Foto: Telegram

U toku je 250. dan rata


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 
22:00

Mapa neprijateljstava 31. oktobra
 
Ponedeljak je svakako težak dan za ukrajinski energetski sistem. Danas su zabilježeni udari odmazde u raznim regionima zemlje, na raznim objektima.

U Pavlogradu su, na primjer, udarili u veliki željeznički čvor, u Harkovu je metro isključen, a u Kijevu je, osim struje, nestala i voda.

Takođe, „Kalibrom” je napadnuto nekoliko hidroelektrana u zemlji. Izvršeni su napadi na hidroelektrane Novodnjestrovskaja, Kijevska, Kremenčugska i Dnjeprovska. Udarali su u trafostanice, a ne na brane. Mogući gubici mogu biti do 1/3 u zemlji.

⚔Stanje na frontovima za protekli dan:

⚫ Svatovo-Kremennoe
 
Ruske trupe su pobijedile dvije grupe militanata koji su djelovali zajedno sa stranim plaćenicima u oblasti Orljanke, Nikolajevke i Kuzemovke. Likvidirano je više od 110 militanata, 1 tenk, 3 oklopna vozila, 2 pikapa i 2 automobila.
 
Pokušavajući da napreduje u pravcu Makeevke i Červonopopovke, Ukrajinci su pretrpjeli velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Uništeno je oko 170 ukrajinskih vojnika, 3 tenka, 5 oklopnih vozila i 9 vozila.
 
⚫Donjeck pravac
 
Zapadno od grada ruske snage su krenule u ofanzivu ka selu Marinka. Južno od sela, Oružane snage RF napreduju ka Ugledaru, krećući juriš na Novomihajlovku.

⚫Hersonski pravac
 
Kijev je u protekla 24 sata ponovo krenuo u napade samo malim snagama do čete, ali je pored Berislavskog sektora, prvi put poslije nekoliko dana, počeo da ispituje front u oblasti Posada. -Pokrovski, Zeleni Gaj i Kiselevka. Konkretno, Oružane snage Ukrajine su bezuspješno pokušale da napadnu Pjatihatki, Červoni Jar, Iščenka i Zeleni Gaj.



21:17

Napad na Marinku i Novomihajlovku

Jedinice NM DPR i ruske 150. motorizovane divizije pokrenule su ofanzivu na selo Marinka, zapadno od Donjecka, u kome se ukrajinske snage osam godina ukopavaju i prave utvrđenja.
 
Postoje izvještaji o napredovanju Oružanih snaga Rusije na sjevernoj periferiji Marinke i uspostavljanju kontrole nad teritorijom internata broj 3.

21:15

Ruska vojska regrutuje za borbe u Ukrajini pripadnike specijalnih jedinica Vojske Avganistana, izjavila su danas agenciji AP tri bivša avganistanska generala.
 
Oni su naveli da je riječ o pripadnicima avganistanke vojske koji su se borili zajedno sa američkim snagama i poslije haotičnog povlačenja SAD prošle godine pobjegli u Iran.

Prema njihovim riječima, Rusi pokušavaju da privuku hiljade nekadašnjih avganistanskih komandosa u "svoju legiju stranaca" ponudama o stabilnim platama od 1.500 dolara mjesečno.

Nude im i sigurna utočišta za njih i njihove porodice kako bi izbjegli deportaciju u Avganistan u ruke talibana, što bi, kako mnogi smatraju, za njih značilo smrt.

"Oni ne žele da se bore, ali nemaju izbor", rekao je jedan od generala, Abdul Raof Arghandival i dodao da se desetine avganistanskih komandosa koji su sada u Iranu, a sa kojima on komunicira porukama, najviše plaše deportacije.
 
"Kažu mi hajde daj nam neko riješenje. Šta da radimo? Ako se vratimo u Avganistan talibani će nas pobiti", kazao je on.
 
Arghandival je naveo da regrutovanje Avganistanaca sprovode pripadnici ruske plaćeničke grupe Vagner.
 
Drugi bivši general Hibatulah Alizai posljednji komandant avganistanskog generalštaba prije nego što su talibani preuzeli vlast, izjavio je da u regrutovanju pomaže jedan bivši komandant avganistanskih specijalaca koji je živio u Rusiji i govori ruski jezik.
 
Za sada se ne zna kolikom broju njih je ruska strana pokušala da priđe, ali je jedan od pripadnika specijalnih jedinica rekao za AP da komunicira preko WhatsApp-a sa oko 400 drugih komandosa koji razmatraju ponude.
 
On je kazao da se mnogi poput njega plaše deportacije i da su ogorčeni što su ih SAD napustile.
 
"Mislili smo da su mogli da naprave poseban program za nas, ali niko nije ni pomislio na nas", rekao je bivši komandos, koji je zatražio da ne bude imenovan jer se plaši za sebe i svoju porodicu.
 
"Samo su nas sve ostavili u rukama talibana '', istakao je on.
 
Komandos je rekao da su njemu ponudili ruske vize za njega, kao i za njegovo troje djece i suprugu koji su još u Avganistanu.
 
Drugima je ponuđeno produženje viza u Iranu, dodao je on.
 
Kazao je i da čeka da vidi šta će drugi u WhatsApp grupama odlučiti, ali da misli da će mnogi prihvatiti ponudu.
 

21:00 

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) započeli su provjeru aktivnosti na dva ukrajinska objekta na zahtijev Kijeva, a nakon izjava Rusije da ukrajinski režim sprema provokacije sa „prljavom bombom“.

Provjera će uskoro biti završena, saopštila je ta organizacija.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi će kasnije u toku nedjelje predstaviti prve zaključke o provjeri u ukrajinskim objektima


20:18

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom. Tokom razgovora, ministri su razgovarali o žitnom koridoru, najnovijim dešavanjima na Kavkazu i sastanku platforme regionalne saradnje „3+3“.


19:51 

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u Poltavskoj oblasti Ukrajine, izjavio je lider regionalne vojne administracije Dmitrij Lunjin.

19:49 

U Harkovskoj oblasti čuju se eksplozije. U Harkovu i Krivom Rogu objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.


19:43

Obustavljeno kretanje brodova kroz crnomorski koridor

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da će kretanje brodova kroz sigurnosni koridor u Crnom moru biti obustavljeno dok se ne razjasni situacija sa navodnim napadima Ukrajine na Sevastopolj.
 
"Dok se ne razjasni situacija oko terorističke akcije Ukrajine izvršene 29. oktobra protiv vojnih i civilnih brodova u Sevastopolju, kretanje bezbjednosnim koridorom, predviđenim Crnomorskom inicijativom je obustavljeno“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
 
Dodaju da je „nedopustivo“ da ukrajinski brodovi prolaze kroz sigurnosni koridor jer ga Ukrajina koristi za sprovođenje vojnih akcija.
 
"Kretanje brodova duž bezbjednosnog koridora je neprihvatljivo, jer ga ukrajinsko rukovodstvo i komanda Oružanih snaga Ukrajine koriste za izvođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.
 
Naglašavaju da Rusija kao glavni učesnik sporazuma u okviru Crnomorske inicijative ne izlazi iz njih, već obustavlja svoje učešće.
 
Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.
 
Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

 


19:36

Zona evakuacije građana u Hersonskoj oblasti proširena na 15 kilometara od Dnjepra

Zona evakuacije stanovnika u Hersonskoj oblasti proširena je na 15 kilometara od Dnjepra, zbog toga što Kijev priprema intenzivan raketni napad na branu Kahovsku hidroelektranu, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

„Zbog mogućnosti da ukrajinski režim primjeni zabranjene metode ratovanja, kao i dostupnih podataka da Kijev priprema intenzivan raketni napad na branu Kahovske hidroelektrane, postoji direktna opasnost od poplave teritorije Hersonske oblasti, uništenja civilne infrastrukture velikih razmjera i humanitarne katastrofe“, napisao je Saljdo na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, on je donio odluku o proširenju zone evakuacije stanovnika na 15 kilometara od Dnjepra.

On je istakao da Hersonska oblast ostaje pod pouzdanom zaštitom ruskih snaga, a odluka o proširenju zone evakuacije omogućiće stvaranje ešalonske odbrane, koja će obezbijediti mogućnost odbijanja napada ukrajinske vojske i zaštite civila.

19:00

Ruskom energetskom gigantu "Gaspromu" dozvoljeno je da pregleda mjesto eksplozije gasovoda Sjeverni tok, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
 

18:41

Nebenzja: Odluke usvojene bez naše saglasnosti za nas nisu obavezujuće
 
🚫🛳 Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je istakao da u vezi sa postojećim činjenicama o zloupotrebi humanitarnog koridora i time što Crno more „ostaje zona ratnih dejstava“, Rusija „ne može da dozvoli neometanu plovidbu brodova Crnim morem bez njene kontrole “ i biće prinuđena „da preduzme samostalne mjere za kontrolisanje brodova koje bude propustio zajednički koordinacioni centar bez saglasnosti ruske strane “.
 
💬 "Akcije Kijeva protiv brodova Crnomorske flote Rusije stavljaju tačku na humanitarnu dimenziju prehrambenog sporazuma i sada je svima očigledno da ukrajinska strana koristi crnomorski humanitarni koridor za vojno-sabotažne svrhe", zaključio je Nebenzja.
 

18:10

Njujork Tajms objavio snimke napada na Kijev!



17:37 

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je da je oštećena oprema magistralnih mreža ukrajinskog energetskog sistema, zbog čega u Ukrajini počinju da se primjenjuju havarijska isključenja struje.

U kompaniji su primjetili da je to neophodno kako bi se smanjilo opterećenje na mreži i izbjegle ponovne havarije.

17:19 

Kijevske vlasti izjavile da za sada ne planiraju da evakuišu stanovnike ove oblasti.

„Ne preduzimaju se nikakve mjere evakuacije na teritoriji Kijevske oblasti i ne planiraju se u najskorije vrijeme. Energetska situacija je teška, ali pod kontrolom... Snabdijevanje strujom u regionu već je počelo da se obnavlja“, rekao je šef regionalne vojne uprave Aleksej Kuleba.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )