Foto: Telegram

U toku je 291. dan rata u Ukrajini


20:00

Pao ukrajinski helikopter u reonu Konstatinovke! Ruske snage nisu dejstvovale tako da jedine dvije opcije su tehnički kvar ili najgore, "Prijateljska vatra"




19:47

Luganske oblasti granica! Ukrajinski snimci



19:40

Uništeni kompleksi S-300! Ukrajina je izgubila skoro cijeli divizion!



19:34

Na sjevernoj periferiji Bahmuta (Artemovska) porušen je železnički most koji je prolazio preko autoputa M-03.
 
Na fotografiji nema karakterističnih znakova koji bi ukazivali na to da je most pogođen artiljerijskim, vazdušnim ili raketnim udarima. 

Najvjerovatnije, most u vazduh su digli ukrajinski mineri, što može ukazivati na postepenu pripremu Oružanih snaga Ukrajine da napuste Bahmut.
 
Posljednjih nedjelja situacija u gradu je nepovoljna po Oružane snage Ukrajine: Vagnerove snage su stigle do Bahmuta sa zapada i juga, a sada aktivno napreduju samo u sjevernom pravcu kako bi potpuno poremetile snabdijevanje linije grada sa drugim naseljima.
 





19:20

Bitka kod Svatova
 
Ruska vojska juriša na Novoselovskoe.
“Solcenpek” spaljuje neprijatelja u predgrađu.
 
▪️U gradu se vode borbe. Veći dio Novoselovskog je već zauzet od strane jurišnih grupa Oružanih snaga RF, militanti Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da se drže periferije, ali se sistematski uništavaju.
 
▪️Napad na ovo naselje razvijen uz moćnu artiljerijsku podršku, uklj. uz upotrebu teških sistema bacača plamena „Solcenpek “.
 

19:15

Ruska posada aviona odlikovana posthumno!

2. decembra, dok je posada obavljala borbeni zadatak u rejonu Kleščejevke, situacija je počela dramatično da se mijenja. Neprijatelj je pokušao prodor oklopnim vozilima .
 
Prilikom skretanja na borbeni kurs, avion je pogođen MANPADS-om.
 
Na radiju se začulo "Kučke upoznajte tatu...".

a posle 5-7 sekundi avion se srušio na kolonu oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.
 
Posadi je posthumno uručeno priznanje “Zlatne Zvijezde”Ruske Federacije.

19:07

Ukrajinska vojska ponovo je granatirala Donjeck i Gorlovku, ispalivši ukupno 16 projektila kalibra 152 i 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

U napadu na Kijevski okrug Donjecka oštećena je zgrada dječije bolnice.

18:24

Prikupljaju se dokazi, stigla pomoć

Međunarodni tim pravnih savjetnika radio je s lokalnim ukrajinskim tužiocima u Hersonu dok su počeli da prikupljaju dokaze o navodnim seksualnim zločinima od strane ruskih snaga.
 
Posjeta tima Global Rights Compliance-a, međunarodne pravne prakse sa sedištem u Hagu, ranije nije prijavljena.
 
Njihovi napori dio su šireg međunarodnog napora da podrže preplavljene ukrajinske vlasti dok nastoje da Ruse pozovu na odgovornost za zločine koje su navodno počinili tokom sukoba, koji je sada star skoro 10 mjeseci.


16:06

Šmigal: U ruskim raketnim napadima oštećene sve hidro i termoelektrane

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je danas da su posle osam talasa ruskih raketnih napada na Ukrajinu oštećene sve termo i hidroelektrane. Šmigal je na Fejsbuku napisao da je osim toga 40 odsto visokonaponskih mrežnih objekata pretrpjelo oštećenja u različitom stepenu.
 
"Svako od nas mora biti svjestan da ćemo ove zime imati značajna ograničenja u potrošnji električne energije", istakao je Šmigal, prenosi Ukrinform.


15:58

Ukrajinci otkrili šta će se desiti ako osvoje Melitopolj



15:58

Erdogan i Putin razgovarali o izvozu drugih prehrambenih proizvoda

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o izvozu drugih prehrambenih proizvoda i robe kroz Crnomorski žitni koridor, saopšteno je danas iz kabineta turskog predsjednika.


15:57

Luka Odesa nije u funkciji nakon ruskih napada na energetske objekte

Ukrajinska luka Odesa je u kvaru nakon serije ruskih napada dronom na energetski sistem, rekao je ministar poljoprivrede Nikola Solski, ali ne očekuje prekide u izvozu žitarica.
 
Saobraćaj se i dalje odvija kroz dvije druge luke - Černomorsk i Pivdenji - koje takođe imaju dozvolu za izvoz žita iz Ukrajine po rusko-ukrajinskom sporazumu.

14:05

Novoselovskoe!

13:28

Rusi su se povukli

Dvije osobe su poginule, a pet je ranjeno u ruskom bombarovanju grada Hersona, na jugu Ukrajine, rekao je danas guverner Jaroslav Januševič. Ukrajinske snage su povratile grad Herson u kontraofanzivi u novembru, zbog čega su se ruske snage povukle i prešle na levu stranu reke Dnjepar.
 
"Neprijatelj je ponovo napao stambene četvrti Hersona", objavio je guverner na Telegramu, navodeći da je ruska vojska pogodila porodilište, kafe i stambenu zgradu. Dodao je da je pet osoba ranjeno u 45 ruskih napada artiljerijom, višecevnim raketnim bacačima, tenkovima i minobacačima.


12:38

Napadnuta ruska kasarna

Kako piše The Guardian, Ukrajinci su napad na Melitopolj navodno izveli iz višecjevnog bacača HIMARS te su pogodili kasarnu u kojoj su se nalazili ruski vojnici.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )