Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeseti dan. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba Nastavljene su žestoke borbe za Donbas. Pentagon tražio od Moskve hitan prekid vatre, Moskva im se konačno javila na telefon nakon više mjeseci ignorisanja poziva svih struktura američke odbrane. Rusija je dostavila Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija konkretne dokaze o američkim kompanijama i pojedincima uključenim u rad biolaboratorija u Ukrajini. Ruski ambasador je Savjetu bezbjednosti predočio je da je Moskva otkrila i dokumenta, koja ukazuju da su Sjedinjene Američke Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini. Amerika odbacuje optužbe kao neosnovane i optužuje Moskvu da time želi da skrene pažnju sa agresije u Ukrajini.

13:00

Ukrajinske pogranične regularne snage u Azovstalu


12:55

"Koka" se "izgubila",ostala je samo "Kola"!


12:49

Više raketa po Donjecku tokom jutra uputile su ukrajinske snage!


12:45

Dejstvo Grada na prvoj liniji fronta!


12:39

Rusi odustali?

Ukrajina je "vjerovatno dobila bitku" za Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, prema BBC-jevom institutu za ratne studije u subotu.
 
Bi-Bi-Si piše da je Rusija odustala od pokušaja da opkoli taj sjeveroistočni grad, koji se naziva i gradom-tvrđavom.


12:38

Ministri G7: Pojačaćemo ekonomsku i političku izolaciju Rusije

Ministri spoljnih poslova grupe G7 danas su se dogovorili da pojačaju ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastave da isporučuju oružje i rade na ublažavanju globalne nestašice hrane nastale zbog rata u Ukrajini, navodi se u zajedničkom saopštenju.
 
"Potvrđujemo našu rijesenost da dodatno pojačamo ekonomski i politički pritisak na Rusiju, kao i da nastavimo da jedinstveno delujemo", navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka G7 održanog na sjeveru Njemačke, prenio je Rojters.

11:29

Ponovo granatiran Azovstal



11:11

Šolc: Jedini način da se Moskvi ukinu sankcije je mir

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je mirovni sporazum između Moskve i Kijeva jedini način da se uklone sankcije protiv Rusije.
 
"Rusija bi trebalo da shvati u nekom trenutku da je jedina mogućnost da joj se ukinu sankcije je da sklopi sporazum sa Ukrajinom, i to ne može biti nametnut mir", kazao je Šolc u intervjuu koji je objavljen na informativnom portalu T-onlajn.
 
On je apelovao još jednom na Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

10:16

"Prekretnica rata u avgustu"

Rat će biti na prekretnici u avgustu i završiti se do kraja godine, smatra načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane Kirilo Budanov, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
"Većina borbenih dejstava biće završena do kraja godine. Kao rezultat toga, vratićemo ukrajinsku vlast na svim našim teritorijama koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim", rekao je Budanov za Skaj njuz, a saopštila pres služba Uprave.

09:34

Podoljak: Oružje za Ukrajinu ključ za prehrambenu bezbjednost svijeta

Savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak smatra da će obezbeđivanje oružja pomoći Ukrajini da pobijedi i uspostavi red u svjetskom lancu snabdijevanja hranom.
 
"Rusija je ugrozila prehrambenu bezbjednost sveta pokrenuvši rat u Ukrajini. Jedini način da se uspostavi red je da joj se pomogne da pobedi. Oružje za Ukrajinu danas je ključ za prehrambenu bezbjednost svijeta", napisao je Podoljak na Tviteru, prenosi Ukrinform.
 
Ukrajina tvrdi da ne može da izvozi hranu jer ruske snage blokiraju njene luke.

09:15

Dim u Nikolajevu?

Ukrajinski mediji prenose da se nakon sirena za vazdušnu opasnost u Nikolajevu, sada društvenim mrežama šire fotografije i snimci dima koji se širi nad gradom.


08:29

Tijela ruskih vojnika dopremljena do Kijeva

Tijela ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini donijeta su ispred železničkog čvorišta kod Kijeva i stavljena sa stotinama ostalih u voz sa hladnjačama, gdje će ostati do trenutka kada će biti vraćeni svojim porodicama.
 
"Većina tijela je prebačena iz Kijevskog regiona, ima nekih i iz regiona Černigov, kao i iz ostalih regiona", rekao je za Rojters ukrajinski civilno-vojni oficir za vezu Volodimir Lijamzin.

08:21

Gruzijski dobrovoljac u ukrajinskim snagama malo se provozao na električnom motociklu!




08:16

Bliske borbe u Kramatorsku

https://t.me/intelslava/28786

08:10

Slavjansk nakon jučerašnjeg granatiranja!



08:00

Probijene linije kod Troitskoje!



07:52

Ukrajinska poslanica: Situacija mnogo gora nego na početku rata

Ukrajinska poslanica Oleksandra Ustinova izjavila je da je situacija na frontu "daleko gora" nego na početku rata.
 
"Trenutno je pakao na prvoj liniji fronta. Sada gubimo mnogo više ljudi nego na početku rata", rekla je Ustinova novinarima na okruglom stolu njemačkog Maršalovog fonda u Vašingtonu, prenosi CNN.
 
Pozvala je SAD da obezbijede Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane i borbene avione.
 
Ustinova je dodala da Ukrajina više ne traži avione MiG iz sovjetske ere jer se, kako je navela, "rat promijenio“. Istakla je da su, umjesto toga, Ukrajini potrebni raketni sistemi, haubice i borbeni avioni poput F-16, kako bi se efikasno suprotstavila Rusiji.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )