Foto: Telegram

Ušli smo u 85 dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba!

00:30

Još 785 ukrajinskih nacista se predalo nakon što su danas napustili Azovstalj - već ih se predalo skoro 2.000, javlja komandant bataljona „Vostok“ Aleksandar Hodakovski.
 
🗣 Bilo ih je više nego nas, a ima ih i dalje!, kaže komandant brigade „Vostok“ o ogromnom broju nacista poraženih u Marijupolju.
 
🗣 Ukupno, kroz našu sekciju danas je prošlo – 785 ljudi. Gledam ovaj slučaj... juče 617 a prvi dan 265, danas skoro 800 samo u našoj sekciji... I svi su ovi spremni za borbu, još juče su se za*ebavali sa nama. Spremni su da našim ljudima ljube noge, poklanjaju se do zemlje – a zaista ih je dole bilo više od nas, a i dalje ih je ostalo više, kaže komandant Aleksandar Hodakovski.
 


00:15


"Poslani smo da umremo!" - Oružane snage Ukrajine na frontu odbijaju da se bore
 
Ovoga puta, vod 3. bataljona 115. brigade Oružanih snaga Ukrajine odbio je da brani Sjeverodonjeck, napisavši apel Zelenskom i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Zalužnom:
 
„Odbijamo da izvršimo borbene zadatke jer nemamo pojačanja s leđa. Nema teške opreme. 2 nedjelje čekamo pojačanje, ali nema. Šalju nas u sigurnu smrt. Komanda nedostaje. Nema tehnologije i poštovanja ljudi. ... u takvim uslovima odbijamo da izvršavamo borbene zadatke!


00:00

Stanje na frontu nakon završenog dana 18.05.2022!



23:37

Šarolika ekipa na frontu!

23:30

Ukrajinska vojska u bolnicama napravila položaje

Ukrajinska vojska u medicinskim ustanovama u različitim gradovima opremila je vatrene položaje, a pacijenti, uključujući i teško bolesne pacijente, ili su protjerani, kao u Kramatorsku (DNR), ili držani kao živi štit, rekao je šef međuresornog koordinacionog štaba Rusije. Federacija za humanitarno reagovanje - načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
 
-Oružane formacije Ukrajine nastavljaju da svuda koriste bolnice, stambene zgrade, crkve, obdaništa i zdravstvene kampove, škole i druge civilne objekte za sklonište borbenih jedinica i raspoređivanje naoružanja, rekao je Mizincev na brifingu u srijedu.


23:15

Rakerirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe ispalile su 40 raketa kalibra 122mm iz VBR sistema Grad za 40 minuta na Jasinovataju i susjednu Jakovljevku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).
Ukrajinske trupe granatirale su Jasinovataju i Vasiljevku za pet minuta, a sa BM-21 Grad je ispaljeno 10 raketa, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

U 21.15 ukrajinski vojnici ispalili su 15 raketa iz BM-21 „Grad“ na Jasinovataju u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SKCC).

Ukrajinske trupe u 22.15 ispalile su pet granata kalibra 122 mm na Pantelejmonovku u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK).

Ukrajinske trupe granatirale su Horlivku u 23.15 i ispalile pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.
 
 

22:40

Potrošnja ruskog MO povećala se za 40%

Potrošnja ruskog ministarstva odbrane u prva četiri meseca ove godine povećala se za 40 odsto, pokazali su preliminarni podaci ruskog ministarstva finansija, prenio je Gardijan.
 
Rusija je potrošila 1,7 biliona rubalja (26,5 milijardi dolara) u periodu između januara i aprila, što je blizu polovine predviđenog budžeta za 2022. godinu, dodao je Rojters.
 
Samo u aprilu, Rusija je potrošila 628 milijardi rubalja (9,7 milijardi dolara), što je povećanje za 128 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.
 
Ministarstvo je prvobitno predvidjelo budžetski suficit od jedan odsto BDP-a, ili 1,3 biliona rubalja (20 milijardi dolara), za 2022. godinu.
 
Sada očekuje deficit od najmanje 1,6 biliona rubalja (25 milijardi dolara), kako bi mogle da se podrže isplate kojima bi se kompenzovao efekat zapadnih sankcija.


22:35

Kijev traži američke VBR

Kijev već nekoliko mjeseci traži od Sjedinjenih Država da isporuče precizne raketne sisteme za više lansiranja M270 (MLRS), ali Vašington ne žuri da pristane, plašeći se dugotrajnog i eskalacionog ukrajinskog sukoba, piše list Politiko, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

22:30

VRI KOTAO - IZVJEŠTAJ SA FRONTA: Oko 20.000 ukrajinskih trupa pred okruženjem; Ruske snage napreduju kod Popasne i Sjeverodonjecka

MARIUPOLJ

Nastavlja se predaja ostataka mariupoljske grupacije Oružanih snaga Ukrajine na Azovstalju. Prema zvaničnim podacima, ujutro 18. maja 2022. godine predalo se nešto manje od 1.000 ljudi.
Proces predaje se nastavlja. Ranjene odvoze u Novoazovsk. Zatvorenici u Jelenovku, kao i u istražne zatvore u Taganrogu i Rostovu. Šef DNR je rekao da ratni zločinci čekaju suđenje.
 
ZAPOROŽJE

Nakon neuspjelog pokušaja napredovanja u rejonu Malinovke i Guljajpolja, ukrajinske snage su prešle na odbrambene akcije. Oružane snage RF takođe jačaju odbrambene pozicije.
Front na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole-Malinovka-Velika Novoselovka je stabilan i pozicioniran



UGLEDAR

Nastavljaju se teške borbe na području Ugledara i Novomihajlovke. Nema značajnijeg pomaka u ovom pravcu.
 
MARINKA

U selu se nastavljaju pozicione borbe. Nema značajnijih pomaka na liniji fronta u selu.
 
AVDEJEVKA

Nastavljaju se teške borbe u oblastima Novoselka-2 i Novobahmutovskoe, kao i u oblastima Troickog i NJujorka.
 
LNR

Borbe su nastavljene na periferiji Sjeverdonjecka. Trupe iz Popasne su napredovale ka Artemovsku i bore se u oblasti Pilipčatino. Oslobođeno je selo Družba.
Sjeverno od Popasne, trupe zaobilaze utvrđenje Gorsko-Zolotoe preko Kamiševake i bore se za Vrubovku. Kontrola nad ovim mjestom je kritična za Oružane snage Ukrajine, jer će njen gubitak dovesti do presijecanja autoputa Soledar-Lisičansk i pogoršati položaj trupa u Zolotu i Gorskom.
 
IZJUM

Ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak u oblasti Dolgenkija, Kurulke i Svetlogorska. Neprijatelj je ovde bacio dio rezervi koje je skupio kod Soledara. Borbe su nastavljene kod Bolšaje Kamiševahe.
Na Slavjanskom pravcu, neprijatelj je digao u vazduh mostove kod Krasnog Limana, grupa koja ga je branila bila je u poluokruženju.
 
HARKOV

Pozicione borbe nastavljene su južno od Kozačkog Lopana, kod sela Lipci, kod Rubižnje. Pokušaji ukrajinskih snaga da pređu Sjeverski Donjec i tamo stvore moćan mostobran nisu donijeli mnogo uspjeha. Oružane snage RF ovdje imaju dovoljno snaga da zaustave pokušaje da ugroze bok grupe kod Izjuma.
U cjelini, front je pozicione prirode, iako neprijatelj pokušava periodično da napadne u nadi da će potisnuti Oružane snage RF ka granicama regiona. Oružane snage Rusije, zauzvrat, vjerovatno neće nastaviti veliku ofanzivu kod Harkova prije završetka operacije u Donbasu, iako su pojedinačni udari za poboljšanje položaja sasvim mogući.
 
NIKOLAJEV

Generalno, bez promjena, čisto pozicione bitke na Nikolajevskom i Nikopoljskom pravcu. Obje strane su pojačale svoje grupacije, ali ne prelaze na aktivna ofanzivna dejstva.
 
ODESA

Neprijatelj sprovodi razne anti-amfibijske mjere, a takođe pokušava da ispita mogućnost ponavljanja napada na ostrvo Zmejni (Zmijsko ostrvo) pod pritiskom zapadnih vojnih savjetnika koji zahtevaju da se deblokira morski put ka Ukrajini.
BDK Crnomorske flote Ruske Federacije završio je remont u Novorosijsku (2 desantan broda su oštećena u eksploziji u BDK Saratov u Berdjansku) i spremni su, između ostalog, za desantne operacije.


21:11

“Oružane snage Ukrajine postavile su češku dinamičku zaštitu na poljske tenkove."

Kompleksne elemente dinamičke zaštite 4S20 "Kontakt-1" prenela je češka kompanija STV Group.
Dan ranije su takve tenkove snimili strani novinari u oblasti Harkova.
Ne tako davno, Oružane snage Ukrajine su se žalile na nedostatak dinamičke zaštite poljskih tenkova.
Ukrajinska vojska je ukupno dobila preko 200 tenkova T-72M1 i T-72M1R iz Varšave.”

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )