Foto: Telegram

U toku je 166. dan rata u Ukrajini. Ruska vojska napreduje u području Donjecka, Soledara, Artjomovska (Bahmuta). Borbe se vode i u šumama jugozapadno od Slavjanska, kao i sjeverno od Harkova.

22:11

Nikolaev! Ukrajinske snage hapse za kršenje zabrane izlaska iz kuća! Preko 400 hapšenja prema ukrajinskim izvorima a većinu su nazvali ruskim špijunima!




21:51


Snimak koji je objavila jedna od "nacističkih" formacija u Ukrajini jasno pokazuje kako bespilotna letjelica baca minu na našu grupu za evakuaciju, koja je došla po ranjenike.prenose ruski mediji! Takođe tvrde da je ovakav postupak zabranjen Ženevskom konvencijom!




21:34

Mnogi Ukrajinci idu u Herson – CNN
 
Američki televizijski kanal Si-En-En objavio je prilog o građanima Ukrajine koji sa cijelim porodicama napuštaju teritorije koje kontroliše kijevski režim i odlaze u "okupirani" Herson.


21:20

Situacija u pravcu Soledara
na kraju dana 08.08.2022-ruski izvještaj!
 
Savezničke snage vode borbe na istočnoj periferiji Soledara i Bahmuta (Artemovsk).
 
▪Nastavljaju se sukobi na jugoistočnoj periferiji Soledara u krugu fabrike KNAUF-gips. 6. kozački puk NM LNR je zauzeo i drži dio teritorije preduzeća, odbijajući kontranapade Oružanih snaga Ukrajine.
 
▪Sjeveroistočno od Soledara, jedinice NM LNR uspostavile su kontrolu nad visovima kod Vladimirovke i Stjapovke i napreduju u Jakovlevki.
 
▪Vagnerov PMC borci se bore na istočnoj periferiji Bahmuta. Na jugu se dijelovi savezničkih snaga bore na istočnoj periferiji Kodema.

▪Oružane snage Ukrajine raspoređuju dodatne snage za držanje linije Soledar-Bahmut od Kramatorska, Časova Jara, Zvanovke i drugih naselja južno od Severska. Savezničke snage pokušavaju da iskoriste slabljenje neprijateljskih položaja kod Severska i nastavile su ofanzivu na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Verhnekamenskog, Ivano-Darjevke i Grigorovke.

21:07

Poljske Krabe na položajima u Donbasu



20:48

Ruska vojska: Ukrajinske snage minirale most u Zaporoškoj oblasti
 
🔔Ukrajinske trupe minirale su i namjeravaju da dignu u vazduh most u Zaporoškoj oblasti kako bi okrivile Oružane snage Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
 
💬„Prema postojećim pouzdanim informacijama, pripadnici ukrajinskih oružanih formacija u Vasinovki u Zaporoškoj oblasti minirali su drumski most preko rijeke Žerebec, koji planiraju da dignu u vazduh i, prema već razrađenom scenariju sa izvještavanjem u ukrajinskim i zapadnim medijima, optuže ruske jedinice za navodno neselektivne udare na važne objekte saobraćajne infrastrukture“, rekao je general.
 

20:05

💸🇷🇺 Blumberg: Južna Evropa tajno kupuje naftu iz Rusije
 
💶 Evropske države na jugu regiona i na Sredozemlju tajno kupuju rusku naftu, jačajući potražnju za ugljovodonicima iz Rusije, dok istovremeno opada kupovina iz država sjeverne Evrope, piše Blumberg, pozivajući se na podatke o kretanju tankera.

💴Agencija navodi da je u sedmici završenoj 5. avgusta obim isporuka sirove nafte sa ruskih izvoznih terminala na Baltičkom i Crnom moru u italijanske luke dostigao sedmonedeljni maksimum.Osim toga, Španija je prvi put od aprila kupila partiju nafte „Urals“, iako je, prema pisanju agencije, isporuka izvršena iz Kazahstana. Takođe je prvi put od februara Grčka kupila rusku naftu, dok su Bugarska i Rumunija povećale kupovinu ugljovodonika iz Rusije do 255.000 barela dnevno.
 

19:40

Pentagon: Ukrajina je dobila dovoljno „Himarsa“
 
🇺🇸 Sjedinjene Američke Države smatraju da Ukrajina već ima dovoljno zapadnih višecjevnih raketnih sistema tipa „Himars“ i vide kao prioritet da obezbijede nesmetano isporučivanje municije, izjavio je zamenik šefa Pentagona Kolin Kal.
 
Prema njegovim riječima, Ukrajina je od SAD dobila 16 bacača raketa „Himars“, od Velike Britanije tri identična sistema M270, a Njemačka se sprema da joj prebaci još tri.

💬 „Ukrajinci dobro stoje sa brojem sistema, a sada je zapravo prioritet da se obezbijedi održivo snabdijevanje (navođenim raketama) GMLRS“, rekao je Kal na brifingu.
 
Najnoviji paket vojne pomoći, o kojem su SAD objavile u ponedjeljak, uključuje „dodatnu municiju za ‘Himars’“, ali ne i za same lansere.
 

19:20

⚔️🇺🇦 Ruska avijacija visokopreciznim projektilima eliminisala je 150 ukrajinskih vojnika kod Harkova, saopštilo je u Ministarstvo odbrane Rusije
 
💥 Udarima operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih snaga i artiljerije Oružanih snaga Rusije uništeno je pet komandnih mjesta, kao i ljudstvo i tehnika u 117 oblasti specijalne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 
⛔️ Ukrajinske trupe su tokom dana 62 puta granatirale teritoriju DNR, ispalivši 425 komada municije, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.


19:06

Putin je dozvolio ruskim bankama da obustave poslovanje u valutama zemalja koje su zamrzle njihovu imovinu.

Ruske banke, kojima je nakon uvođenja sankcija zamrznuta imovina u stranoj valuti u inostranstvu, moći će da obustave izvršavanje obaveza u ovoj valuti do ukidanja restriktivnih mjera. Napominje se da se takođe mogu zamrznuti prijenos i izdavanje sredstava. Osim toga, Banka Rusije je dobila pravo da određuje maksimalnu proviziju za devizne transfere bankama koje su potpale pod sankcije, navodi se u ukazu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )