Foto: Telegram

U toku je 420. dan rata u Ukrajini!


22:00

U ovim minutima, ruske trupe nanose snažne udare iz različitih vrsta oružja i u različitim dijelovima Ukrajine i fronta.
 
Iza neprijateljskih linija rade prvo Geranijumi praćeni kasnije sa FAB-500.


21:21

Ruska kampanja za vojnike po ugovoru!


21:20

Novi snimak  trenutka eksplozije u Kijevu - Ukrajinci se pitaju šta je to bio: NLO, NASA satelit ili još uvijek u dolazku
 
Na snimku se vidi da je blistav bljesak nakon eksplozije obasjao nebo na nekoliko sekundi i nestao. Gdje su tačno pali fragmenti nepoznatog predmeta nakon eksplozije, još uvijek se ne zna.
 
Kijevske vlasti pokušavaju da proglase uspješan rad ukrajinske PVO, iako se još nisu opredijelile za verziju o kom objektu se radilo. Verzije običnih Ukrajinaca se razlikuju - ili NLO, ili satelit, nepoznatog porijekla.


20:20

PMC „Vagner“ mijenja pravac glavnog napada, snažno napredujući na pravcu O-0506

Ovo su izvjestili ukrajinski vojni analitičari u večernjem izvještaju.

▪ „Rusi se koncentrišu na potpunu kontrolu nad željeznicom i zaobilazeći grad na bokovima.“

▪ „Večeras, u pravcu Bahmuta, glavni napadi Vagnera su na autoputu O-0506.

▪ Drugi dan zaredom su aktivni napadi na put, PMC-ovi imaju određeni napredak. Vjerovatno će i dalje nastojati da napadnu ovaj pravac.

▪ „Istočno od sela Khromovo i sjeveroistočno od autoputa O0506, neprijateljska pješadija vodi aktivna ofanzivna dejstva uz podršku artiljerije“, javlja drugi ukrajinski izvor.

▪ „U samom gradu situacija je i dalje teška, postoje neke promjene o kojima još niko ne priča“, rezimirao je večernji rezime.

20:13

Ukrajinci objavili kontraofanzivu u Donbasu u 4 "pravca"!




20:10

Zanimljiva analiza Jurij Podoljaka! 



20:00

Prva 24 sata očekivane kontraofanzive Ukrajine biće odlučujuća.
 
Foreign Polici piše o tome.
 
„Prva 24 sata ukrajinske dugo očekivane kontraofanzive mogla bi biti najduži dan za Oružane snage Ukrajine. Kao što je njemački feldmaršal Ervin Romel rekao svom pomoćniku prije očekivane savezničke invazije na Normandiju 1944: „Prva 24 sata invazije će biti odlučujuća. Za saveznike, kao i za Njemačku, ovo će biti najduži dan“, navodi se u publikaciji.

FP piše da ako Oružane snage Ukrajine uspiju da izazovu paralizu ruskog rukovodstva i paniku među vojnicima, onda će kontraofanziva biti uspješna.
 

Naslovna fotografija,zapadna vozila u Ukrajini, pretpostavlja se dalje od fronta,poligon!

19:56 

Vlasti finskog grada Kauhava predložili su da se u gradu otvori baza NATO-a.

Prijedlog je podržan jednoglasno, objavio je Yle.

Lokalne vlasti su to obrazložile činjenicom da je do 2015. godine u Kauhavi funkcionisao jedini vojni aerodrom u zemlji. Takođe, grad ima dobar položaj u odnosu na Baltičko more i zemlje na sjeveru.

Finska je početkom aprila postala 31. članica Alijanse.

19:00

Snimci iz Bahmuta!




18:38 

Novi američki paket vojne pomoći Kijevu uključivaće municiju za višecjevne bacače raketa „hajmars“ i artiljerija iz rezervi Pentagona, saopštila je Bijela kuća.

Pentagon i Bijela kuća su saopštili da je vrijednost novog paketa vojne pomoći 325 miliona dolara.

Na sajtu Bijele kuće objavljena je naredba američkog predsjednika Džozefa Bajdena državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da izdvoji odgovarajući iznos sredstava za pomoć Ukrajini.

Ukupan obim vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini od početka specijalne vojne operacije Rusije dostigao je 35,4 milijarde dolara, a od početka rada Džozefa Bajdena na mjestu predsjednika, dostigla je 36,1 milijardu dolara, saopštio je Pentagon.


17:56 

Zemlje NATO-a će moći da razmišljaju o prijemu Ukrajine u Alijansu tek kada se završe borbena dejstva, izjavio je češki predsednik Petr Pavel poslije razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.


17:00 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je posjetio zonu specijalne vojne operacije kako ne bi odvajao vojnike od njihovih jedinica.

„Vjerovatno znate da sam prije samo jedan dan posjetio i Hersonsku oblast i Lugansku (Narodnu Republiku). Tamo ima mnogo pitanja, neću se vraćati na njih. Svrha puta bio je susret sa vojnicima koje nisam želio da odvajam na duže vrijeme i na veliku udaljenost od jedinica kojima komanduju. Situacija zahtijeva da oni budu na terenu“, rekao je Putin na sastanku sa članovima ruske vlade.

Putin je u ponedjeljak posjetio štab grupe snaga „Dnjepar“ na hersonskom pravcu i štab Nacionalne garde „Istok“ u LNR. On je saslušao raporte oficira o situaciji na hersonskom, zaporoškom i luganskom pravcu, a takođe je čestitao vojnicima Uskrs.


16:52 

Švajcarska ne planira pridruženje međunarodnoj grupi za zamrzavanje ruske imovine

Švajcarska ne planira da se u ovoj fazi pridružuje međunarodnoj grupi REPO (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs task force), koja se bavi potragom za inostranom imovinom ruskih državljana, kao i njenom zaplijenom, proističe iz saopštenja Federalnog departmana (Ministarstva) ekonomije, obrazovanja i nauke zemlje.

Prema saopštenju, ukoliko članstvo ubuduće bude odgovaralo švajcarskim interesima, Vlada može ponovo da razmotri situaciju.

Švajcarsko ministarstvo podsjetilo je da su ciljnu grupu REPO 17. marta 2022. godine formirale članice G7 Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, kao i Australija i Evropska komisija.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )