Foto: Telegram

U toku je 236. dan rata u Ukrajini!


Zbog redukovanog plasmana objava cafe.ba na Facebook od 27.09.2022 za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 

09:47

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪Oružane snage Ukrajine pokušavaju kontraofanzivu u pravcu Hersona.

▪Ruske trupe povećavaju broj granatiranja.

▪Oružane snage RF prebacuju dio svojih jedinica u Bjelorusiju.

09:45

Kamikaze gađale Odesu?

Maksim Marčenko, guverner Odese, rekao je da je tokom noći protivvazdušna odbrana u njegovom regionu oborila dronove kamikaze. Na Telegramu je objavio sledeće:
 
"Jedinice protivvazdušne odbrane su večeras na nebu iznad Odese uništile šest neprijateljskih dronova kamikaza. Ujutru su okupatori raketom Kh-59 izveli raketni napad na region. Oštećen je infrastrukturni objekat. Na sreću, nije bilo žrtava", najavio je on.

09:30

Još snimaka iz Kijeva!



09:24

Rijedak snimak dejstva Himarsa po frontu! Do sada su uglavnom izvodili napade po gradovima!


09:20

Posljedice napada na Kijev



09:12

Pokušaj obaranja ruskog drona!



09:06

Kijev prebacuje vojsku i vojnu tehniku na jug Ukrajine
 
   Kijevske vlasti prebacuju na jug Ukrajine vojsku i vojnu tehniku iz zapadnih oblasti radi izvođenja ofanzivne operacije, izjavio je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
 
💬 „Sada dobijamo informacije da na liniju borbenog kontakta u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti režim Zelenskog prebacuje borce Oružanih snaga Ukrajine koji su prošli specijalnu obuku u Poljskoj i Britaniji, a koji su prvobitno bili usmjereni na popunjavanje rezervnih korpusa kod Lavova“, rekao je Rogov.
 
➡️ Prema njegovim riječima, uočeno je i prebacivanje vojne tehnike, prije svega tenkova i artiljerije, u odrede ukrajinskih snaga u Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u sjevernom dijelu Zaporoške oblasti koja je djelimično pod kontrolom Kijeva, i u Zaporoškoj oblasti.
 


09:00

Ruska vojska uništila na desetine ukrajinskih dronova kod Zaporoške nuklearke
 
💥 Borci Oružanih snaga Rusije i pripadnici Ruske garde uništili su na desetine ukrajinskih bespilotnih letjelica u oblasti Zaporoške nuklearke, rekao je za Sputnjik komandant jednog od odreda Ruske garde.
 
🔊 „Protivdronski topovi efikasno rade. Tokom proteklog mjeseca oborili smo 15 njihovih bespilotnih letjelica. Streljačkim oružjem smo oborili oko 20 bespilotnih letjelica, koje su imale ne samo kamere i sredstva za objektivnu kontrolu, nego i municiju“, rekao je oficir.

Prema njegovim riječima, među oborenim bespilotnim letjelicama su dronovi britanske proizvodnje „Maloj T150“, koje mogu da nose borbenu municiju mase do 65 kilograma.
 
 

08:51

Krimski most ponovo funkcioniše?

Autobuski saobraćaj ponovo funkcioniše preko Krimskog mosta, koji je do danas bio otvoren samo za automobile, saopštilo je rusko ministarstvo saobraćaja. "Autobuske trase su obnovljene u oba pravca ovog jutra.
 
Prethodno, autobusi su koristili trajekte. Sada putnici mogu da prelaze Krimski most automobilima, vozovima, kao i autobusima", navelo je ministarstvo, prenosi agencija TAS S.

08:32

U Harkovskoj oblasti zarobljena grupa ukrajinskih obavještajaca
 
📍 Vojnici Luganske Narodne Republike su zarobili šest obavještajaca u rejonu sela Brestovo, u Harkovskoj oblasti na pravcu ka Svatovskom rejonu.
 
🔊 „Bilo nas je šestorica obavještajaca. Trebalo je da prođemo još tri kilometra kako bismo formirali grupu. Prešli smo dva kilometra, dva obavještajca su otišla i komandant grupe se nije vratio. Čuli smo pucnje, zatim sam otišao po pomoć i tada su me zarobili. Ranili su me u nogu, nisam mogao da pobjegnem“, rekao je ukrajinski vojnik.

On je saopštio da je u sukobima u Harkovskoj oblasti u rejonu Balakleje, Kupjanska i Ševčenkova učestvovalo najmanje 100 plaćenika iz inostranstva, među njima su oficiri iz SAD, Velike Britanije, Italije, Kanade i Poljske.
 
 

08:11

Ukrajinska vojska je za 35 minuta granatirala Donjeck, Gorlovku i Makejevku, ispalivši 19 projektila kalibra 155 i 152 milimetra, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
 

07:55

Rusi: Ukrajinska vojska granatira oko nuklearke Zaporožje

Ukrajinska vojska granatira veoma važnu infrastrukturu Zaporopške nuklearke i grad Energodar. Granatiran je tehnički kompleks i administrativne zgrade nuklearne elektrane, kao i hidroelektrana i fabrika „Energomaš“, prenosi dopisnik Sputnjika. Teritorija fabrike „Energomaš“, koja proizvodi važnu opremu za nuklearnu elektranu, se stalno granatira iz pravca desne obale Dnjepra. Oštećena je oprema u nekoliko postrojenja. Prema podacima lokalnih vlasti, granatiranja se koordinišu bespilotnim letjelicama.


07:48

Raketni napadi

Ruske snage raketirale su objekat energetske infrastrukture u Dnjepropetrovskoj oblasti, izjavio je načelnik oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko. Naveo je da su ukrajinske snage oborile tri rakete, a da je jedna pogodila objekat energetske infrastrukture i da je nakon toga izbio veliki požar, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema riječima Rezničenka, ruske snage su teško artiljerijom gadjale i Nikopoljski rejon, a ispaljeno je više od 30 granata. Ruske snage raketirale su i Sumsku oblast, a gadjani su infrastrukturni objekti, izjavio je šef regionalne uprave Dmitrij Živicki. On je naveo da ima povređenih, prenosi Unian.


07:47

EU odlučuje: Još pomoći Ukrajini

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije, danas na sastanku u Luksemburgu, dogovoriti o misiji obučavanja 15.000 ukrajinskih vojnika počev od sljedećeg mjeseca i o novoj vojnoj pomoći Kijevu vrijednoj 500 miliona evra, javlja Rojters.

07:45

Kličko: Još dvije eksplozije

U Ševčenkovskom okrugu u Kijevu jutros su odjeknule još dvije eksplozije, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko, prenosi Unian.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )