrijeme je i u našim krajevima/

17:39

Bahmut




16:32 

Mnogi borbeni avioni MiG-29 koje su Poljska i Slovačka nedavno predale Ukrajini nisu u letnom stanju i koriste se samo za delove, piše Ekonomist.

„Poljska i Slovačka su posljednjih nedjelja isporučile oko osam MiG- 29... Mnogi od ovih lovaca nisu u letnom stanju i koriste se za rezervne dijelove“, navodi list.

Jurij Ignat, savjetnik komande Ratnog vazduhoplovstva ukrajinskih snaga, istakao je da su Ukrajini potrebni F-16. Međutim, prema pisanju časopisa, neki iskusni ukrajinski vojni piloti privatno su skeptični po pitanju da će ih i dobiti.


16:19

"Ruske snage zauzele još dva područja na zapadu Bahmuta"

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage zauzele još dve teritorije u Bahmutu, dok nastavljaju sa pokušajem da preuzmu punu kontrolu nad ovim gradom.
 
"U pravcu Donjecka, jurišni timovi su oslobodili dva područja u zapadnim dijelovima Artjomovska (Bahmuta) u protekla 24 sata", rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov, prenosi Tas.
 
Konašenkov je naveo i da su u sjevernim i južnim dijelovima grada ruske vazdušno-desantne jedinice pružile pojačanje jurišnim timovima.
 
Bitka za Bahmut pretvorila se u jednu od najkrvavijih u ratu u Ukrajini. Traje već 14 mjeseci, a grad je skoro potpuno uništen artiljerijskim granatiranjem i uličnim borbama.
 
Rusija navodi da će joj zauzimanje Bahmuta omogućiti dalje ofanzive na istoku Ukrajine.


16:12

Nema viza za Ruse

Ruski novinari koji su trebali da prate Sergeja Lavrova na sednicu SB UN u Njujorku nisu dobili američke vize, napisala je Marija Zaharova na Telegramu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )