Foto: Telegram

U toku je 125. dan rata u Ukrajini.

09:55

Ruski KillNet paralisao Litvaniju /Killnet je ruska verzija Anonimusa,obje zavisne od vlasti a predstavljaju se kao hakerske grupacije. Anonimusi produžena ruka "Zapada",Killnet Rusije!
 
 Ranije je hakerska grupa KillNet postavila ultimatum, dajući litvanskim vlastima rok od 48 sati da deblokiraju transportni koridor do Kalinjingrada.
 
 Do sada palo preko 1000 sajtova
 
 ❌ „Paralizovana bezbJedna državna mreža Litvanije još nije obnovljena. Gomila beskorisnih baltičkih stručnjaka obećala je svom kustosu iz Agencije za sajber bezbednost da će sve obnoviti do jutra.“
 
 ❌ Centralni državni arhiv Litvanije i svi susJedni onlajn servisi otišli ​​su Banderi.
 
 ❌ Vrhovni upravni sud Litvanije je pao zajedno sa svim elektronskim uslugama pravosudnog sistema.
 
 ❌Sajtovi litvanskih aerodroma, zajedno sa internet resursima njihove direkcije, i dalje su u „izolaciji“ i jedva rade!
 
 ❌ Minus Državni poreski inspektorat pri Ministarstvu finansija Litvanije.
 
 ❌Tu je i Telia Lietuva, koja pruža usluge telekomunikacija, informacija i televizije.
 
 ❌ BITE Lietuva je kompanija za mobilne usluge sa više od 1,2 miliona pretplatnika.

Saopštavaju iz Killneta!

09:52

Razmiještanje PVO na Zmijsko ostrvo!



09:50

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske trupe su postepeno napredovale jugozapadno od Lisičanska u blizini autoputa T1302 Bahmut-Lisičansk.

▪Istočno od Bahmuta, tokom ofanzivnih operacija, ruske trupe su stalno napredovale.

▪Ruske snage su pokrenule ograničene i lokalizovane napade na sporne linije fronta oko Harkova

▪Ruske vlasti preduzimaju korake za jačanje ekonomske kontrole nad oslobođenim teritorijama



09:48

RATNI BRIFING 27:06 

Harkov - nema značajnih pomaka ni za jednu stranu.

Donbas – Sjeverodonjeck je očišćen, značajan broj pokušaja ukrajinskih vojnika da se stope sa civilnim stanovništvom i pobjegnu u civilu.
Borbe se već vode u granicama Lisičanska. Rusi su se uklinili između rafinerije i grada. Istovremeno, napadačka sila pokušava da odsiječe grad od ostatka ukrajinskih snaga. Ukrajinska poslednja linija odbrane još uvek traje.
Očigledne ruske pripreme za preuzimanje opkoljene Novoluganske, gdje se nalazi najveća ukrajinska termoelektrana.


09:45

Ruska karta 27.06 u 20:00



09:41

Koliko mjesečno košta rat protiv Rusije?

Zvanični Kijev troši mjesečno pet milijardi dolara na tekući konflikt sa Rusijom, naveo je ministar finansija te zemlje Sergej Marčenko.
 
Marčenko je to izjavio u intervjuu za španski El Pais, odakle je dijelove razgovora prenijela ukrajinska Strana.
 
"Borbene operacije koštaju pet milijardi dolara mjesečno. Podrška zemalja Zapada koju dobijamo sada nije dovoljna da pokrije sve troškove", istakao je Marčenko.

09:40

Ako Putin odluči tako da završi sa Ukrajinom, SAD će morati...

Iako se svi nadaju da Vladimir Putin nije toliko lud da pokrene nuklearni rat, na Zapadu se ipak pripremaju i za takvu mogućnost.
 
Ako Putin odluči da napadne Ukrajinu projektilima kraćeg dometa, oni će morati da se premjeste iz središnjih skladišta, nazvanih "C" objekti.
 
Jedna od tih tačaka, Belgorod-22, nalazi se 25 kilometara od ukrajinske granice.

09:35

Mudiz kaže da Rusija kasni sa isplatom duga, Moskva negira

Agencija za kreditne rejtinge Mudiz saopštila je da Rusija kasni sa isplatom spoljnog duga, što zvanična Moskva poriče.
 
Kako navodi Mudiz, Rusija nije ispatila dva kupona evroobveznica vrijednih 100 miliona dolara prije isteka grejs perioda od 30 dana, što se smatra kašnjenjem.
 
Rusija poriče da kasni sa otplatom i kaže da je novac isplaćen, u dolarima i evrima, 27. maja, ali je zadržan kod belgijske kliring kuće Juroklir.

09:14

Sirene u Mikolajivu

Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Sienkevič rekao je da su se u gradu rano jutros čule eksplozije.
 
Prve sirene oglasile su se oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu i još su na snazi.

09:09

Bajden jasno optužio Rusiju

Američki predsjednik Džozef Bajden reagovao je na bombardiranje tržnog centra Kremenčuk u kom je stradalo na desetine ljudi i mnogo više povrijeđenih, a broj žrtava i dalje raste.
 
"Rusija će biti odgovorna za napad na civile", rekao je Bajden.

09:04

U granatiranju poginulo pet civila

U ukrajinskim granatiranju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tokom proteklog dana poginulo je pet civila, a ranjeno je još 24, saopštila su zvaničnici DNR a prenosi TAS S.
 
"U protekla 24 sata prijavljeno je da je ubijeno pet civila u gradovima Jasinovata i Makejevka,a još 24 civila su ranjena, uključujući dvoje djece rođene 2007. godine", navela je misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
 
U ponedjeljak je ova misija saopštila da su dva civila ubijena, a devet ranjeno u ukrajinskom granatiranju teritorije samoproglašene Donjecke Narodne Republike u prethodna 24 časa, preneo je TAS S.

08:11

Najmodernije američke rakete za Ukrajinu

Si-En-En, pozivajući se na anonimni izvor, objavio je da će SAD najkasnije ove nedjelje saopštiti da su za Ukrajinu kupile napredni odbrambeni sistem.
 
Ukrajinski zvaničnici su zatražili sistem protivraketne odbrane, poznat kao NASAMS, s obzirom na to da oružje može da pogodi mete udaljene više od 100 milja, naveo je izvor.

08:10

Nastavljaju se isporuke američkog oružja

Nastavljaju se isporuke američkog oružja Kijevu, što samo povećava prijetnju dalje eskalacije konflikta, upozorio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
 
On je dodao da SAD pružaju Ukrajini obaveštajne podatke i konsultacije povodom strategije na bojnom polju.

08:02

Vojska bježi?

"Ukrajinske vojne grupe pokušavaju da napuste Lisičansk", izjavio je danas ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnjik.
 
"Grupe militanata napuštaju Lisičansk i pokušavaju da se probiju do Severska, gdje se vidi njihova koncentracija", napisao je Mirošnjik na Telegramu, prenosi Interfaks Ukrajina.

08:00

⚡ Svaki pokušaj posezanja za Krimom smatraće se objavom rata Rusiji, a ako to učini država koja je dio NATO, to će značiti sukob sa cijelom Sjevernoatlantskom alijansom, to će zapravo biti treći svjetski rat, izjavio je danas zamijenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev govoreći o posljedicama mogućeg ulaska Ukrajine u NATO.
 
 
💢💢💢 "To bi bila totalna katastrofa", rekao je Medvedev u intervjuu za "Argumente i činjenice", a prenijela je agencija RIA Novosti.
 
 
Dodao je da je ranije ukrajinska vojska pokušala da se probije kroz Verhnjekamenku ka Seversku, ali da je, pod udarima artiljerije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izgubila nekoliko kolona.

07:58

Ruske snage napadaju Lisičansk

Ruske snage napadaju u pravcu Lisičansk, posebno na južno predgrađe i rafineriju nafte, saopštio je jutros generalštab Ukrajine.
 
Navedeno je da su ruske trupe, osim minobacača i topova, izvele i vazdušne udare u rejonima pojedinih naselja, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
Dodaje se da ruske snage izvode napade i na pravcu Harkova i Slavjanska, a da su glavni napori usmjereni na nastavak ofanzive u pravcu Izjum - Slavjansk.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )