Foto: Telegram

Rat u Ukrajini, ušli smo u 249. dan !


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

17:11

Ruska vojska otkrila detalje napada ukrajinskih dronova na Sevastopolj
 
💬 Fragmenti pomorskih bespilotnih aparata koje je kijevski režim koristio za teroristički napad na Sevastopolj, pod rukovodstvom predstavnika Velike Britanije, otkriveni su i podignuti na površinu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 
💬 „Nakon što je odbijen teroristički napad 29. oktobra ove godine na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su učestvovali u obezbjeđivanju „žitnog koridora“, olupine morskih bespilotnih aparata koje je koristio kijevski režim pod upravom predstavnika Velike Britanije su otkriveni i podignuti na površinu“, navodi se u vojnom resoru.

❗️ Kako se navodi, bespilotni aparati  su bile opremljene navigacionim modulima kanadske proizvodnje. Ispitivanje su obavili stručnjaci Ministarstva odbrane i predstavnici drugih državnih resora.
 
💬 „Na osnovu rezultata analize informacija pročitanih iz memorije navigacionog prijemnika, utvrđeno je da je lansiranje bespilotnih aparata izvršeno sa obale u blizini grada Odese“, istakli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

💬 Bespilotni aparati kretali su se duž bezbjednosne zone „žitnog koridora“, nakon čega su promijenile rutu u pravcu ruske brodske baze u Sevastopolju. Koordinate kretanja jednog od uređaja ukazuju na polaznu tačku u morskom području bezbjednosne zone „žitnog koridora“ u Crnom moru. Jedan od dronova koji su napali Sevastopolj mogao je da bude lansiran sa civilnog broda koji je prevozio poljoprivredne proizvode iz luka Ukrajine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
 
 
17:07

Trofej! Harkovska oblast,Pavlovka!


17:00

Prvi snijeg u Moskvi!



16:40

Stižu informacije o napredovanju ruskih trupa sjeverno od Pesoka.

Nakon masovne artiljerijske pripreme, neprijateljska odbrambena linija je probijena u rejonu Oglednog i Vodjanog. Ova naselja su deo takozvanog Avdijevskog utvrđenog područja Oružanih snaga Ukrajine, koje su ukrajinske trupe gradile osam godina i koje je jedno od najvećih u Donbasu.

16:33

Rusi ušli u Pavlovku!



15:47

Ruska vojska u ofanzivi južno od Donjecka

Ruska vojska je u ofanzivi južno od Donjecka, napredovala je više od tri kilometra u dubinu neprijateljske odbrane i napreduje prema selu Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Jurišne jedinice ruskih snaga napredovale su u dubinu neprijateljske odbrane više od tri kilometra tokom ofanzive i krenule ka južnoj periferiji naselja Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Likvidirano je više od 100 ukrajinskih vojnika, uništen je jedan tenk, tri oklopna borbena vozila i šest pikapa. Predalo se šest ukrajinskih vojnika, a zaplijenjen je i jedan ukrajinski tenk“, navodi se u izveštaju ruskog Ministarstva.
 
Pojašnjeno je da su u pravcu južnog Donjecka jedinice ruske vojske uništile protivnika i u rejonu naselja Novomihajlovka i Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i da su osvojile niz neprijateljskih utvrđenja.
 

15:25 

Generalni sekretar UN Antionio Gutereš vodi aktivne kontakte kako bi se postigao nastavak učešća Rusije u „crnomorskoj prehrambenoj inicijativi“ za izvoz prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka, navodi se u komentaru portparola generalnog sekretara Stefana Dižarika.

Prema njegovim riječima, ovi kontakti takođe imaju za cilj obnavljanje i punu realizaciju inicijative za promovisanje izvoza hrane i đubriva iz Ukrajine, kao i uklanjanje preostalih prepreka za izvoz ruskih proizvoda i đubriva.
Prema Dižarikovim rečima, Gutereš je veoma zabrinut zbog tekuće situacije oko „crnomorske inicijative“.

 

15:00

Američki izviđački dron RQ-4B Global Hawk ponovo leti u blizini Krima.
 
Poslednji put ovaj dron je tamo viđen 29. oktobra.
 
Ukrajinska vojska je upravo tog dana dronovima napala brodove Crnomorske flote i civilna plovila u Sevastopolju.




12:42

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije izvele su napad na centar za obuku specijalnih snaga ukrajinske vojske u području Očakova, Nikolajevska oblast;

- Ruske snage PVO oborile su dva helikoptera Mi-8 i avion Su-25, Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici;

- Dve ukrajinske četne taktičke grupe pokušale su da krenu u ofanzivu u Luganskoj Narodnoj Republici, svi napadi su odbijeni, ubijeno je do 50 napadača;

- Ruska vojska uništila je američku haubicu M777 u Hersonskoj oblasti;

- U području Krasnog Limana, Donjecka Narodna Republika, takođe je odbijen napad ukrajinskih snaga. Poginulo je više od 50 ukrajinskih vojnika;

- U području Kupjanska (Harkovska oblast) Oružane snage Ukrajine izvele su sedam napada na položaje ruskih trupa, ukrajinske trupe su vraćene na svoje početne položaje, gubici Kijeva se procjenjuju na oko 250 vojnika.


 
11:41

Strane obavještajne službe pojačale su svoje aktivnosti u Nemačkoj, izjavila je za novinsku agenciju DPA Martina Rozenberg, šef njemačke vojne kontraobavještajne službe.
 
Kako se navodi u tekstu koji je objavila agencija DPA, nedavno su viđeni dronovi iznad poligona u Njemačkoj na kojima je obučavano ukrajinsko vojno osoblje.

11:32

Pentagon je raspisao tender za kupovinu jurišnih pušaka AK-74 ili njegovih analoga za kopnene snage, ali u dokumentu nije precizirano u koje svrhe i kako će se oružje koristiti.

Prema Rozenbergovoj, aktivnost stranih obavještajnih službi je „na visokom nivou“.


11:31 

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski očekuje da će Rusija biti isključena iz G20 zbog njene odluke da suspenduje učešće u prehrambenom sporazumu nakon terorističkog napada na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u Sevastopolju

„Sada nam je potreban oštar međunarodni odgovor: kako na nivou UN, tako i na drugim nivoima, posebno na nivou G20. Kako Rusija može biti u G20? To je glupost. Rusiji nije mesto u G20“, rekao je Zelenski u subotu u video poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu.
 
10:31

Borelj: EU apeluje na Rusiju da se vrati sporazumu

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je danas da Unija apeluje na Rusiju da se vrati u sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.
 
"Ruska odluka da suspenduje svoje učešće u Crnomorskom sporazumu (o žitaricama) dovodi u opasnost glavnu izvoznu rutu izuzetno potrebnih žitarica i đubriva za rešavanje globalne krize hrane, izazvane ratom protiv Ukrajine. Apelujemo na Rusiju da promeni svoju odluku", naveo je Borelj.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )