Foto: Telegram

Sto šezdeset treći dan rata u Ukrajini. Rat uživo pratite na cafe.ba! Aplikaciju cafe.ba možete preuzeti na Google store /prodavnici/!

20:11

Vagnerovi vojnici jurišaju na Bahmut. Šta je do sada poznato?-izvještaj ruskih snaga
 
„Vagner” je uz podršku specijalnih snaga SOF-a i snaga DPR-a ušao u predgrađe grada Bahmuta, gdje je stupio u ulične borbe.
 
Ofanziva ide i na uporišta "vušnika" na liniji Bahmutskoje-Podgorodnoje. U okolini Bahmuta i Soledara su poslednje odbrambene linije. Ovaj prolaz ka centralnim dijelovima grada.
 
Linija odbrane između naselja je djelimično razbijena, što stvara opasnost od „kotla“ u ovom krugu.

Ukrovska vatra je haotična. Sistem nadzora je pokvaren. Ovo lišava neprijatelja mogućnosti za izviđanje.
 
Posebnu opasnost tokom napada predstavljaju naselja Krasnaja Gora i Paraskovievka, 12-15 km sjeverozapadno od Bahmuta. Neprijatelj je tamo doveo haubice M777 i raketnu artiljeriju.
 
Složenost napada objašnjava se i prisustvom kamufliranih samohodnih topova velikog dometa CAESAR, sposobnih da pogode ciljeve na udaljenosti do 50 km.
 
Uspostavljen je direktni vatreni kontakt između „vagnerovaca“ i Ukrajinaca.

20:00

Još oklopa stiže iz ruske fabrike!

Uralvagonzavod je u tenkovske formacije ruske vojske poslao još jednu partiju tenkova T-90M Proriv i BREM-1M.


19:50

Wagner bataljon na frontu!19:42

Soledarski front19:30

Španija poslala pomoć Ukrajini!19:25

Reaktivna artiljerija u Donjecku
 


19:19

Front kod Bahmuta /Artemovsk/19:13

Ukrajina obećala da će povratiti Herson

Zamjenik šefa proruske administracije u ukrajinskom regionu Herson Kiril Stremousov negirao je danas informacije da je bivši gradonačelnik Volodimir Saldo pretrpjeo moždani udar i da je u komi.
 
U objavi na društvenoj mreži Telegram Stremousov je naveo da su takvi izvještaji "deo informativnog rata Ukrajine protiv Rusije", prenosi Rojters.
 
Stremousov, kojeg je Rusija postavila na funkciju u administraciji Hersona, je kazao da je Saldo bolestan i da mora da "miruje".
 
Saldo je za gradonačelnika Hersona imenovan neposredno prije nego što su ruske trupe zauzele taj grad i istoimeni region u martu mjesecu.
 
Ukrajina je obećala da će kontraofanzivom povratiti Herson, navodi Rojters.

18:53

"Militanti Oružanih snaga Ukrajine granatirali su oslobođenu Hersonsku oblast",prenose ruski telegram kanali!
 
"Prva raketa je pogodila ulaz u fabriku Sokol u Novoj Kahovki, dvije u servis i hotel u gradu Aljoški. Na sreću, zgrade su bile prazne i niko nije povređen. Četvrta raketa usmerena na Antonovski most je oborena. Sam objekat nije oštećen, nastavljaju se restauratorski radovi na njemu."18:30

Bacači plamena Zapadnog vojnog okruga uništili su uporišta Oružanih snaga Ukrajine na putu napredovanja ruske oklopne tehnike.
 
Vodovi su napali ukrajinsku vojsku sa udaljenosti do 300 m termobaričnom municijom iz ručnih bacača plamena.


18:17

Rezultati sastanka Putina i Erdogana u Sočiju  u izjavama
 
👉Turska će djelimično plaćati gas u ruskim rubljama.
 
👉Obje zemlje su za očuvanje integriteta Sirije i odlučile su da zajedno djeluju u tom pravcu.
 
👉Rusija i Turska imaju za cilj povećanje obima trgovine i spremne su da izađu u susret na pola puta u oblasti ekonomije i energetike.
 
👉Lideri su istakli da je neophodno u potpunosti primjeniti sporazum o žitu, uključujući i izvoz ruske robe.
 
👉Zemlje se zalažu za podršku političkom procesu u Libiji, koji se zasniva na vodećoj ulozi Libijaca.

18:00

Obnova Mariupolja!

Marat Husnulin je lokalnim stanovnicima rekao kako će Mariupolj biti obnovljen
 
Zamjenik premijera Ruske Federacije sastao se sa šefom DNR u Mariupolju, provjerio rad štaba, a razgovarao je i sa lokalnim stanovništvom – tokom dijaloga Marat Husnulin je ispričao kako će teći obnova grada.
 
Hiljade građevinara radi na restauraciji oslobođenog Mariupolja, stvoren je poseban štab - do 15. septembra specijalisti će obnoviti snabdijevanje električnom energijom i vodom cijelog grada. Raspored radova na restauraciji je već sastavljen u skladu sa odobrenjem V.V. Putinov master plan, koji je odobrio šef DNR Denis Pušilin.17:36

Pogođen dalekovod u nuklearki17:25

Putin potpisao

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o primjeni posebnih ekonomskih mjera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.
 
Prema informacijama, ukazom se do 31. decembra 2022. godine zabranjuje se čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima.

16:52

Stiže prvi brod

Prvi brod sa ukrajinskim žitom od početka ruske invazije pristaće u nedjelju u sjevernom libanskom lučkom gradu Tripoliju.
 
Brod "Razoni" pod zastavom Sijera Leonea isplovio je prošlog ponedjeljka iz ukrajinske luke Odesa noseći 26.000 tona kukuruza i sutradan se zaustavio u Turskoj gdje je pregledan.
 
Očekuje se da će brod stići u Tripoli u nedjelju ujutro, javila je libanska nacionalna novinska agencija (NNA).
 
Kijev je saopštio da još 16 brodova natovarenih žitom čeka polazak, od kojih su tri otišla danas.16:05
Putin nakon sastanka sa Erdoganom

Putin je zahvalio Erdoganu na ulozi Turske u pomoći u organizovanju isporuke žita iz Ukrajine.
 
Isporuke su već počele, želim da vam se zahvalim i na tome i na činjenici da je istovremeno donijeta i prateća odluka o nesmetanim isporukama ruske hrane i đubriva na svjetska tržišta“, rekao je Putin.


15:38

Ruski ekspert optužen za špijunažu

Vodeći ruski ekspert za hipersonična istraživanja Andrej Šipljuk uhapšen je zbog sumnje da je vršio špijunažu, javili su danas ruski mediji.
 
On se nalazio na čelu laboratorije za hipersoniku pri Institutu za teorijsku i primjenjenu mehaniku u Novosibirsku.
 
Proteklih godina Šipljuk je koordinirao istraživanja u sferi razvoja i unaprijeđenja hipersoničnih raketnih sistema.Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )