Foto: Telegram

Sedamdeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da su njene snage povratile sela od ruskih trupa sjeverno i sjeveroistočno od Harkova, započinjući kontraofanzivu koja bi mogla da signalizira promjenu incijative u ratu i da ugrozi glavno napredovanje Rusije. Protok gasa u Evropu preko Ukrajine mogao bi da padne za trećinu ukoliko Rusija ne pređe na korišćenje rute koju je predložio Kijev nakon što je najavio da će u srijedu ujutru obustaviti protok prirodnog gasa kroz tranzitnu tačku "Sohranjivka", izjavio je šef ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogas" Jurij Vitrenko.

16:31

Moćni razglasi kad ne pozivaju na predaju, puštaju muziku! 

16:25

Ruska karta rata


16:19

Snimio svoj kraj. Ruski mediji dijele video sa telefona!


16:15

Stižu američke haubice!


16:10


Kusturica za ruske medije!

„Ova specijalna operacija samo je nastavak rata koji je pokrenut 2016. godine“ – srpski filmski reditelj i glumac Emir Kusturica govorio je o dugotrajnom ratu Zapada protiv Rusije
 
Režiser  ne predviđa kakve će biti posljedice neprijateljstava.

„Znam samo da razlog nije bio uvođenje ruskih trupa, već činjenica da tamo stradaju civili i djeca. Interesantno je da su kada je Srbija bombardovana naši mrtvi nazivani kolateralnom žrtvom, a ono što se dešava u Ukrajini je rekao je „jadni civili, jadna djeca“, naglasio je on.
 
Kusturica smatra da je ovo što se dešava u Ukrajini unaprijed dogovorena operacija Zapada, koja je počela da se sprovodi pre mnogo godina.

"Počelo je državnim udarom, Majdanom, spalili ljude. To je kao oruđe, čovjek ne može da opravda rat, nijedan rat nije opravdan ako ne dovede do pobjede i ostvarenja cilja", zaključio je reditelj.




15:57
 
Putin: Stav Rusije o podršci Donbasu mnogima ne odgovara

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da stav Rusije o podršci Donbasu mnogima ne odgovara, ali to mora da se uradi iz humanitarnih razloga. On je to rekao tokom sastanka Upravnog odbora Obrazovne fondacije Talenat i uspjeh u obrazovnom centru Sirijus.
 
"Principijelna pozicija Rusije da štiti i podržava stanovnike Donbasa, naravno, ne odgovara mnogim partnerima", rekao je Putin.
 
Putin je napomenuo da je stanovnicima Donbasa "sada zaista potrebna ova podrška". Prema njegovim riječima, "čak i na osnovu humanitarnih razloga to treba da se uradi".

15:42

Kadirov: Uništeno više od 200 ukrajinskih ekstremista

Čečenski lider Ramzan Kadirov je izjavio da je u LNR oslobođena fabrika baruta "Zarja", da su naselja Južni i Vojvodovka stavljena pod kontrolu i da je uništeno je više od 200 ukrajinskih ekstremista

15:27

Ukrajinski vojnici započeli obuku u Njemačkoj

Vojnici iz Ukrajine započeli su danasa u Njemačkoj obuku za upravljanje oklopnom haubicom 2000. Ministarstvo odbrane Njemačke saopštilo je da se ukrajinski vojnici nalaze u vojnoj školi u Idar-Oberštajnu.
 
Obuka traje uobičajeno 40 dana, ali može, ako vojnici imaju određena predznanja biti skraćena. Njemačka namjerava da Ukrajini proslijedi sedam oklopnih haubica 2000.
 
Holandija će, takođe, isporučiti Ukrajini pet takvih vozila, te se obuka održava u dogovoru sa Holandijom.

14:17

Napadnuti ambasador: Sve se to pripremalo, Poljska znala

Ambasador Rusije u Varšavi Sergej Andrejev, koji je na Dan pobjede napadnut i gađan crvenom bojom kada je pokušao da položi vijenac na Groblju sovjetskih vojnika u poljskoj prijestonici, izjavio je da je priprema napada na njega mogla da se vodi uz koordinaciju sa specijalnim službama Poljske.
 
"Ne mogu da povjerujem da je to bila neka spontana akcija. U Poljskoj su bezbjednosne službe vrlo kvalifikovane. Sve se to dugo pripremalo, nije se dogodilo prosto tako. Naravno, ne mogu da povjerujem i u to da je priprema obavljana bez znanja i kontrole poljskih odgovarajućih službi", rekao je ambasador za "Prvi kanal".

14:13

Gutereš: "Neće trajati vječno, ali se neće završiti u bliskoj budućnosti"

Sukob u Ukrajini neće trajati vječno, ali se neće završiti u bliskoj budućnosti, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
 
"Ove borbe neće trajati vječno. Doći će vrijeme kada će početi mirovni pregovori. Ali ja to ne vidim u bliskoj budućnosti", rekao je Gutereš.

13:01



12:47

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da u "Azovstalju" više nema civila.
 
"Ruke su nam odriješene", rekao je on.
 
Lokalni ukrajinski zvaničnik rekao je juče da je u čeličani zarobljeno još najmanje 100 civila, kao i određeni broj ranjenih ukrajinskih boraca.


12:39

Nova teritorija se pripaja Rusiji? Zahtijev šalju Putinu

Vlasti Hersonske oblasti uputiće predsjedniku Rusije zahtev da se ovaj region uključi u sastav Ruske Federacije, izjavio je zamijenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.
 
"Grad Herson je Rusija. Na teritoriji Hersonske oblasti neće se stvarati nikakva Hersonska Narodna Republika, neće biti referenduma. To će biti jedan jedini ukaz na osnovu zahtjeva rukovodstva Hersonske oblasti predsjedniku Rusije i biće podnijet zahtjev da se ova oblast uključi u sastav punopravnog regiona Ruske Federacije", rekao je Stremousov novinarima.

12:30

Avdeevka danas!





Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )