Foto: Telegram

Sto dvadeset osmi dan rata u Ukrajini! RAT UŽIVO pratite na cafe.ba

22:38

Štab  komande A 0536 Ministarstva odbrane Ukrajine u Nezaležnoj je potpuno "demilitarizovan"!



22:34

Novi trofeji grupe "O"



22:30

Sjeverodonjeck nakon bitke!



22:25

Donbas


22:22

RATNI BRIFING

Harkov – stanovnici severnih predgrađa čuju približavanje kanonade, front se približava gradu. Rusko vazduhoplovstvo napalo je ukrajinske položaje u blizini Gusarovke, ključnog lokaliteta za formiranje strateškog mostobrana južno od grada.

Slavjansk: bez ofanzivnih dejstava, artiljerijske pripreme i vazdušnih udara.

Lisičansk: Rusi zauzimaju rafineriju nafte (vijesti su stigle nakon što je Jurijev video snimljen) i osporavaju poslednji lokalitet koji je zatvorio obruč - Verhnjaja Kamenka. Borbe se sada nastavljaju prema Seversku. Presječen put Seversk-Lisičansk.

Bahmut: Ruski PMC nastavlja da progriza prilično ozbiljno pripremljenu ukrajinsku odbrambenu liniju, što se tvrdilo u blizini Klenovog i Pokrovskog.

Crno more: Zelenski naređuje da se ponovo zauzme ostrvo Zmejini/Zmijsko/, ruska Navi raspoređuje ozbiljnu odbrambenu grupu koja uključuje čak nekoliko podmornica.

Stanje frontova na dan 29.06.2022 20:00 MSK


22:20

Ratni plijen integrisan u ruska vozila!


22:14

Kadirov podijelio video "iskopavanja" donacije !



22:10

Vojnici Nacionalne garde Čečenske Republike i 3. bataljona 4. brigade LNR zauzeli su prvu industrijsku zgradu u Lisičansku
 
Oružane snage Ukrajine ne koordiniraju akcije među sobom i ne mogu dati dostojan otpor. Napad savezničkih trupa protekao je bez gubitaka i po planu. Plan za oslobođenje Lisičanska od okupatora, koji su razvili oficiri, sprovodi se bez prilagođavanja. U bliskoj budućnosti grad će biti potpuno oslobođen od neprijatelja, rekao je R. Kadirov .

22:04
 
Demant

Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su vazdušne napade fosfornim bombama na ostrvo Zmejni, - Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni

Po svemu sudeći, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine se malo razumje u naoružanje, nema mirisa ni na kakve fosforne bombe.

Snimak je objavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Ranije su ostrvo napustile ruske trupe.

A u Moskvi su javili da je pod vatrenom kontrolom vojske, avijacije i mornarice.

22:00

Pobuna

Video koji pokazuje odbijanje ukrajinskih vojnika da se povinuju komandi u izvršavanju borbenih zadataka
 
Oficir namjerno ignoriše pitanja osoblja o lošem obezbjeđenju učešća u neprijateljstvima.
 
Sudeći po ogorčenim povicima, redovi već sada odgovaraju za neizvršavanje naređenja.


21:59

DPR: Podignute optužnice protiv još dva plaćenika Britanca

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) podigle su optužnicu protiv još dvojice britanskih plaćenika, po istim optužbama kao i protiv trojice ranije osuđenih stranaca, javila je danas Donjecka novinska agencija pozivajući se na neimenovani izvor.
 
Istražitelji DPR optužili su dvojicu britanskih državljana Dilana Hilija i Endrjua Hila, zarobljene u fabrici Iljiča u Mariupolju i u Nikolajevskoj oblasti, da su učestvovali u neprijateljskim dejstvima u Ukrajini kao plaćenici, izjavio je za TAS S izvor u policiji DNR, dodajući da oni odbijaju da svedoče.
 
U toku je istražna operacija, istražitelji traže dokaze o zločinima koje su počinili Britanci jer ne žele da svjedoče i odbijaju da sarađuju, rekao je izvor.
 
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 29. aprila video snimak ispitivanja Hila, koji se predao ruskim snagama u oblasti Nikolajev.
 
Zarobljeni britanski plaćenik imao je informacije o masovnoj grobnici sa 280 civila u blizini Irpena i Buči u Kijevskoj oblasti.
 
O tome je napravio zapisnik u svojoj bilježnici, prema fotografiji do koje je došao TAS S.
 
O drugom plaćeniku do sada se ništa nije znalo.
 
Prema izvoru ruske novinske agencije, on je uhvaćen u fabrici Iljič u Mariupolju, gde je bila raspoređena 36. ukrajinska brigada marinaca.

21:30

Mizincev: Kijev priprema novu provokaciju u Odesi

Kijevski režim priprema provokaciju u Odesi kako bi optužio ruske snage da ubijaju civile i uništavaju civilnu infrastrukturu zabranjenom kasetnom municijom, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.
 
"U Odesi kijevski režim sprema još jednu podlu provokaciju kako bi optužio ruske oružane snage za ubistvo civila (uključujući maloljetne osobe) i namjerno uništavanje civilne infrastrukture kasetnom municijom, zabranjenom međunarodnim konvencijama", rekao je Mizincev, prenio je TAS S.
 
Prema njegovim riječima, vlasti Odese planiraju da insceniraju oštećenje društvenog objekta uz prisustvo ljudi (do 30 osoba), koje će pripremiti antiruski aktivista, koji će djelovati kao poginuli i povrijeđeni u slučaju ruske vatre na ukrajinske snage.

20:44

Sjedinjene Države šalju Ukrajini novi paket vojne pomoći od 820 miliona dolara

Novi paket američke vojne pomoći Kijevu uključuje municiju za HIMARS raketne sisteme, dva sistema protivvazdušne odbrane NASAMS, artiljerijsku municiju i radare, saopštio je Pentagon.

20:10

Dva ruska aviona pogodila su Zmijsko ostrvo fosfornim bombama

20:07

Eksplozije u Harkovu. U gradu je proglašena vazdušna uzbuna.

19:31

DNR: Vrhovni sud primio žalbe na smrtnu presudu plaćenika

Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike primio je žalbu koju je uložila branilac marokanskog plaćenika Brahima Saduna koji je osuđen na smrt u DNR, saopštio je danas sud.
 
"Primljena je žalba advokata Brahima Saduna koja je zatražila da se izmijeni kazna", rekao je predstavnik suda za TAS.
 
Jelena Vesenina, advokat Marokanca, kazala je da je podnijela žalbu ranije danas.

18:45

Ukrajina tražila da Turskoj zadrži i zaplijeni brod Žibek Žoli

Ukrajina je zatražila da Turska zadrži i zaplijeni teretni brod "Žibek Žoli" koji je prevozio ukrajinsko žito pod ruskom zastavom. Brod "Žibek Žoli" je učestvovo u ilegalnom izvozu ukrajinskog žita iz luke Berđansk koju je okupirala Rusija i uputio se u Karasu u Turskoj sa 7.000 tona tereta, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo u pismu turskom Ministarstvu pravde, preneo je Rojters.
 
Istovremeno, zvaničnik ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je brod utovario prvi teret od oko 4.500 tona žita iz Berđanska, za koji je rekao da pripada Ukrajini.
 
Ukrajina je u više navrata optužila Rusiju za krađu žita sa okupiranih teritorija.
 
Kremlj negira da je Rusija ukrala ukrajinsko žito.

18:17

Narodna milicija LNR objavila je da su oslobođena naselja Privolje i Šipilovka, ukrajinske snage bezbjednosti su pretrpjele velike gubitke.

16:52

Konašenkov: Uništene hiljade ukrajinskih aviona, tenkova...

Ruske snage uništile su 226 ukrajinska borbena aviona, 1.411 bespilotnih letjelica, 3.873 tenkova i drugih oklopnih vozila i 699 višecevnih raketnih sistema od početka njihove specijalne vojne operacije u Ukrajini, izvjestio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov.
 
On je dodao da su u tom periodu eliminisana i 134 helikoptera, 353 sistema rakete zemlja-vazduh, 3.067 poljskih artiljerijskih topova i minobacača i 3.948 specijalnih vojna motorna vozila, prenosi TAS S.

16:46

Ukrajina: Najmanje 20 stradalih u ruskim napadima u Odesi

Najmanje 20 osoba je poginulo, među kojima je i dijete, u ruskim raketnim napadima tokom noći na stambenu zgradu i odmaralište u Odeškoj oblasti, saopštili su ukrajinski zvaničnici.
 
Prema navodima ukrajinske državne službe za vanredne situacije, 16 osoba je stradalo kada je raketa pogodila devetospratnicu u selu Serhijivka, prenosi Bi-Bi-Si.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )