Foto: Telegram

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset prvi dan. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba Ukrajinske vlasti saopštile su da su pokrenule ofanzivu kod Izjuma, na istoku zemlje, a da su se ruske snage povukle iz oblasti kod Harkova i da se ljudi vraćaju u grad. Rusija je upozorila da bi ulazak Finske u NATO bio greška koja ne može da ostane bez reakcije i političkih posljedica.

23:06

"Današnji ruski raketni udari na Lavovsku oblast, granatiranje Huljaipolja, Severodonjecka, Lisičanska, gradova i zajednica Donjecke oblasti – sva ova brutalnost okupatora, koju Ukrajina svakodnevno doživljava, samo će dovesti do toga da će ruski vojnici koji prežive vratiti ovo zlo u Rusiju.

Odnijeće ga jer će se povući. Tako će se završiti sva grozničava aktivnost ruske vojske koju sada vidimo. I zahvalan sam svim Ukrajincima koji se približavaju ovom vremenu", rekao je večeras ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

21:20

 "Ukrajina je danas koncentrisala oko 10.000 vojnika protiv Republike Bjelorusije u pravcu Rivne. Krstareće rakete nisu oružje za odbranu, već su oružje prije svega za napad. Domet ovih raketa omogućava im da otvore vatru na teritoriji cijele naše zemlje", poručio je prvi zamijenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Igor Korol.

20:12

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba izjavio je 15. maja poslije sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je "još oružja i druge pomoći na putu za Ukrajinu".

19:32

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da "Ukrajina može da dobije rat“ protiv Rusije.
 
Govoreći iz Brisela, generalni sekretar je rekao da Rusija nije uspjela da zauzme Kijev i Harkov i da je odložila napad na Donbas.
 
⚡️⚡️ Stoltenberg dodaje da bi ulazak Finske i Švedske u NATO učinio te zemlje bezbjednijim.

 "Ruska ofanziva u Ukrajini propada, a njena operacija u regionu Donbasa je zastala“, rekao je on. "Ruska vojna operacija u Ukrajini ne ide onako kako je Moskva planirala. Nisu uspjeli da zauzmu Kijev. Povlače se iz Harkova i njihova velika ofanziva na Donbas je zastala“, dodao je on.
 
💣 Stoltenberg kaže da NATO veoma pažljivo prati šta Rusija radi i da je spreman da reaguje ako Rusija pokrene bilo kakav napad na članice NATO-a.

18:40

Ruski avioni nad Donbasom!




18:27

Da li ste znali da Ukrajina ima NEW YORK?

"Na napuštenim ukrajinskim vojnim položajima u okolini Njujorka pronađena je određena količina zapadnog naoružanja."-piše u opisu!
 

18:10

Stari protivoklopni top MT-12 100 mm uništava ukrajinsko vozilo uz pomoć drona!


17:46

Blinken: SAD će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Kijevu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da će SAD ponovo otvoriti svoju ambasadu u Kijevu i nastaviti da rade veoma brzo.
 
On je rekao da će Vašington nastaviti sa sankcijama, kontrolom izvoza i diplomatskim pritiskom na Rusiju dok god to bude potrebno, prenio je Rojters.
 
Blinken je kazao da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom o zabrinutosti Ankare u vezi sa ulaskom Švedske i Finske u NATO i da je nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Alijanse uvjeren da može da se postigne konsenzus.
 
"Ne želim da iznosim detalje o konkretnom razgovoru koji smo vodili sa ministrom spoljnih poslova, ni u okviru samih sjednica NATO, ali mogu da kažem da sam cuo skoro u cjelini, veoma snažnu podršku za pridruživanje (Švedske i Finske) alijansi", rekao je on novinarima nakon sastanka ministara inostranih poslova država članica NATO u Berlinu.
 
Ako je to ono što oni odluče da će uraditi, konsenzus će biti postignut, uvjeren je Blinken.
 
I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas posle sastanka u Berlinu da je uveren da se može postići zajednički jezik kako bi se otklonila zabrinutost Turske oko članstva Švedske i Finske u Sjevernoatlantskoj alijansi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )