Foto: Telegram

Ušli smo u 254 dan rata u Ukrajini!


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

09:15

Dron je bio brži od PVO!



09:00

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Ruske trupe uspješno sprovode ofanzivu na Avdejevskom i Artemovskom pravcu.

▪Oružane snage Ukrajine su pokušale kontraofanzivu na liniji Svatovo-Kremennaja.

▪Oružane snage RF jačaju svoje pozicije duž rijeke Dnjepar.

▪Rusija nastavlja evakuaciju stanovništva u Hersonskoj oblasti.


08:50

Rezime sa prve linije za jutro 11/04/2022⚡
 
U pravcu Hersona ukrajinske trupe su izvele raketne napade na regionalni centar i Hola Pristan. Ruska artiljerija je odgovorila vatrom na položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Soldacki i Ternovog Poda. Ova naselja se nalaze u blizini ključnog autoputa M-14, koji vodi do Hersona. 
 
Na zaporoškom pravcu Oružane snage Ruske Federacije gađale su položaje ukrajinske vojske u Ščerbaku, Novoandrejevki, Maloj Tokmački i Dorožnjanki. Odletjeli su i u Malinovku, gdje još uvijek ima problema . Ukrajinska vojska je zauzvrat napala Svetlopolinskog. Nije daleko od Melitopolja. 

U sektoru Ugoldara ruske trupe su nastavile jurišne operacije u oblasti Prečistovke i Pavlovke. Cilj je preuzeti kontrolu  i potisnuti neprijatelja preko rijeke Kashligach. Artiljerija je pogodila sam Ugledar. (Sl.3)
 
Na Donjeckom frontu ruske trupe su ponovo napale sa Novomihajlovke kako bi potkopali utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine u Mariinki. Na ovom naselju je radila artiljerija. Sljedeći kopneni napadi Oružanih snaga RF na Pervomajskoje i Vodjanoje. Ovdje se vodi borba za ključnu dionicu autoputa M-04. U ovom slučaju, delimično odsecanjem utvrđenog područja ukrajinske vojske u Avdijevki. 

U Severskom sektoru ruske trupe su napale Sporne, kao i u oblasti Verhnekamenskog i Belogorovke. Oružane snage su u defanzivi. 
 
U pravcu Luganska ukrajinska vojska je pokušala da napadne Kremennu sa Jampolevke. Nije uspjelo. Na napadnu grupu je radila artiljerija. Ruske trupe su zauzvrat krenule u napad na Nevskoje i Makejevku. Daleko na sjeveru ukrajinska vojska je pokušala da uđe u Jagodnoe. U početku je bio uspešan. Ali onda je izbačena. 

08:45

17 nestalih mornara sa krstarice Moskva zvanično proglašeno mrtvima
 
Smatrani su nestalima nakon napada  Oružanih snaga Ukrajine. Krstarica je pogođena projektilom Neptun 13. aprila.
 


08:37

Solcenpak na Zaporoškom frontu!



08:25

„Ukrajina neće dobiti ni centa“ ako republikanci pobijede na izborima za Kongres SAD.
 
💬 „Demokrate su širom otvorile našu granicu, ali jedina granica do koje im je stalo je Ukrajina, a ne ona na jugu Amerike. Pod republikancima Ukrajina neće dobiti ni centa! Naša zemlja je važnija“, rekla je republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin.
 
Izbori za Kongres na sredini mandata u SAD biće održani 8. novembra.


08:21

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je jutros u više regiona Ukrajine, saopštili su tamošnji mediji.
 
Prvo su se sirene oglasile u Vinnjickoj i Žitomirskoj oblasti, a nakon toga o u Hmljenickoj, Rovnjenskoj i Ternopoljskoj.
 
Mediji su potom saopštili i da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile i u Kijevskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u Kirovogradskoj i Čerkaskoj.

08:20

Ukrajina granatirala Donbas koristeći NATO municiju

Ukrajinska vojska gađala je Makejevku u Donjeckoj Narodnoj Republici municijom koju je dobila iz zemalja NATO, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.
 
Reč je o municiji kalibra 155 milimetara, a pored Makejevke meta ukrajinskih snaga bila je i Orlovka.
 
Takođe, ukrajinske snage granatirale su i grad Jasinovatu, koji se nalazi severno od Donjecka, ispalivši šest raketa iz višecevnog sistema "grad".


08:18

Kličko: U Kijevu 450.000 potrošača bez struje

U Kijevu je danas bez struje 450.000 potrošača, što je 1,5 puta više nego prethodnih dana, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko.
 
Naveo je da do isključenja dolazi zbog preopterećenja centralnog čvora energetskog sistema zemlje nakon raketiranja energetskih objekata koje izvode ruske snage, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
"Apelujem na sve stanovnike glavnog grada: maksimalno štedite struju, jer je situacija i dalje teška!", napisao je Kličko na Telegramu.

08:14

"254. dan borbe Ukrajine, i jedan dan bliže pobjedi"



08:12

Ofanziva u tri pravca – Rusi žestoko gađaju

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage vode ofanzivne operacije na pravcu Bahmuta, Avdijivke i Novopavlivske.
 
Ruske snage pokušavaju da zadrže teritorije koje su zauzele, koncentrišući napore na odvraćanju dejstava ukrajinskih snaga na određenim pravcima, prenosi Ukrinform.


08:10

Zemlje G7 se dogovorile da odrede fiksnu cijenu ruske nafte

Zemlje G7 i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cijenu ruske nafte, prenosi Rojters pozivajući se na svoje izvore.
 
Zvaničnici SAD i predstavnika grupe G7 bili su u intenzivnim pregovorima prethodnih nedelja o planu da se odredi ograničenje na cijenu ruske nafte, koje bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra.
 
G7 time želi da se osigura da sankcije EU i SAD, koje imaju za cilj da ograniče Moskvu da finansira napad na Ukrajinu, ne "uguše" globalno tržište nafte.
 
Gornja cijena nafte još nije određena, ali bi to trebalo da bude jasnije narednih nedjelja, više izvora je reklo Rojtersu.


08:00

Terorizam? Putinova vojska optužena

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da pribjegava "energetskom terorizmu", pošto ruske trupe pokazuju malo uspjeha na bojnom polju.
 
Zelenski je rekao da je 4,5 miliona ljudi u Ukrajini bez struje nakon ruskih napada na energetsku mrežu.
 
"Večeras je oko 4,5 miliona potrošača privremeno isključeno sa napajanja električnom energijom", rekao je Zelenski u sinoćnom video obraćanju.
 
Prema njegovoj ocjeni, to što ruske snage gađaju energetsku infrastrukturu je znak slabosti, pošto ne uspijevaju da ostvare veći napredak na liniji fronta.
 
Rusija je poslednjih nedjelja pojačala napade na elektroenergetsku infrastrukturu Ukrajine.
 
Ukrajinske vlasti uvele su restrikcije u snabdijevanju električnom energijom i apelovale na građane da štede struju.


00:20

🛰 Iako Ukrajina veruje satelitskom komunikacionom sistemu Ilona Maska "Starlink", ona traži nove internet provajdere, kaže ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov.
 

00:15

Ruski trofej iz ukrajinskih rovova!



00:09

Američki plaćenici u Soledaru pod dejstvom ruske artiljerje!
Pod naletom ruske artiljerije, „hrabri“ američki plaćenici napreduju i beže od Soledara


00:04

I ptice zbunjene ratom!



00:00


Ovako se rasšpoređuje "Malka"


3. NOV 23:42

Iran pozvao Kijev da zajednički ispitaju tvrdnje o dronovima

Teheran poziva Kijev da održe zajednički sastanak eksperata kako bi ispitali izvještaje o tome da su iranski dronovi učestvovali u ratu u Ukrajini, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.
 
"Emotivna izražavanja i bezosnovane optužbe ne pomažu riješavanju ukrajinske krize. Umesto što iznose neosnovane pritužbe Iranu, vlasti Ukrajine moraju da odgovore na naš konstruktivan prijedlog da se održi bilateralni ekspertski sastanak kako bi se ispitao dokument u kojem se tvrdi da su se iranski dronovi koristili u Ukrajini", dodao je Kanani, prenio je TASS.
 
Ukrajina i zapadne zemlje prethodnih nedjelja optužuju Rusiju da u napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu koristi iranske dronove kamikaze, što Moskva i Teheran odbacuju.

3. NOV 22:15

Čuju se eksplozije

U predgrađu grada Zaporožje čuju se eksplozije, prenose ukrajinski mediji.


21:27

Amerečki dron opet kruži oko Krima

Oko obala Krima kruži američki strateški izviđački dron RQ-4 Global Hawk.


21:00

"Ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izrazio je danas uvjerenje da ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson od ruskih snaga.
 
"Kad je riječ o tome da li Ukrajinci mogu da zauzmu preostalu teritoriju na zapadnoj strani reke Dnjepar i u Hersonu, svakako vjerujem da imaju sposobnost da to urade", rekao je Ostin na konferenciji za novinare sa svojim južnokorejskim kolegom, preneo je Rojters.
 
Grad Herson se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra.
 
Hersonska oblast je jedan od četiri ukrajinska regiona u kojima se stanovništvo na referendumu krajem septembra izjasnilo za priključenje Rusiji.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )