Foto: Telegram

U toku je 341. dan rata u Ukrajini!


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


18:21

Na teritoriju Bjelorusije počeli su da pristižu Čečeni iz odreda "Ahmat".
 
▪️Čečeni su jedini koji su bili slani u "Zonu SVO" bez da zapravo budu u zoni SVO, takođe su oni prvi koji su nosili oznaku "Na Kijev" koja je prvi put primjećena u septembru prošle godine.
 
▪️Ne govori se u kom dijelu Belorusije je snimljen video međutim po vegetaciji može se zaključiti da je najvjerovatnije u pitanju Gomeljski region, takođe je zanimljivo što je kolona prešla Bjelorusku granicu u vozilima, a ne uz pomoć voza kao što to rade ostale jedinice.
 
▪️Takođe je jasno vidljiva i oznaka "Z".


18:15



18:08

Reklama koja poziva građane SAD da se pridruže Vagnerovom PMC-u. 
 
Vrijedi napomenuti da tokom rata Vagner nije posebno krio činjenicu da su vrbovali ljude, uključujući i zemlje NATO-a. /video zbog dužine na ovom linku/


18:00

Bajden se "sprda sa Rusijom te 1997 godine!

„Rusi mi kažu: ako se NATO dalje širi, mi ćemo se okrenuti Kini. Ha ha, pa, srećno, pokušajte ponovo da se okrenete Iranu ”- tada senator Delavara Džo Bajden
 
Godine '97, Bajden je služio u Komitetu za spoljne poslove Senata.


17:41 

Ruska artiljerija pogodila je ukrajinsku vojnu bazu u gradu Očakovu, rekao je za Sputnjik izvor iz bliskog kruga komande Oružanih snaga Ukrajine.

„Noću je izvršen artiljerijski napad na bazu ukrajinske Ratne mornarice u gradu Očakovo, gde se nalazi jedna od jedinica 73. pomorskog centra za specijalne operacije. U napadu je uništena vitalna infrastruktura.

Neprijatelj je izgubio tri vozila, eliminisano je 14 nacista, a sedam je povrijeđeno“, rekao je on.

Među likvidiranima su britanski plaćenici koji su obučavali ukrajinske vojnike sabotažama u Crnom i Azovskom moru.

Da su u Očakovu odjeknule eksplozije, prenijeli su ukrajinski mediji rano jutros.

16:35

Francuska i Australija zajedno će proizvoditi municiju za Ukrajinu

Francuska i Australija dogovorile su zajedničku proizvodnju municije za isporuke u Ukrajinu, saopštio je ministar odbrane Florans Parli.


16:35

Eksplozije u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.


16:22 

Holandski borbeni avioni F-35 počeli su u ponedeljak svoje prve trenažne letove u Poljskoj u okviru misije NATO-a, rekla je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Prošle nedjelje, holandski borbeni avioni F-35 stigli su u Poljsku da patroliraju nebom u okviru misije NATO-a.


15:47

Rusi o situaciji na frontu

Ruska vojska se učvrstila u istočnom dijelu Ugledara – Pušilin.
 
Reći ćemo vam kakva je sada situacija na najtoplijim dijelovima linije kontakta.
 
▪Ugljedar.
 
Ruska vojska izbacuje Oružane snage Ukrajine iz predgrađa - ukrajinska vojska ispaljuje protivtenkovsko oružje iz visokih zgrada.
 
▪Artemovsk (Bahmut).
 
Ruske trupe izvode operaciju opkoljavanja grada sa južne i sjeverne strane. Ovo omogućava ruskoj vojsci da zauzme dio puta koji vodi ka Konstantinovki.

▪Zaporožje.
 
Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila je dio snaga na druge pravce – na Artemovsk i Ugledar.
 
Ruska vojska je iskoristila situaciju i zauzela nekoliko naselja duž linije Guljajpolje-Orehovo.

14:17

Nova britanska ratna karta


14:01

Rusi premještaju vojsku

Rusija je premjestila dodatne snage i opremu u Kursku oblast na granici sa Ukrajinom kako bi zaštitila granicu i održala bezbjednost, izjavio je danas regionalni guverner Roman Starojt, prenijela je agencija Interfaks ruskog režima.
 
Lokalne vlasti kažu da je region nekoliko puta bio izložen ukrajinskom granatiranju otkako je Rusija napala Ukrajinu prije skoro godinu dana. Dio ruskih snaga ušao je iz regiona Kursk, iako su oblasti sjeveroistočne Ukrajine koje su one okupirale u međuvremenu ponovo okupirale ukrajinske snage.


13:06

Na području Ugledara ruska vojska je zauzela povoljnije linije - Ministarstvo odbrane Rusije
 
Tamo je jedinica grupe Vostok nanijela poraz 1. tenkovskoj brigadi ukrajinskih snaga.


12:26

Novi napadi

Oružane snage Ukrajine započele su granatiranje Belgorodske oblasti u Rusiji, a u artiljerijskom napadu ima i povrijeđenih saopštio je guverner Vajčasalv Gladkov.
 
On je na Telegramu naveo da artiljerija granatira selo Bezljudovka, Šebekinski gradski okrug, koja se nalazi preko granice sjeverno od ukrajinske Harkovske oblasti.
 
Prema prvim preliminarnim podacima u artiljerijskom napadu povrijeđene su dvije osobe, prenosi Gardijan

11:38

Nove eksplozije

U gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine dogodile su se eksplozije, javljaju lokalni mediji.


11:33

Granatiran Harkov

Projektil je kasno sinoć pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Harkovu, pri čemu je jedna osoba poginula, rekao je guverner regije Oleg Sinehubov.

11:30

Lavrov: Rusija nikad nije odbila dijalog sa Evropom

Rusija nikada nije odbila da učestvuje u ravnopravnom dijalogu sa svojim evropskim partnerima, niti da traži načine za rješavanje bezbjednosnih pitanja, izjavio je šef ruske diplomatije Segrej Lavrov.
 
"Nikada nismo preskočili ni ravnopravan dijalog sa našim evropskim partnerima, niti traženje načina za riješavanje bezbednosnih pitanja", kazao je Lavrov govoreći o rezultatima diplomatije zvanične Moskve u 2022.
 
"Nadamo se da ćemo prije ili kasnije vidjeti političke snage u Evropi koje će moći da polaze od sopstvenih nacionalnih interesa, a ne ambicija da se dopadnu nekome preko okeana. Onda ćemo naći sa kim da se dogovorimo", rekao je Lavrov, prenosi TASS.


11:28

Pušilin: Ruske snage nastavljaju da napreduju u Ugledaru

Ruske snage nastavljaju da napreduju u Ugledaru i utvrdile su se u istočnom dijelu grada, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin za televiziju "Rusija 24“.
 
On je dodao da je u toku napredovanje i u predgrađima Ugledara.
 
Prema njegovim riječima, u Artemovsku se nastavljaju žestoke borbe.
 
"Prerano je govoriti o operativnom opkoljavanju Artjomovska, tamo se nastavljaju prilično žestoke borbe. Grupa ‘Vagner’nastavlja da radi danonoćno. Negdje se vode pozicione borbe, ali u glavnim oblastima vidimo, naravno, napredak", istakao je Pušilin.

10:01

Uzbuna – opasnost

Vazdušna uzbuna proglašena je u nekoliko južnih regija Ukrajine; uključujući Odesu, Mikolajiv, Herson i Dnjepropetrovsk.

09:00

Ukrajina će dobiti tenkove Abrams, ali za godinu dana bez uranijumskog oklopa - Vašington post
 
Sjedinjene Američke Države će Ukrajini prebaciti 31 tenk Abrams, ali će ih Kijev dobiti tek do kraja 2023. ili početkom 2024. godine, piše The Washington Post.
 
Do ovakvog kašnjenja će doći zbog činjenice da ovi tenkovi neće biti uklonjeni sa zaliha američke vojske, već će biti posebno kupljeni za isporuke Ukrajini.
 
Takođe, tenkovi neće biti opremljeni specijalnim oklopima od osiromašenog uranijuma. Ovo je poverljivi dizajn i SAD ne žele da padne u ruke Rusije ako tenkovi budu zarobljeni na bojnom polju, primećuju novine.
 

08:35

Šolc odbacuje isporuku aviona Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc reagovao je sa nerazumjevanjem na raspravu o isporuci borbenih aviona Ukrajini, što Kijev zahtijeva od srijede, nakon što je njemačka vlada obećala isporuku 14 tenkova "Leopard 2".
 
"O tome je sada sve rečeno, i sa moje strane", rekao je Šolc tokom posjete Čileu, prenosi DW. Kancelar je dodao da je umjesto toga potrebna "ozbiljna debata u kojoj će se odlučiti ono o čemu treba da se odluči".
 
Šolc je ponovo upozorio na "takmičenje u tome ko nudi više”, u kojem su "u prvom planu domaći politički motivi umjesto podrške Ukrajini”.
 
Kada je riječ o važnim pitanjima kao što su isporuke oružja, Šolc je istakao da "to mora biti stvar činjenica i racionalnih razmatranja”. Prema njegovom mišljenju, uprkos obimnim isporukama oružja, Njemačka ne učestvuje u ukrajinskom ratu.
 
"To je rat između Rusije i Ukrajine", rekao je Šolc na konferenciji za novinare u argentinskoj prijestonici Buenos Ajresu. Dodao je da se to ne mijenja bez obzira na to da li Njemačka Ukrajini pružao finansijsku, humanitarnu pomoć ili oružje.
 
Šolc je istakao da će Njemačka učiniti sve da ne dođe do eskalacije koja vodi u rat između Rusije i zemalja NATO-a.
 
Prethodno je Šolc slične izjave dao i berlinskom Tagesšpiglu i ocijenio da ako u Njemačkoj, čim se donese jedna odluka, počne sljedeća debata, "onda to ne djeluje ozbiljno i poljuljaće povjerenje građana u odluke vlade".

07:19 

Ukrajinske oružane snage će vjerovatno početi da koriste zapadne tenkove u borbenim dejstvima na proljeće, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za kanadsku televiziju „Si-Bi-Si“.

Prema riječima ministra, ukrajinske snage namjeravaju da od isporuka koje su obećale zapadne zemlje formiraju najmanje dva tenkovska bataljona koja će biti iskorišćena „za nastavak kontraofanzive“.

07:12 

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage u oblast Časov Jar kod Artjomovska, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Kod naselja Časov Jar primjećeno je jačanje ukrajinskih pozicija. Oružane formacije Ukrajine jačaju stara i grade nova utvrđenja, rade na opremanju vatrenih položaja, a postavljaju i minska polja“, rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.





Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )