Foto: Telegram

Počeo je 323. dan rata u Ukrajini!


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


22:30

Vojni ekspert Boris Rožin o zauzimanju Soledara i borbama u pravcu Artemovskog i Svatovskog:
 
1.
Soledar.
 
Čišćenje se nastavlja u gradu. U gradu je veliki broj poginulih neprijateljskih vojnika.
Neprijatelj se drži u zapadnim predgrađima i na Sol stanici.
 
2.
Artemovsk./Bahmut/
 
Ruske trupe napreduju u jugoistočnom dijelu Artemovska.

Sjeverno od Artemovska nastavljene su borbe za utvrđenja kod Krasne Gore (samo selo je još uvek pod Oružanim snagama Ukrajine).

Nastavljene su i borbe za Kleščejevku.
 
3.
Svatovo.
 
Pozicione bitke kod Novoselovskog, Kuzemovke, Makejevke.


22:22

U Bjelorusiji stvaraju analog Vagnerovog PMC-a za predstojeći sukob u Ukrajini - Dojče vele
 
Prema evropskom izdanju, predsjednik Aleksandar Lukašenko je lično naredio stvaranje profesionalne vojne jedinice na bazi bezbjednosne kompanije GardServis, a takođe je dao instrukcije za pripremu boraca za borbena dejstva protiv ukrajinskih militanata.
 
❓Koje bi ime dobio bjeloruski PMC?
 

22:19

Butusov: Kijevski režim nije bio spreman za „opšti mraz“
 
Naše informacije o masovnim promrzlinama militanata Oružanih snaga Ukrajine, koje su dovele do amputacija udova, potvrdio je Porošenkov novinar Jurij Butusov.
 
Butusov primjećuje nedostatak centralizovanog snabdijevanja u Oružanim snagama Ukrajine i apsolutnu nepripremljenost kijevskog režima i komande Oružanih snaga Ukrajine za „opšti mraz“.

▪ Vojnici Oružanih snaga masovno smrzavaju svoje udove, prenosi Butusov.

22:15

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara podržava otvaranje humanitarnog koridora za ranjenike iz Ukrajine i da je spremna da se pobrine za njihovo liječenje. 
 
💬 „Dovozili smo ranjenike iz Sirije, Azerbejdžana i Libije, liječili ih u svojim bolnicama i vraćali ih nazad. To je naša humanitarna obaveza. Nastavićemo da radimo u tom pravcu“, rekao je Erdogan, obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije o ljudskim pravima u Ankari.
 

22:11

Putin tajno pomilovao zatvorenike!

Ruski predsjednik Vladimir Putin tajno je pomilovao desetine osuđenika čak i prije nego što su poslati u Ukrajinu, rekao je član ruskog Savjeta za ljudska prava.

On je dodao da postoje zakonski nedostaci u strategiji regrutovanja koja je obećavala zatvorenim kriminalcima da bi se kazne ukidale tek po odsluženju vojnog roka.

Putinovi ukazi su tajno izdavani kako za legalno oslobađanje zatvorenika, tako i za izbjegavanje javnog objelodanjivanja njihovih imena, što bi se inače desilo prilikom izdavanja predsjedničkog pomilovanja, rekla je Eva Merkačeva, članica Savjeta za ljudska prava.

"Sve te uredbe su tajne i ne možemo da ih vidimo, ali to objašnjava zašto je Federalna kazneno-popravna služba mirno puštala ljude. Predsjednički ukaz o pomilovanju osuđenika koji su učestvovali u specijalnoj operaciji predstavlja državnu tajnu jer onemogućava identifikaciju ovih lica", rekla je Merkačeva za državnu agenciju RIA Novosti.

Osuđenici su očigledno poslati na neka od najopasnijih žarišta na liniji fronta, a mnogi su ubijeni. Oko dvije desetine njih, koje je prvobitno regrutovala Vagner plaćenička grupa u zaobilaženju ruskog zakona, sada se vratila kući, ali će se vjerovatno vratiti na front za nekoliko nedjelja, navodi "Rusija iza rešetaka", grupa za prava zatvorenika.

 
22:00

Verzija Ukrajine o borbama u Soledaru: „U KLOPCI SMO , naredna 24 sata će biti kritična“, saopštila je vojska Oružanih snaga Ukrajine za CNN.

▪“Ovih dana će sve biti odlučeno za grad. Pod napadom smo, oni (Rusi) žele da nas opkole“, rekao je Ukrajinac.

Oružane snage RF ometaju ukrajinske komunikacije, što veoma otežava koordinaciju. Zbog toga vojno lice koje je komentarisalo ne zna da li će njegova jedinica uspjeti da izađe iz okruženja.

▪Vojni propagandista Oružanih snaga Ukrajine Ganna Maliar j:

„Nastavljaju se teške borbe u Soledaru. Nakon pretrpljenih gubitaka, neprijatelj je ponovo zamijenio svoje jedinice, povećao broj Vagnerita, pokušava da probije odbranu naših trupa i potpuno zauzme grad, ali ne uspjeva“, navodi se u izvještaju.


21:39

Snimci čišćenja Soledara /Lijevi snimak/,ukrajinske snage potisnute i sa periferije grada! Jače borbe na zapadnoj periferiji!




21:25

Ruski borci su krenuli u napad na Svatovo frontu, opkolili neprijateljsko uporište i dugo nudili predaju, a zatim krenuli u juriš iz više pravaca. Deo Oružanih snaga Ukrajine iz sastava 518. bataljona Specnaz odbio je da se preda. Neki od ukrajinskih oružanih snaga koji su zauzimali položaje su zarobljeni, neki uništeni.



21:05

„Danas iznenadno masovno isplovljavanje ratnih brodova i podmornica iz Novorosije! Veoma neobično, može biti vodeći pokazatelj neke vrste operacije."


21:16

Moral ukrajinske vojske u Zaporožju pada

Moral ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti opada usljed vijesti o uspješnim operacijama ruskih snaga u Soledaru, u Donjeckoj Narodnoj Republici DNR, gdje je zarobljeno nekoliko stotina ukrajinskih vojnika, rekao je vođa pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.
 
"Što se tiče oslobođenja Soledara, bilo je određenih informacija i one se potvrđuju, a moral militanata Zelenskog tone, blago rečeno", istakao je Rogov, a prenio TASS.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )