Foto: Telegram

Otpočeo je i dvesta dvanaesti dan rata u Ukrajini.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !

18:45



Prije  pet godina, 10. jula 2016, militanti su u Dagestanu pogubili poručnika Magomeda Nurbagandova .

Počeli su da ga snimaju i htjeli su da natjera svoje kolege policajce da se povuku. Umesto toga, Nurbagandov je izgovorio frazu koja je postala neizgovoreni moto svih bezbjednosnih snaga u Rusiji: „Radite, braćo“.

Za to što nije odustao do kraja, predsjednik Vladimir Putin mu je posthumno dodijelio titulu Heroja Rusije. 


18:30

Virtuelni "oslobodioci"!

Lažni snimak navodnih ukrajinskih specijalaca na ulazu u Energodar!

U fotomontaži stavljeno pogriješno "E" na tabli!


18:21

Raketa protivvazdušne odbrane oborila je ruski dron kamikaza iznad Dnjepropetrovska.



18:15

Likvidacija

Šef administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je da je u oblasti oko grada Pologa otkrivena grupa ukrajinskih diverznata, prerušena u pripadnike Ruske garde. U toku je njihova likvidacija.


18:14

Lansirane rakete

Ukrajinska vojska je lansirala šest raketa iz američkog višecevnog raketnog bacača "Himars" na mjesto Svatovo u LNR, saopšteno je iz predstavništva republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

17:12

Lider Hersonske oblasti Vladimir Saldo glasao je na referendumu



16:59

Visocki: Odziv u DNR veoma visok

Izlaznost na referendumu o ulasku Donjecke Narodne Republike u sastav Ruske Federacije je visoka, iznad očekivanja, izjavio je Vladimir Visocki, predsjednik CIK-a DNR.
 
"Prema našim osjećanjima, odziv je veoma visok, prevazilazi sva moja očekivanja, sva očekivanja naše komisije. Opet, na osnovu informacija koje mi izvještavaju članovi komisije", rekao je on u emisiji "Rosija 24". TV kanal.

16:03

Zaharova: Delegacije EU nestale s radara uoči sastanka sa Lavrovom
 
❗️❗️ Delegacije Evropske unije „nestale su sa radara“ nakon što su uputile zahtjeve za sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom na marginama Generalne skupštine UN, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

💬 „Nakon što su poslali svoje zahtjeve za razgovore sa Sergejem Lavrovom 'na marginama' zasjedanja Generalne skupštine UN i nakon što su dobili od ruske strane prijedloge o vremenu sastanka, delegacije EU su nestale sa radara. Očigledno su dobili od Vašingtona instrukciju da se pritaje“, napisala je Zaharova na Telegramu.
 
❗️❗️ Ranije je saopštila da ministarke spoljnih poslova Francuske i Njemačke Katrin Kolona i Analena Berbok drugi dan traže sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije na marginama Generalne skupštine u Njujorku, uprkos navodnoj zabrani Evropske unije bilateralnih sastanaka sa ruskom stranom.

15:30

Lukašenko: Na Zapadu nema demokratije, tamo sve riješava novac
 
🔊 Demokratija i pravo su na Zapadu iluzija, u praksi tamo sve riješava novac, izjavio je predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
 
🗣 „Mislili smo da je tamo demokratija, englesko pravo i sudovi. Tamo nema nikakvog prava. Ko plati, taj će i da odlučuje. To je pravo za sva vremena. Zarobiće tvoju imovinu, kao što su uradili s ruskom imovinom, i zaboraviće šta je pravo i privatno vlasništvo“, prenosi agencija Belta reči Lukašenka.
 

15:07

Hersonska oblast!



14:47

Moskva: Iz djelimične mobilizacije izuzet IT sektor, mediji...

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da zaposleni u određenim sektorima nisu uključeni u djelimičnu mobilizaciju stanovništva.
 
Poziv za vojsku tako neće dobiti zaposleni u IT sektoru, medijima i u organizacijama koje obezbjeđuju stabilnost nacionalnog platnog sistema i infrastrukture finansijskog tržišta, prenio je Interfaks.
 
"U cilju obezbjeđivanja rada određenih visokotehnoloških industrija, kao i finansijskog sistema Ruske Federacije, donijeta je odluka da se u vojnu službu ne pozivaju građani sa visokim obrazovanjem koji rade u organizacijama iz oblasti informacionih tehnologija", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 
Oni su objasnili da se to odnosi i na ove kategorije građana koji rade u ruskim telekom operaterima i učestvuju u obezbjeđivanju stabilnosti, bezbjednosti i integriteta funkcionisanja komunikacionih objekata, centara za obradu podataka, kao i sredstava i javnih komunikacionih linija Ruske Federacije.
 
Interfaks dodaje da tu ulaze i "kompanije iz oblasti informisanja i komunikacija".

14:45

Erdogan: Putin nije tražio Medvedčuka

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da je Viktor Medvedčuk, lider proruske opozicione stranke u Ukrajini, nakon što je oslobođen iz ukrajinskog zarobljeništva, otputovao iz Turske u Rusiju. "Prilikom razmjene zarobljenika (između Moskve i Kijeva) imali smo 200 imena. Imamo sva njihova imena. To su sve naši gosti. Na jedno od imena (Medvedčuka) predsednik Rusije Vladimir Putin stavio akcenat. Poslali smo ga u Rusiju. Odlučno nastavljamo proces", rekao je Erdogan novinarima.

14:44

Za napad na DNR, LNR, Herson posle referenduma važio bi Ustav Rusije

Ustav Rusije će važiti za DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast u slučaju njihovog ujedinjenja sa Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
On je tako odgovorio na pitanje novinara da li će najviši državni akt važiti i za te teritorije ukoliko se Kijev odluči na napad na njih.
 
„Bezuslovno. Na tim teritorijama će početi da važi Ustav Rusije. Sve je sasvim jasno po tom pitanju“, rekao je on na brifingu za novinare, prenosi Sputnjik.
 
Peskov je dodao i da Moskva polazi od toga da je osigurano da bezbjednost bude na visokom nivou na teritorijama na kojima se održavaju referendumi o ujedinjenju s Rusijom.
 
Govoreći o mobilizaciji, on je naveo da se Kremlj ponosi ljudima koji su se sami javili u vojne odsjeke u prvim satima od kada je počela djelimična mobilizacija. Upitan da li ima dobrovoljaca i među zaposlenima u Kremlju rekao je da mu takvi primjeri nisu poznati.
 
Peskov je rekao i da je pregovarački proces sa Ukrajinom potreban, ali da Moskva ne vidi pretpostavke za njihovo obnavljanje.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )