Foto: Telegram

U toku je 336. dan rata u Ukrajini


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


16:35

I Tornado S stigao na front!



16:29

❗️Saopšteno je da su vode borbe već u samom Ugledaru!



16:20

Ukrajinci najavili napuštanje Soledara!?

Kijev je zvanično priznao gubitak Soledara. Pukovnik Sergej Čerevati, predstavnik istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine, najavio je napuštanje grada:
 
„Posle meseci žestokih borbi, uključujući i poslednjih nedelja, Oružane snage Ukrajine napustile su Soledar i povukle se duž periferije na prethodno pripremljene položaje.
 
U međuvremenu, ukrajinska propaganda je već u punom zamahu ispitujući reakciju na budući gubitak Artemovska.
 

16:11

Savjetnik Zelenskog Mihail Podoljak najavljuje udare na Moskvu, Sankt Peterburg i Jekaterinburg



16:02 

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini poslati 31 tenk M1 „abrams“ u vrijednosti od 400 miliona dolara, piše novinar agencije Blumberg Džordan Fabijan, pozivajući se na svoje izvore.



15:51 

Ukrajinski mediji javljaju da se u Zaporožju čuju eksplozije.


15:50 

Tri teretne platforme sa tenkovima „leopard“uočene su na jednom od puteva u oblasti oko prijestonice Finske.

Na društvenim mrežama objavljen je video-snimak platformi ali finska vojska je odbacila pretpostavke korisnika mreža da tenkove spremaju za transport u Ukrajinu.

U vojsci objašnjavaju da su tenkovi upućeni na vježbe na jug zemlje u oblast grada Hanko.

„U pravcu grada Hanko održavaju se zajedničke vježbe pješadije i pomorskih snaga. Radi se o vježbama koje se održavaju u ovo doba godine u kojima je primjenjuju oklopna vozila i zato su tenkovi prebačeni tamo“, rekao je predstavnik vojske Meri Lepjanen za list „Ilta Lehti“.

Finski ministar odbrane Miko Savola je ranije danas izjavio da će Finska biti dio napora da se Ukrajini prebace tenkovi „leopard“, ne navodeći detalje.



15:41 

U nekim oblastima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost. Sirene su se čule u Kijevu i Kijevskoj oblasti, kao i Čerkaskoj, Černigovskoj, Kirovogradskoj i Žitomirskoj oblasti.


15:12 

Američki predsjednik Džozef Bajden obratiće se javnosti u 18 sati po srednjeevropskom vremenu u vezi sa podrškom Ukrajini.

Mediji su ranije objavili da će Bajden danas objaviti da će Amerika dati Kijevu 30-50 tenkova „abrams“.

14:00

U Španiji je priveden 74-godišnji penzioner koji je osumnjičen da je slao pisma sa eksplozivom ukrajinskoj ambasadi.
 

13:27 

Obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje „leopardima“ već u januaru ili početkom februara

Obuka ukrajinskih vojnika za upravljanje njemačkim tenkovima „leopard 2“ mogla bi da počne krajem januara, ili početkom februara, rekao je predstavnik Bundesvera.

13:07 

Poljska predložila nove sankcije protiv Rusije, uključena i nuklearna energetika

Poljska je predložila Evropskoj uniji nove sankcije protiv Rusije, između ostalog i u sferi nuklearne energetike, navodi agencija RAR pozivajući se na svoje izvore.

„Poljska je predala Evropskoj komisiji i zemljama-članicama svoje predloge, koji se tiču desetog paketa sankcija protiv Rusije i još jednog paketa sankcija protiv Bjelorusije“, piše agencija.

Napominje se da, između ostalog, Poljska traži da se obustavi saradnja sa Rusijom u oblasti nuklearne energije, zabranu uvoza dijamanata i kaučuka iz Rusije, kao i zabranu na uvoz namještaja iz Belorusije.

Osim toga, Poljska je predložila i da se ruske kompanije i organizacije isključe iz sistema UER (Upstream Emission Reduction), koja uključuje trgovinu sertifikatima o emisijama u proizvodnji ugljovodonika, isključenje ruskih banaka iz bankarskog sistema SVIFT, uključujući Gasprombanku, Alfa banku i zabranu na prenos američkih dolara u Rusiju. Nove sankcije bi se odnosile i na ruske brodove i softverske programe.

Poljska traži da se zabrani uvoz iz Bjelorusije namještaja, asfalta i bitumena, gume, proizvoda od stakla, kao i da se spriječi transport robe prikolicama koje su registrovane u Bjelorusiji i Rusiji.


13:06 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 20 vojnika u pravcu Krasnog Limana;

- Ruske jedinice nastavljaju uspješnu ofanzivu u pravcu Donjecka;

- Oružane snage Rusije su u pravcu Hersona spriječile pokušaj ukrajinske vojske da na lijevu obalu Dnjepra prebaci diverzantsko-izviđačke grupe;

- U pravcu Kupjanska ruska vojska je uništila dva samohodna topa njemačke proizvodnje „Panzerhaubitze 2000“ i preko 90 ukrajinskih vojnika;

- Ruske oružane snage uništile su u DNR dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine. Ukupni gubici protivnika u proteklom danu u pravcu Donjecka iznose 60 vojnika;

- Oružane snage Rusije za dan su osujetile djelovanje sedam diverzantsko-izviđačkih grupa Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti i LNR;

- Jedinice grupe trupa „Vostok“ zauzele su povoljnije položaje u pravcu Zaporožja. Uništeno je više od 60 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su četu taktičke grupe rezervi Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti;

- Oružane snage RF za dan su uništile 79 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na položajima;

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-27 u području Slavjanska u DNR;


13:03 

"CNN" : Ukrajinskim snagama sve teže da gađaju ruske ciljeve

Ukrajinski činovnici saopštavaju da ukrajinskim snagama postaje sve teže da gađaju ruske ciljeve zbog toga što Rusi „uče na svojim greškama“, prenosi televzijski kanal Si-En-En.

Prema navodima kanala, ukrajinskoj vojsci je sve teže da izvodi napade na logističke centre i skladišta s municijom.

Predstavnik Glavne obavještajne uprave Miinistarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki rekao je za televizijski kanal da Kijev očekuje da će ruska vojska krenuti u ofanzivu na proljeće.

„Rusija će nastaviti ofanzivna dejstva, jer nisu uspjeli da postignu osnovni cilj – potpunu okupaciju Donjeckog i Luganskog regiona. Na te teritorije, kako pretpostaljamo, biće usredsređeni osnovni ofanzivni napori Ruske Federacije“, rekao je Skibicki.


12:57 

Stalni predstavnici EU potvrdili produžavanje sankcija Rusiji

Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije u srijedu su na sjednici u Briselu usaglasili planirano produženje ekonomskih sankcija protiv Rusije, koje su uvedene zbog situacije u Ukrajini, rekao je za Sputnjik izvor u Evropskoj uniji.

„Sankcije su usaglašene. Da bi ta odluka bila objavljena, potrebna je potvrda Savjeta Evropske unije“, rekao je sagovornik Sputnjika.

Ekonomske sankcije se produžavaju na svakih šest mjeseci.

11:48 

Balicki: Kod Zaporožja 40.000 vojnika Kijeva, sprema se kontraofanziva

Ukrajinska vojska priprema kontranapad u zaporoškom pravcu, uočeno je gomilanje protivničkih snaga u oblasti grada Zaporožja, do 40.000 ljudi, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

„Jasna nam je situacija i pripremamo se da dočekamo nezvane goste. U blizini Zaporožja je velika grupacija, koju čine razne jedinice, oko 40.000 vojnika“, rekao je Balicki za televizijski kanal „Rusija 24“.


11:26 

Lavrov: Ukrajinu koriste za sprovođenje otvoreno kolonijalne politike


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Ukrajinu koriste za sprovođenje otvoreno kolonijalne politike protiv stanovništva koje govori ruski jezik.
 
„Na molbu naših kolega (iz Angole) iznjeli sjmo naše ocjene o najnovijim dešavanjima u okviru situacije u Ukrajini. Skrenuli smo pažnju na postupke Zapada koji su godinama stvarali razloge za direktno korišćenje Ukrajine kao instrumenta totalnog hibridnog rata protiv naše zemlje. Takođe su koristili Ukrajinu za sprovođenje otvoreno kolonijalne politike protiv stanovništva u Ukrajini koje govori ruski“, rekao je Lavrov tokom posjete Angoli.
 
Kako je saopštila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Lavrov će u okviru afričke turneje nakon posjete Južnoj Africi, Esvatiniju i Angoli boraviti u još jednoj zemlji kontinenta.
 
 


11:23 

Bivši izraelski diplomata: Ukrajina ne može dobiti rat izdržljivošću, mora da pregovara

Ukrajina će teško postići uspjeh u ratu izdržljivošću, tako da Kijev treba da započne pregovore dok još ima šta da predloži, smatra bivši šef izraelske diplomatije Šlomo Ben Ami.
 
„Vojna izdržljivost Ukrajine će, najvjerovatnije, prva nestati. Ako ukrajinski lideri budu odbijali pregovore dok ne pređu taj prag, sve će se za njih završiti mnogo gore nego da su pokušali da pregovaraju dok još imaju adute“, piše Ben Ami u tekstu objavljenom u časopisu „Stratedžist“ Australijskog instituta za stratešku politiku.
 
Prema njegovim riječima, teško je moguće postići sporazum koji bi spriječavao dalje „eksplozije nasilja“, koje su mnogo vjerovatnije ukoliko sukobljene strane istroše svoje snage nego ukoliko jedna od njih pobjedi u potpunosti.
 
„Kako mogu da potvrde SAD, epoha blistavih pobjeda je završena. Mir postignut iscrpljivanjem je bolji nego da ga nema uopšte“, zaključio je Ben Ami.



 
10:23 

Ruski poslanik: Njemački tenkovi „leopard 2“ efikasniji od američkih „abramsa“

Njemački tenkovi „leopard 2“ su po nizu karakteristika efikasniji od američkih tenkova „abrams“, ali zaostaju za ruskim tenkovima T-90 po vatrenoj moći i oklopnoj zaštiti, izjavio je šef Komiteta za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.
 
„Tenkovi 'leopard' nisu loši, reći ću čak dasu po nizu karakteristika efikasniji od 'abramsa'. Ipak, ako se uporede s našim T-90, oni suštinski zaostaju po vatrenoj moći i oklopnoj zaštiti, uključujući njen aktivni činilac“, rekao je poslanik za televizijski kanal „Rusija 24“.
 
On je naglasio da su ruski tenkovi već prošli provjeru tokom specijalne vojne operacije i da su pokazali svoje najbolje osobine.


09:57 

Kijev nastavlja da prebacuje rezervne snage u Marjinku


Kijev nastavlja da prebacuje rezerve u oblast naselja Marjinka, kako bi ga zadržao i
izbJegao opkoljavanje Avdejevke, rekao je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
 
„Sada se borbena dejstva vode u privatnom sektoru. Protivnik nastavlja da prebacuje rezerve, trudeći se iz svih snaga da odloži oslobađanje Marjinke“, rekao je Pušilin, ali je istakao da je na osnovu izvještaja s fronta jasno da ruski odredi svakodnevno napreduju.
 
Prema njegovim riječima, potpuno oslobađanje Marjinke otvoriće put ka Kurahovu i Krasnogorovku. „Izlazak ka tim naseljima omogućiće operativno opkoljavanje Avdejevke“, dodao je Pušilin.

 
09:36 

Pušilin: Oslobađanje Soledara prekinulo puteve snabdijevanja ukrajinskih snaga

Oslobađanje Soledara omogućilo je ruskim snagama da preuzmu kontrolu nad oblastima koje je Kijev granatirao, kao i da prekinu puteve snabdijevanja ukrajinskih snaga, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
 
„Definitivno, oslobađanje Soledara je odigralo ključnu ulogu. To je pravac koji je omogućio da se sada prekinu putevi snabdijevanja protivnika i omogućilo da se se u jednom dijelu preuzme operativna kontrola tačaka s kojih je protivnik izvodio ozbiljne napade“, naveo je Pušilin.
 
Soledar je oslobođen 12. januara.


09:07 

Odredi „Vagnera“ napreduju u Artemovsku

 
Odredi „Vagnera“ napreduju u Artjomovsku, borbe se vode i u rubnim delovima grada i u četvrtima koje su donedavno bile pod kontrolom protivnika, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
 
Prema njegovim riječima, u Artjomovsku su u toku žestoka borbena dejstva.
 
Artjomovsk se nalazi na dijelu teritorije DNR koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga, sjeverno od velikog grada Gorlovka, i predstavlja važan saobraćajni čvor za snabdijevanje ukrajinskih snaga u Donbasu.
 
 
09:05 

Ruske snage stekle stratešku prednost u Zaporoškoj oblasti

Ruska armija je u lokalnoj ofanzivi stekla stratešu prednost u zaporoškom pravcu, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
 
On je prošle sedmice izjavio da je u oblasti zaporoškog grada Orehova ruska vosjka prešla u lokalnu ofanzivu.
„Naši momci su stekli stratešku prednost i preuzeli inicijativu u zaporoškom pravcu“, rekao je Rogov za „Komsomolsku pravdu“.
 
Prema poslednjim informacijama s linije fronta, ruska vojska je u pravcu Guljapolja preuzela kontrolu nad nekoliko uporušta na odbrambenoj liniji sela Malinovka – Čarivno – Červono, dodao je Rogov.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )