Foto: Telegram

U toku je 321. dan rata u Ukrajini!


Facebook nam je smanjio distribuciju vijesti na vašoj početnoj strani!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


19:44

Borbe za Krasnopolje!

Trenutno se vodi žestoka bitka za stanicu Sol i naselje Krasnopolje


19:40

Blokirani svi izlazi iz Soledara

Izlaz Oružanih snaga Ukrajine iz Soledara potpuno je blokiran. Svi pravci kretanja vozila pod vatrenom kontrolom Vagner grupe i jedinica Oružanih snaga RF. Avijacija će raditi noću, trenutno rade MLRS i TOS-1A.


19:35

NATO i EU su svoje zalihe oružja isporučili Ukrajini i samim tim ih sve potrošili, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Saveznici NATO-a i članice EU su iscrpile svoje zalihe, pružanjem pomoći Ukrajini. Ali to je bila ispravna odluka. Radi se o našoj bezbjednosti, tako da moramo da se okrenemo sopstvenim mogućnostima, našim zalihama i municiji kako bi pružili pomoć Kijevu", rekao je on.

Stoltenberg je dodao da NATO i EU koordiniraju napore za povećanje proizvodnje naoružanja.


19:31 

Švedska će isporučiti Ukrajini artiljerijske sisteme

Vlasti Švedske planiraju da isporuče Ukrajini samohodne artiljerijske sisteme „arčer“, saopštio je ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem, saopštila je televizija „Skaj njuz“.
On je istakao da je „Ukrajini potrebno više ofanzivnog naoružanja sa Zapada, te da Švedska treba dati svoj doprinos“.
„Nije pitanje da li ćemo ga isporučiti, nego kada ćemo ga isporučiti“, rekao je Bilstrem u intervjuu za švedski list „Ekspresen“.


19:00

Jurišne grupe PMC "Vagner" zauzele su centar Soledara. Grad se raščišćava. Srušila se odbrana Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice PMC „Vagner“ zatvorile su kotao u krugu ambulante Soledar sjeverno od rudnika soli br. 4 i počele da čiste grad.
 
Lokalna uprava (Gradsko vijeće Soledara) već je pod kontrolom muzičara.

 
18:45

Još jedan snimak  iz okoline Soledara: na pozadini oštećenog ukrajinskog oklopnog automobila Kozak-2M1, plaćenik iz Estonije sa žaljenjem javlja da je Oružanim snagama Ukrajine potrebna veća vojna pomoć .
 
Sudeći po predmetima uhvaćenim u kadru, snimatelj stoji u blizini prodavnice Vizit u privatnom sektoru u Pionerskoj ulici. Mjesto se nalazi na samoj periferiji, skoro 2 km od centra, gdje odredi Vagnerovog PMC-a čiste  gradske blokove.

Kordinati: 48.696195, 38.037396



18:30

Borbe u Soledaru



18:21

Vagnerovci u centru Soledara


17:58

Uskoro kreću

Neimenovani američki zvaničnik rekao je danas da će ukrajinski vojnici početi obuku na protivvazdušnim sistemima tipa "Patriot" narednih nedjelja u bazi u SAD. Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao da će obuka biti u bazi Fort Sil u Oklahomi, prenio je Rojters.
 
Ukrajinske trupe su prethodno prošle dio obuke u SAD, uključujući i upoznavanje sa dronovima "svičblejd".


17:50

Posljedice napada u Kramatorsku


17:35

Razotkriveno više od 600 agenata

Ukrajina je od početka rata razotkrila više od 600 ruskih agenata i špijuna, tvrdi ukrajinska služba bezbjednosti. U ažuriranju na svom Telegram kanalu, Služba bezbjednosti Ukrajine, poznata kao SBU, saopštila je da je više od 340 počinilaca poslato na sud.
 
Dodaje se da su špijuni sprovodili obavještajne i subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. Neki neprijateljski agenti su se pripremali za fizičku likvidaciju ministra odbrane i načelnika Glavne obaveštajne uprave, kao i poznatog ukrajinskog aktiviste“, navodi se u izvještaju.
 
Razotkriven je i bivši načelnik južnog grada Mikoljeva. On je dobrovoljno pružio pomoć neprijatelju tako što je ruskim specijalnim službama prenio informacije o vojnim zarobljenicima Ruske Federacije“, dodala je ukrajinska služba bezbjednosti.

17:06 

U Zaporožju uhvaćeni ukrajinski diverzanti

U Zaporoškoj oblasti uhapšeni su ukrajinski diverzanti, saopštio je Sputnjiku izvor iz bezbjednosnih struktura.
„Danas je naša obavještajna služba u području mjesta Vasiljevka otkrila grupu diverzanata Oružanih snaga Ukrajine. U vještim akcijama pripadnika bezbjednosnih struktura uhapšena su dva državljanina Ukrajine“, rekao je sagovornik.

16:59

Švedska u opasnosti?

Švedska bezbjednosna agencija (SAPO) upozorila je danas da očekuje da Rusija pojača aktivnosti koje ugrožavaju bezbjednost te zemlje u raznim oblastima, uključujući telekomunikacije i elektroenergetsku mrežu. Šefica SAPO-a Šarlot fon Esen istakla je s tim u vezi da su akcije Rusije "nepredvidive", preneo je AP.
 
Dodala je da se može očekivati povećanje aktivnosti Rusije protiv Švedske koje ugrožavaju bezbjednost te skandinavske države.
 
"Sektori gdje ima razloga da budemo posebno oprezni u borbi protiv špijunaže i sabotaže su telekomunikacije, snabdijevanje električnom energijom i transport ’kritičnog materijala’", rekla je fon Esen, iako nije objasnila šta tačno misli.


16:25

Bjelorusija na "crnoj listi"?

EU će uvesti nove sankcije Belorusiji jer nastavlja da pritiska Rusiju da okonča rat u Ukrajini, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
 
Obraćajući se novinarima u Briselu, šef EU je rekao: „Izaći ćemo sa novim sankcijama protiv Bjelorusije, kao odgovor na ulogu Bjelorusije u ovom ruskom ratu u Ukrajini“.

15:00

Glupost dana,mjeseca i cijelog rata!


"Rusija je ostala bez konvencionalnih raketa, pa je prinuđena da koristi hipersonične"


14:11

„Turska je u kontaktu sa Ukrajinom i Rusijom, pomaže u organizovanju dijaloga, a u nekim slučajevima ima i rezultata“, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. On je siguran da će se rat pre ili kasnije završiti za pregovaračkim stolom i „održavaju se neki sastanci u Istanbulu“.

I prateće vijesti od turskih kolega: jahta Romana Abramoviča Mi Solaris usidrila se kod obala regiona Marmaris u jugozapadnoj Turskoj. Brod pod zastavom Bermuda pristao je u luku za krstarenje Marmaris u turskoj provinciji Mugla, što je izazvalo veliko interesovanje stanovnika i posjetilaca turističkog područja. Jahta je duga 139 metara i široka 26 metara, opremljena je bazenom i heliodrom. Brod će ostati van obale turističkog područja 5 nedjelja.
 
14:00

Soledar jutros



13:58

Pogođen ruski ratni brod na rijeci Dnjepar?!

Ova vijest MO Ukrajine suprotna je našoj vijesti o eventualnom napadu na lijevu obalu Hesonske i Zaporoške oblasti od prije dva dana!

Naime Vladimir Rogov je tada izjavio da zbog izuzetno malog vodostaja rijeke Dnjepar a "koji nije slučajan" očekuje se napad ukrajinskih snaga na lijevu obalu i da će vjrv.biti izveden desantnim čamcima zbog niskog vodostaja!






Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )