Foto: Telegram

Dvijesta trinaesti dan rata u Ukrajini. Kijev nastavlja kontraofanzivu.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !

18:00

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
▪Rusija nastavlja djelimičnu mobilizaciju za stvaranje rezerve.

▪Oružane snage Ukrajine i dalje pokušavaju da napadnu sjeverno i sjeverozapadno od Limana.

▪Ukrajinske snage ne odustaju od pokušaja da nastave kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti.

▪Oružane snage RF nastavile su jurišne operacije u oblasti Artemovsk i sjeverozapadno od Donjecka.
Ukrajinske snage su navodno oborile dron iranske proizvodnje Mohadžer-6 u neodređenoj oblasti Crnog mora, vjerovatno u blizini Odese.

▪Proruske administracije regiona Ukrajine počele su sa održavanjem referenduma o pridruživanju Rusiji.

▪Ruske jedinice su u stanju pripravnosti da spriječe terorističke napade ukrajinskih specijalnih službi.

17:40

⚡ Na referendumu je već glasalo 31,79% stanovnika Hersonske oblasti - takve podatke daje izborna komisija regiona od 24. septembra uveče.
 

17:31

Putin potpisao: Deset godina zatvora za dezerterstvo

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je izmene i dopune Krivičnog zakona o kažnjavanju za dezerterstvo, pljačku i predaju, preneo je Interfaks. Konkretno, zakon uvodi pojmove "mobilizacija", "vojno stanje" i "ratno vreme" u Krivični zakon Ruske Federacije.
 
Kazne do 10 godine zatvora su predviđene za dezerterstvo, neodazivanje na mobilizaciju, dobrovoljnu predaju neprijatelju, odbijanje učešća u borbenim dejstvima.

17:02

Rusija: Mizincev postao zamjenik ministra odbrane

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev postao je novi zamjenik ministra odbrane, saopštila je danas ruska vojska.
 
"General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je na mjesto zamjenika ministra odbrane Ruske Federacije, odgovornog za logistiku Oružanih snaga", navodi se u saopštenju, prenijela je agencija RIA Novosti.
 
Mizincev je zamenio generala armije Dmitrija Bulgakova, koji je razriješen dužnosti zbog prelaska na drugo radno mjesto.
 
Funkciju ministra odbrane obavlja Sergej Šojgu.
 

16:23

Oslobođeni britanci dobili Ajfone od Romana Abramovića i vraćeni kući njegovim privatnim avionom ! Obećana im je pomoć u budućem životu!



16:15

Wagner


15:55

Zašto je smijenjen zamjenik ministra odbrane!

Zamjenik ministra odbrane zadužen za snabdevanje i mobilizaciju vojske smijenjen je odmah (u subotu) nakon što su u javnost izašli podaci o nezgodama i neopreznostima u procesu mobilizacije, što je jasan signal da rukovodstvo zemlje sluša većina civilnog društva, to deli viziju rukovodstva, ali zahtijeva rigoroznost i disciplinu u izvršavanju naređenja.

Saznalo se da su u prvim danima djelimične mobilizacije, u nekoliko navrata u pojedinim regionima, nepodobna lica pozivana u registraturu pretjerano željna da ispune planove regrutacije, ili je novoregrutovanim rezervistima izdato zarđalo oružje. Javno negodovanje kojem su se pridružile lojalne javne ličnosti i blogeri, uključujući direktorku RT-a Margaritu Simonjan, očigledno je čulo političko rukovodstvo, a čini se da su greške ispravljene agilnošću i brzinom, sasvim bez presedana za mirnodopsku rusku administrativnu mašinu .

U nekim prilikama vojni tužioci su pokretali istrage protiv službenika za regrutaciju. Izveštaji pokazuju da su se osobe koje ne bi trebalo da budu sastavljene da su poštovane smernice date u predsedničkom dekretu vraćale kući, sa poništenim nacrtima obaveštenja.
 
 

15:42

Mobilizacija,krasnodarski kraj!



15:34

Luganski pravac!



15:25

Pogođen džip ukrajinskog komandanta,snima vojnik iz jedinice!



15:11

Večina ruskih tenkova dobila je nadogradnju! Silueta je veća ali štiti od dronova!



14:53

Trofej iz Italije -  taman!
 
Italijani su uvek bili trendseteri još od renesanse. Borac NM DNR sa pozivnim znakom „Četkij“ pokazao je projektu  trofej dobijen u borbama kod Avdijevke. Sudeći po snimku, riječ je o panciru, koji se nalazi u uniformi Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Italije. Ploča dobro drži udar čak i oklopnog metka. Boa štiti vrat od ivera.




14:30

Politiko: SAD i Nemačka odlažu isporuku tenkova Ukrajini
 
Zapadne zemlje odlažu odluku o isporuci tenkova Ukrajini. Ovo prenosi Politiko, pozivajući se na svoje izvore.
 
Prema pisanju medija, SAD i Nemačka još ne planiraju da isporuče tenkove Kijevu. Ovo je motivisano pre svega dugim procesom preobuke sa opreme sovjetskog tipa na naoružanje u stilu NATO-a. Drugi razlog su logističke poteškoće u isporuci tenkova na „trg“.

„Sada su tenkovi prvi na njihovoj listi, ranije to nije bio slučaj. Oni pokušavaju da povrate teritoriju, tenkovi će pomoći u tome“, rekao je zvaničnik američkog Kongresa.
 
Politico saznaje da Kijev traži američke tenkove M1 Abrams i njemačke tenkove Leopard. Međutim, Njemačka je u više navrata odbijala zahtjev, a vlasti zemlje su saopštile da neće jednostrano donijeti odluku. SAD su takođe „protraćile mjesecima“ prije nego što su obezbijedile određeno oružje. Slična situacija je primjećena sa MANPADS Stinger i visoko pokretnim artiljerijskim raketnim sistemom (HIMARS).

„Ovo je prilično ozbiljna prepreka da Ukrajina dobije ne samo tenkove američke proizvodnje, već i rezervne dijelove za njihovo održavanje. Ne želite da im date nešto što bi moglo da se pokvari, ostane bez goriva i neće moći da ga napune“, rekao je jedan vojni zvaničnik Politiku.

Vladimir Zelenski je zauzvrat kritikovao Njemačku zbog nespremnosti da prebaci tenkove. On je u intervjuu listu Bild pozvao njemačku vladu da ne čeka odluku ostatka saveznika EU, već da im pruži primer. Zelenski je takođe zahvalio Njemačkoj na pruženoj pomoći, ali je napomenuo da je „potrebno više za pobjedu“. Bundesver je ranije odbijanje isporuke opreme objasnio nedostatkom naoružanja i nespremnošću da zaoštri sukob sa Rusijom.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )