Foto: Telegram

Rat u Ukrajini završava 236. dan.


Zbog skorog gašenja plasmana vijesti  na početnim stranama od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

23:00

Ukrajina želi da uništi Crnomorsku flotu ruske mornarice uz pomoć zapadnog oružja i vrati Krim, prenosi The Times
 
 Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Volodimir Gavrilov rekao je da ukrajinska vojska gradi sopstvenu protivbrodsku raketnu sposobnost i da čeka da dobije oružje većeg dometa od drugih zemalja prije nego što krene u napad.

U intervjuu za The Times, Gavrilov je rekao: "Postoji stalna prijetnja ruske Crnomorske flote. S obzirom na nove tehnologije i mogućnosti koje dobijamo, moramo da eliminišemo ovu prijetnju. Dobijamo protivbrodsko oružje i prije ili kasnije ćemo ih naciljati na flotu."To je neizbježno. Spremni smo da ih uperimo u cijelo Crno more, ako nam se ukaže takva prilika."
 
On je rekao da Kijev takođe planira da „vrati Krim“ i da pregovara sa Zapadom o tome da li Oružane snage Ukrajine mogu da koriste zapadno oružje za napad na ruske trupe stacionirane na poluostrvu.

"Prije ili kasnije, imaćemo dovoljno resursa da udarimo na Rusiju u Crnom moru i na Krimu. Krim je ukrajinska teritorija, tako da je svaka meta za nas legalna", rekao je on nakon razgovora u istraživačkom centru Henri Džekson Societi u centru Londona.
 
Ranije je objavljeno da je moguće granatiranje Krima od strane Ukrajine jedan od razloga zašto SAD i EU odbijaju da ukrajinskim trupama obezbijede oružje dugog dometa, strahujući od dalje eskalacije sukoba.

22:51

Čečeni ga zarobili!



22:45

Oružane snage Ukrajine povlače rezerve kod Artemovska /Bahmut/. A Rusi dodaju vatru, stvarajući ne samo moćnu artiljerijsku barijeru na ovom skretanju, već i uništavajući ukrajinsku opremu usput


22:39

Savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Aleksej Arestovič, rekao je da je Rusija pronašla „ključ“ za protivvazdušnu odbranu Ukrajine, „a taj ključ je da nas natjera da ispalimo cijeli naš raketni fond dok se borimo protiv bespilotnih letjelica“.
 
Arestovič je napomenuo da Ukrajina ovim tempom može da izdrži ruske napade najviše 2-3 mjeseca.

22:30

MIP Rusije: U Evropi se dešava razrada scenarija za upotrebu nuklearnog oružja SAD
 
☢️ Ovih dana se u Evropi dešava razrada praktičnih scenarija za upotrebu nuklearnog oružja SAD uz angažovanje vojnog osoblja nenuklearnih zemalja, izjavio je zamjenik šefa ruske delegacije Konstantin Voroncov na sastanku Prvog komiteta Generalne skupštine UN.
 
💬 „NATO blok koji nam se otvoreno suprotstavlja, demonstrativno i na nivou doktrine definiše sebe kao nuklearnu alijansu. Na teritoriji nenuklearnih savezničkih država SAD raspoređeno je američko nuklearno oružje. Praktični scenariji njegove primiene uz angažovanje vojnog osoblja nenuklearnih država razrađuju se bukvalno ovih dana“, istakao je Voroncov.

Prema njegovim riječima, ne krije se antiruska usmjerenost ovakvih koraka.
 

22:15

Evo i 155-mm samohodne haubice Rheinmetall HKS3 10k10 u holandskoj luci u Roterdamu nakon što je prebačena iz Velike Britanije.
 
 Prema planu puta, njihova krajnja tačka isporuke je u Rumuniji.
 
Međutim, s obzirom na trend korišćenja Ukrajine kao poligona NATO-a, postoje dobre šanse  da će haubice uskoro isplivati negdJe u pravcu Hersona ili Starobelska.


22:12
Zelenski je potvrdio nove napade dronovima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je došlo do novih ruskih napada dronovima, dodajući da su neki oboreni.
 
Zelenski nije rekao gdje su se napadi dogodili, prenosi Rojters. Ranije danas, Rusija je izvela desetine udara bespilotnih letjelica na prijestolnicu Kijev, pri čemu su najmanje četiri osobe poginule, a tri su povrijeđene.

21:42

Sankcije bivšem ministru kulture, glumcima, novinarima...

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Kanada uvodi sankcije za 34 pojedinca i jedan entitet koji su, kako se navodi, saučesnici u širenju ruskih dezinformacija i propagande.
 
"Kako broj kršenja ljudskih prava u Rusiji nastavlja da raste, Kanada preduzima mjere da se suprotstavi propagandi koja pokušava da ih opravda", navela je kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli u saopštenju, prenio je Rojters.
 
Na novoj listi sankcija koja je objavljena na sajtu kanadske vlade nalaze se pomoćnik ruskog predsjednika i bivši ministar kulture Vladimir Medinski, glumci, novinari i drugi, prenio je Interfaks.

20:43

Mask: Gubitak Krima za Rusiju je kao da SAD izgube Havaje

Američki milijarder Ilon Mask izjavio je danas da Rusija gleda na Krim kao SAD na Havaje ili Perl Harbur.
 
"Sviđalo se to nekome ili ne, Rusija apsolutno vidi Krim kao svoj ključni dio. Krim je takođe od ključnog značaja za nacionalnu bezbjednost za Rusiju, jer je to njihova južna mornarička baza. Gubitak Krima je za njih kao da SAD izgube Havaje i Perl Harbor", napisao je Ilon Mask u objavi na društvenoj mreži Tviter.


19:47

Oružane snage Rusije i Bjelorusije izvešce vojnu vježbu

Načelnik Odjeljenja za vojnu saradnju Ministarstva odbrane Bjelorusije, pukovnik Valerij Revenko najavio je danas združenu vojnu vježbu regionalnih snaga Bjelorusije i Rusije.
 
"Planirano je da vojne jedinice iz sastava budu raspoređene na četiri poligona Oružanih snaga Republike Bjelorusije u istočnim i centralnim dijelovima zemlje, nakon čega će početi da izvode aktivnosti borbene obuke", rekao je Ravenko u videu objavljenom danas na društvenoj mreži Telegram.
 
Kako je navedeno, glavni sadržaj ovih događaji će biti taktičke vježbe, uključujući bojevo gađanje i lansiranje protivvazdušnih vođenih raketa, taktičke i specijalne vježbe sa razvojem pitanja inžinjerijske opreme regiona i granica, organizacije komunikacija, bezbjednosti, logistike, prenosi TAS S.

19:04

Mediji izvještavaju o eksplozijama u Kijevskoj oblasti


19:03

Rusija je vratila 110 državljana, uključujući 72 mornara, u razmeni zarobljenika sa Kijevom, dok je Ukrajina primila 108 vojnikinja, od kojih su dve odlučile da ostanu u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.



18:00

Ukrajina definitivno neće ostati zemlja sa neutralnim statusom, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.
 
💬 „Ukrajina definitivno neće ostati ‘neutralna’, lobisti Kremlja ne treba tome da se nadaju. Kurs ka evroatlantskim integracijama je upisan u Ustavu Ukrajine, a nedavno podnošenje zahtjeva za članstvo je izraz osjećanja preko 70 odsto građana koji nedvosmisleno podržavaju i nastoje da ostvare pravo Ukrajine na učešće u sistemu kolektivne bezbjednosti“, napisao je Reznikov na društvenim mrežama.

17:55

Reznikov: Stižu nam NASAMS PVO sistemi

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da Kijev uskoro očekuje isporuku prvih raketnih kompleksa NASAMS.
 
"Uskoro očekujemo isporuke prvih sistema protivvazdušne odbrane NASAMS. Naši vojnici završavaju obuku korišćenja tehnike", naveo je Reznikov.

17:50

EU potvrdila novi paket vojne pomoći Ukrajini
 
   Šefovi diplomatije zemalja Evropske unije potvrdili su izdvajanje šeste tranše vojne pomoći Ukrajini, u vrijednosti od 500 miliona evra, kao i organizovanje obuke ukrajinskih vojnika izvan granica te zemlje, saopšteno je iz Savjeta Evrope.
 
💬 „Savjet je danas potvrdio dodatne mjere u okviru Evropskog fonda za mir, usmjerene na dalju podršku ukrajinskih oružanih snaga... Uz novu, šestu tranšu od 500 miliona evra, ukupna pomoć EU Ukrajini sada je 3,1 milijardi evra“, navedeno je u dokumentu.

💰 Vojna oprema koja će biti finansirana u okviru novog paketa pomoći „usklađena je s tekućim prioritetima koje je navela ukrajinska vlada“, dodaje se u saopštenju.

17:45

Situacija u hersonskom pravcu je pod kontrolom, grad Herson nije ni u kakvoj opasnosti, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.
 
💬 „Objektivno govoreći, situacija je potpuno pod kontrolom Ministarstva odbrane Rusije, Ruske garde. Ništa u ovom trenutku ne prijeti gradu Hersonu“, rekao je Stremousov za ruski „Prvi kanal“.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )