Foto: Telegram

Šezdeset četvrti dan rata u Ukrajini. Kiše su malo usporile napredovanja i sukobe. Rat uživo pratite i dalje na cafe.ba


19:51

Mjesto napada u Kijevu!


19:45


Večernji brifing Ministarstva odbrane Rusije:
 
▪️ 38 vojnih objekata Ukrajine pogođeno je raketama lansiranim iz vazduha, uključujući 3 komandna mesta, 22 uporišta nacista, 7 područja koncentracije ljudstva i vojne opreme, 6 skladišta naoružanja i goriva kod Aleksandrovke, Gusarovke, Dolgenjkova i Barvenkova.
 
▪️ Ruska avijacija je pogodila 76 vojnih objekata Ukrajine, uključujući 2 skladišta naoružanja u Pokrovskom i Gorohovskom, komandno mesto i 73 područja koncentracije ljudstva i ukrajinske vojne opreme
 
▪️U napadima eliminisano je preko 320 pripadnika vojnih formacija i 35 jedinica oklopnih vozila i automobila
 
▪️ Raketne snage su za dan uništile ukrajinski lanser kompleksa "Točka-U", pogodile 2 područja koncentracije ljudstva i vojne opreme
 
▪️ 3 ukrajinske balističke rakete „Točka-U“ oborene su kod Petropolja i Male Kamiševahe
 


19:40

Rusija uvela zabranu ulaska za 592 državljana Kanade

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da uvodi zabranu ulaska za gotovo 600 kanadskih državljana, uključujući premijera Džastina Tridoa.
 
Ministarstvo je objavilo spisak od 592 državljana Kanade kojima je trajno zabranjen ulazak u Rusiju, prenosi agencija TAS S.
 
"Naglašavamo da ove sankcije ruska strana uvodi isključivo kao iznuđenu reakciju na neprijateljske postupke kanadskog rukovodstva", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

19:37

Današnje borbe kod Kramatorska



19:31

Mediji javljaju o snažnim eksplozijama u Kijevu. Navodno, raketirana je vojna fabrika "Artjom".


17:53

"Rusija je agresor"

Predsjednik SAD Džozef Bajden na konferenciji za novinare komentarisao je situaciju u Ukrajini i predsjednika Rusije Vladimira Putina.
 
Bajden je naveo da je Putinov izbor bio da započne agresiju.
 
Istakao je i da je Rusija je agresor.
 
"Rusija je agresor, u to nema sumnje. I svijet mora učiniti sve što je moguće da Rusiju pozove na odgovornost", rekao je Bajden.


17:52

Izveden najteži napad na Azovstal

Ukrajinski zvaničnik u Mariupolju rekao je za CNN da je čeličana Azovstal pogođena najtežim ruskim vazdušnim udarima do sada.
 
"Sinoć je fabrika pogođena najjačim udarom do sada. Prvo je došlo do masovnog vazdušnog udara sa sedam aviona Tu-22M3. Zatim je bilo više od 50 vazdušnih udara. Očigledno su radili Su-25 ili su Su-24. Ne mogu da identifikujem pošto smo bili u skloništu. Bombardovanje je izvršeno na mjestu gdje se nalaze teški ranjenici — u bolnici", rekao je Mihail Veršinjin, načelnik patrolne policije Mariupolja, koji je bio u Azovstalu u toku vazdušnih udara.


17:37

Bajden je potvrdio da američkom Kongresu šalje inicijativu koja će omogućiti zaplijenu imovine ruskih biznismena i prebacivanje prihoda Ukrajini.


17:36

Herson sada


17:31

Skaj njuz: Britanski državljanin ubijen u Ukrajini

Jedan britanski državljanin je ubijen u Ukrajini, a jedan je nestao, objavio je Skaj njuz pozivajući se na informacije Forin ofisa.
 
Skaj njuz navodi da je reč o osobama koje su se borile protiv ruskih snaga kao dobrovoljci, mada ta informacija nije potvrđena.
 
Početkom rata vlasti u Kijevu pozvale su dobrovoljce širom svijeta da dođu i da se bore na strani Ukrajine. Britanska vlada je tada poručila građanima da ne idu tamo da se bore, kao i da postoje drugi načini da pomognu Ukrajini.
 
Mnogi su se, međutim, oglušili na preporuke vlade, piše Skaj njuz.


17:31

Tusk optužio Austriju, Mađarsku i Njemačku da gas plaćaju u rubljama

Predsjedavajući Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk optužio je Austriju, Mađarsku i Njemačku da su se upustili u ulazak u "zonu rublje".
 
"Čuo sam da nije samo Mađarska, već da su i Austrija i Njemačka spremne da plate ruski gas u rubljama", napisao je Tusk na svom Tviter nalogu i upitao da li su te zemlje još u "evrozoni ili rublja zoni".
 
Bivši poljski premijer s tim u vezi reagovao je na medijske izvještaje prema kojima njemački energetski koncern Uniper, ali i austrijska OMV dalje nameravaju da plaćaju u evrima, ali na sopstvenim računima kod Gasprombanke, preko kojih se uplate konvertuju u rublje.
 
Austrijski kancelar Karl Nehamer juče je rekao da Austrija i dalje plaća gas u evrima i da to čini preko Gasprombanke.


17:03

Pojavio se snimak sa kolonama rumunskih trupa koje se navodno kreću ka moldavskoj i ukrajinskoj granici
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )