Foto: Telegram

U toku je 423. dan rata u Ukrajini!


11:01 

Planirali smo kontraofanzivu u aprilu ali…

Ukrajina je planirala da pokrene kontraofanzivu u aprilu ali je bila prinuđena da je odgodi na neodređen period, izjavila je poslanica Vrhovne rade Aleksandra Ustinova.

Kako je rekla, razlog za odlaganje je nedostatak naoružanja koje ukrajinske snage imaju na raspolaganju.


08:48

Snimak sa željezničke stanice Bahmut/Artemovsk/, koja je nedavno ponovo zauzeta od ukrajinskih oružanih snaga tokom žestokih borbi. Zgrada stanice je teško oštećena.


08:40

Ogromna grupa ukrajinskih trupa raspoređena je u Seversk! Očekuje se da jedan pravac ofanzive bude prema Lisičansku i Severodonjecku!

Rusi dejstvuju po trupama koje su u dometu vatre svakodnevno! 



08:34

Oružane snage Ukrajine su ponovo pokazale svoju tešku situaciju u Artemovsku (Bahmut), koji postepeno dolazi pod kontrolu ruskih snaga. Na snimku se vidi da se ukrajinski militanti kriju u stanovima na gornjim spratovima višespratnica.

„Muzičari” su već krenuli u ulicu Grigorija Skovorode.
 


08:30

Glavni zaključak Američkog instituta za proučavanje rata: 
 
▪️Ruske trupe su izvele ograničene kopnene napade na liniju Kupjansk-Svatovo-Kremenaja.
 
▪️Ruske snage nastavljaju ofanzivu u oblasti Bahmuta, iako još nisu završile opkoljavanje grada. 
 
▪️Ruske trupe nastavljaju ofanzivne operacije na frontu Avdejevka-Donjeck i ograničene kopnene napade u zapadnom dijelu Donjecke oblasti. 
 
▪️Subjekti Ruske Federacije formiraju nove međuregionalne dobrovoljačke formacije za izvršavanje tekućih taktičkih zadataka.
 

08:27

Generalštab Ukrajine: Bahmut i dalje epicentar borbi

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da grad Bahmut, na istoku zemlje, ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama.
 
Navodi se da se nastavljaju žestoke borbe za sam grad Bahmut, prenosi Interfaks Ukrajina.
 
Glavni napori ruskih snaga koncentrisani su na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Bahmuta, Avdijevke i Marinke, navodi generalštab ukrajinske vosjke.

08:10

Snimci sa fronta,Čečeni još čekaju






08:00 

Ruski „vasiljek“ u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije pokazalo je snimak djelovanja automatskog minobacača kalibra 82 milimetra „vasiljek“ tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Na snimku se vidi kako se minobacač doprema na položaj na oklopnom vooilu MT-LB i zatim izvodi paljba po neprijateljskim položajim




07:54 

Ukrajinske snage granatirale Donjeck tokom noći

Ukrajinske snage su granatirale Donjeck tokom noći koristeći projektile koje su dobili od zemalja-članica NATO, saopšteno je iz koordinacionog centra Donjecke Narodne Republike.

Za protekla 24 časa ukrajinska vojska je ukupno gađala 25 puta teritoriju Donjecke Narodne Republike, a konkretno u Donjecku gađana je Kujbiševska četvrt. Ukupno je ispaljeno 109 granata



07:53 

Ruska avijacija uništila skladišta ukrajinske municije

Ruska avijacija uništila je skladište raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske u regionu Sergejevke u Aleksandro-Kalinjinskom pravcu, izjavio je portparol ruske vojne grupe „Jug“ Ivan Bigma.

Kako je rekao, tom prilikom uništeno je oko 600 projektila za ukrajinske višecjevne raketne lansere.
Pored toga, ruske artiljerijske baterije su gađale i položaje 43. artiljerijske ukrajinske brigade u rejonu Gornjanke gde je uništen objekat ukrajinskih snaga za specijalne operacije.

Takođe, u Avdejevskom pravcu artiljerija Južnog okruga ruske vojske gađale su i nanijele gubitke 110. mehanizovanoj brigadi ukrajinske vojske.


07:51 

Ukrajinci bacaju ogromnu količinu naoružanja napuštajući Bahmut /Artjomovsk/

Ukrajinski vojnici bacaju ogromnu količinu naoružanja prilikom napuštanja svojih položaja u Artjomovsku, izjavio je jedan od boraca grupe „Vagner“ za Sputnjik.

„Bacaju ogromnu količinu naoružanja. Pronalazimo i američke mitraljeze, mi ih koristimo ukoliko su u operativnom stanju. Ostavljaju ogromnu količinu municije. Hvala Ukrajini što nas snabdijeva tim specifičnim naoružanjem“, rekao je on.

Takođe je rekao i da su ukrajinske trupe minirale dosta zgrada prilikom napuštanja svojih položaja u Artjomovsku.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )