Foto: Telegram

Ušli smo u 162 dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

20:37

Napadi na Harkov



20:05


Generalštab Oružanih snaga Ukrajine priznao je gubitak rudnika Butovka, predaju položaja u oblasti Avdijevke i u pravcu Artemovska.
 
 „U pravcu Avdijevke, neprijatelj je pojačao jurišne operacije kako bi istisnuo ukrajinske trupe sa linija odbrane kako bi zauzeli Avdijevku i Peski“, rekao je A. Gromov, zamjenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga. Snage Ukrajine.
 
 Posle masovne upotrebe avijacije i artiljerije 30. jula, Oružane snage Ukrajine bile su prinuđene da napuste rudnik Butovka i pređu u defanzivu južno od Avdijevke.
 
 On je takođe dodao da su se Oružane snage Ukrajine povukle sa okupiranih linija u pravcu Bahmuta (Artjomovsk).

19:55

Momenat napada na pozorište u Donjecku!


19:43

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izvjestio je Vladimira Zelenskog o povlačenju trupa iz naselja Avdijevka i Peski zbog nedostatka artiljerije, koja je prebačena na jug radi napada na Herson.

19:30

PMC „Vagner“ je uz podršku artiljerije Oružanih snaga RF provalio u odbranu neprijatelja i uspio da uđe u Artemovsk /Bahmut/. Sada se borbe vode u ulici Patrisa Lumumbe.



19:15

Stoltenberg: Članice NATO-a rade na osiguravanju zaliha oružja i opreme za Ukrajinu

Članice NATO-a blisko surađuju s obrambenim sektorom kako bi osigurale da Ukrajina dobije više zaliha oružja i opreme te da bude spremna za dugotrajni rat s Rusijom, rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.


18:50
 
Rusija bi mogla pokrenuti ofanzivu na regiju Herson

Rusija bi mogla pokrenuti ofanzivu na regiju Herson, rekao je ukrajinski general Oleksij Hromov. 
 
Rusija drži dijelove juga Ukrajine koje je zauzela u ranim fazama svoje invazije, ali Kijev planira pokrenuti veliku protuofanzivu i upotrijebiti sofisticirano zapadno oružje da pogodi ruske opskrbne linije i skladišta municije, izvještava Reuters.
 
Hromov je rekao da je Rusija dopremila veliku količinu oružja i opreme na sjeveroistok strateški važne južne regije Kherson, čiji je veliki dio okupiran od strane Rusije.
 
"Moguće je da neprijatelj može ili hoće pokušati izvesti ofenzivne operacije duboko u naš teritorij kako bi preuzeo inicijativu i zaprijetio razvoju našeg uspjeha", rekao je Hromov. 

Zanimljiv video kako objave Kijeva vidi ukrajinski vojnik:



18:34

Kanada šalje stručnjake

Kanada će poslati 225 stručnjaka u Veliku Britaniju koji će obučavati ukrajinske vojne regrute, izjavila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anand.
 
Prvi stručnjaci krenuće iz Kanade 12. avgusta, preneo je Rojters.
 
Većina vojnika dolazi iz 3. bataljona princeze Patrisije kanadske lake pješadije sa sjedištem u Edmontonu, u Alberti.

18:30

Finski ministar planira ograničiti izdavanje viza Rusima

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto predstavio je plan za ograničavanje izdavanja turističkih viza Rusima. 
 
Budući da su letovi iz Rusije u EU zaustavljeni, Finska je postala tranzitna zemlja za mnoge Ruse koji žele putovati dalje u Europu. "Mnogi su to vidjeli kao zaobilaženje režima sankcija", rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto za AFP.

18:17

Ukrajinske snage ponovo gađale Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su iz višecjevnih bacača raketa BM-27 "Uragan“ rakete opremljene minama PFM-1 "Lepestok“ na stambena naselja Kirovskog okruga Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
 
Mine su padale na stanovništvo u dvorištima stambenih zgrada i na kolovoz, navodi se u saopštenju štaba na Telegramu.
 
Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre je, sa svoje strane, saopštilo da se raketiranje iz „Uragana“ desilo u 14.45 iz naselja Karlovka.
 
Ukrajinske snage takođe su u 14.45 ispalile tri granate kalibra 152mm na Lenjinski okrug Donjecka, a u 15 časova deset granata kalibra 152mm na Kujbiševski i Kirovski okrug.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )