Foto: Telegram

286. dan rata u Ukrajini


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

08:49

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

▪Ruske trupe su nastavile da vode odbrambene operacije na liniji Svatovo-Kremennaja.

▪Ruske trupe su nastavile da povećavaju svoje uspehe oko Bahmuta, ali još nisu opkolile grad i vodile su
ofanzivne operacije u oblasti Avdijevka-Donjeck. Ukrajinski izvori su tvrdili da male ruske jurišne grupe od 15-20 ljudi pokušavaju da probiju ukrajinske položaje.


08:45

Rusi pojačavaju!



08:36 

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 171 granatu i raketu iz višecjevnog bacača raketa „Grad“ i topovske artiljerije kalibra 155, 152, 122 i 120mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi devet naselja DNR. U napadima je poginulo četiri civila, a sedam je ranjeno.
Oštećene su 42 zgrade i deset civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima pripadnika snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništen je jedan ukrajinskih tenk T-72B, dve radarske stanice (P-18 i 36D6), jedan lanser za raketni sistem S-300, osam oklopnih i običnih vozila. Ubijeno je više od 40 pripadnika ukrajinskih snaga.

08:26

Poljanski: Za danas zakazan sastanak SB UN o situaciji u Ukrajini

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN, Dmitrij Poljanski, rekao je da će Savjet bezbjednosti UN održati danas sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.
 
"Zapadnjaci su za 6. decembar ponovo sazvali sastanak Savjeta bezbjednosti o Ukrajini, birajući kao temu humanitarna pitanja i zaštitu djece“, napisao je Poljanski u objavi na društvenoj mreži Telegram.
 
Kako očekuje, na sastanku će biti kritikovani ruski udari na ukrajinsku energetsku i drugu infrastrukturu.
 
"Naravno, oni će pribjeći kritici naših udara, nova tema ih sada veoma brine. Djece Donbasa, naravno, neće se sjetiti, ali ćemo ih mi podsjetiti", napisao je Poljnski u objavi.
 
Poljanski je naveo da je početak sastanka zakazan za 16.00 časova po lokalnom vremenu.


08:14 

Izvještaj LNR


U protekla 24 časa tokom aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije Luganske Narodne Republike ubijeno je do 70 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno tri ukrajinska tenka, četiri oklopna transportera, jedna bespilotna letjelica i 17 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

Ukrajinske snage su prethodnog dana gađale Alčevsk i Vrubovku iz raketnih sistema M142 „Himars“ i BM-21 „Grad“, na koje su ispaljene šest raketa i osam granata. U napadu je u Alčevsku ubijeno sedam osoba, dok je 27 ranjeno, a oštećena je i biblioteka Donbaskog tehničkog instituta, restoran i pet stambenih zgrada. U Vrubovki su u granatiranju ranjene tri osobe.

08:12

Ukrenergo: Normalizacija snabdijevanja strujom za dan ili dva

Direktor ukrajinske nacionalne kompanije Ukrenergo Volodimir Kudricki rekao je da su ruske snage namjerno izabrale trenutak zahlađenja za jučerašnji masovni napad na ukrajinski energetski sektor.
 
Prema njegovim riječima, potreban je dan ili dva da se uspostavi normalna proizvodnja u sistemu i izrazio očekivanje da će se nakon toga situacija stabilizovati.



08:10

Mencer: Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike

Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike, jer smatra da će to samo eskalirati sukob u susjednoj zemlji, izjavio je državni sekretar u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova Tamaš Mencer.
 
"Neke zemlje u Evropi obučavaju ukrajinske vojnike, ali mi nećemo u tome učestvovati. Mi želimo da krenemo putem mira, a ne rata - napisao je Mencer sinoć na svom profilu na Fejsbuku", prenio je TAŠ.
 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je prošle nedjelje da je od početka novembra više od hiljadu ukrajinskih vojnika prošlo obuku u okviru Misije vojne pomoći EU.
 
Misija predviđa obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom dvije godine, i to na teritoriji Poljske, Njemačke i drugih zemalja, navodi TAŠ.
 
Mađarska je ranije odbila da isporuči vojnu opremu i oružje ukrajinskoj vojsci, kao i da obezbijedi njihov tranzit preko svoje teritorije.

08:09

Staruh: Raketirano predgrađe Zaporožja

Ruske snage izvele su noćas raketni napad na predgrađe Zaporožja, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Staruh.
 
Naveo je da su oštećeni stambeni i objekti vitalne infrastrukture, prenosi Ukrinform.
 
Povrijeđenih u napadu nije bilo.

08:00

Donijeta je odluka: Još 15 dana...

Na aerodrom u Kursku izvršen je napad dronom, uslijed čega se zapalio rezervoar sa naftom, objavio je jutros načelnik Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt.
 
On je na Telegramu napisao da nije bilo žrtava i da je u toku lokalizacija požara.
 
"Jutros sam održao sastanak antiterorističke komisije. Donijeta je odluka da se "žuti" nivo terorističke prijetnje od danas od 17 časova produži za još 15 dana", napisao je guverner Kurske oblasti Roman Starojt u Telegramu.

07:42

💥 Borbe u pravcu Lisičansk: 4. brigada LNR uništila je grupu militanata Oružanih snaga Ukrajine zajedno sa položajima
 
Vojnici 4. brigade 2. armijskog korpusa LNR preciznom vatrom iz artiljerije gađaju utvrđene položaje ukrajinskih militanata, prilagođavajući vatru uz pomoć termovizijskih uređaja.



07:36 

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je da se prvo razgovara o bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu, a tek onda za Rusiju.

Borelj je na forumu pariskog instituta „Žak Delor“ izjavio da sukob u Rusiji treba da se rješava u skladu sa svim normama međunarodnog prava predstavljanjem bezbjednosnih garancija prije svega Kijevu. Prema njegovom mišljenju, to podrazumjeva „bezbjednosne garancije za Ukrajinu“, plaćanje „reparacija“ od strane Rusije, pokretanje postupaka u vezi sa „ratnim zločinima“ i povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine.

Osim toga, on smatra da što Ukrajina više bude razorena, to će imati više šanse da uđe u Evropsku
uniju.


07:23 

Oružane snage Ukrajine od jutra granatiraju industrijsku zonu Zaporoške nuklearne elektrane iz artiljerijskog oruđa NATO-a.

Prema preliminarnim informacijama, zabilježeni su pogoci granata u industrijskoj zoni, saopštio je član savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.


07:18

U Ukrajini su poginula dvojica poljskih plaćenika „Internacionalne legije“ koja su se borila na strani Oružanih snaga Ukrajine, napisao je na Tviteru novinar „Polsat njuza“ Mateuš Lahovski.

„Dvojica Poljaka: Januš Šeremeta, pseudonim ‘Kozak’ i njegov kolega Kšištof iz ‘Internacionalne legije’, poginuli su juče na frontu“, javio je dopisnik.


07:08 

Aerodrom u Kurskoj oblasti napadnut je bespilotnim letjelicama, saopštio je gubernator ove oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.

„U napadu dronom u rejonu kurskog aerodroma zapalio se rezervoar za skladištenje nafte. Žrtava nije bilo. Požar se lokalizuje. Sve specijalne službe rade na licu mjesta“, napisao je gubernator.

Aerodrom Kurska ne funkcioniše za civilni avio-saobraćaj od 24. februara – tamo je, kao i na deset drugih aerodroma na jugu i centru Rusije, na snazi režim ograničenja letova.


07:05

Na ovom snimku, navodno, uništavanje krstareće rakete uz pomoć Gepard ZSU dostavljenim iz Njemačke.

 

07:00

Bahmut


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )