Foto: Telegram

U toku je 234. dan rata u Ukrajini.


Zbog redukovanog plasmana objava cafe.ba na Facebook od 27.09.2022 za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 
18:38

Špijun? Norveška odmah reagovala

Norveška policija uhapsila je juče ruskog državljanina na aerodromu u arktičkom gradu Tromsu i optužila ga da je dronom snimao važne instalacije. Ovo je drugo takvo hapšenje ove nedjelje.
 
Kako prenosi Skaj njuz, policija je od 51-godišnjeg muškarca zaplijenila dron, nekoliko memorijskih kartica i veliku količinu fotografske opreme. Čovek je priznao da je koristio dron u Norveškoj, što je zabranjeno zakonom o sankcijama za ruske građane i kompanije.
 
„Među zaplijenjenim materijalom koji smo pregledali vidjeli smo fotografije aerodroma Kirkenes i fotografije Bell helikoptera naših odbrambenih snaga“, rekao je tužilac Džejkob Berg.


18:30

Propast jutrošnje ofanzive 

Na kraju dana, AFU nije uspjeo da probije odbranu u pravcu Dudčani – Milovoe.
 
AFU  je ušao u vatrenu vreću, oko dva bataljona sa tenkovskom podrškom su rasturena aktivnim radom artiljerije i avijacije.
 
Uništeno je oko 15 tenkova i 20 drugih AFV, precizira se gubitak ljudstva.
 
Odličan dobro koordiniran rad pješadije, artiljerije i jedinica Specijalnih snaga Ruske Federacije



18:00

Tokom današnjeg pokušaja ofanzive u Hersonskoj oblasti, ukrajinsku kopnenu grupu su podržali avioni koji su, između ostalog, izletjeli iz avio-baze Mirgorod u Poltavskoj oblasti.
 
Na njenoj teritoriji stalno se nalazi 831. brigada taktičke avijacije Vazduhoplovstva Ukrajine, naoružana lovcima Su-27 (od kojih se jedan nedavno srušio  nakon susreta sa ruskim URVV) . Takođe, u vazduhoplovnoj bazi se periodično pojavljuju lovci MiG-29 iz drugih jedinica Vazduhoplovstva Ukrajine.


17:29

Još jedan američki plaćenik u Oružanim snagama Ukrajine. Izgleda da je aktivan ili bivši pripadnik 1. pješadijske divizije američke vojske.



17:13

Kijev će morati da vrati novac Sjedinjenim Državama, izjavio je ukrajinski vojni ekspert Oleg Ždanov, napominjući da je Ukrajina dobila oko 60 milijardi dolara pomoći od SAD, od čega su 54 milijarde dolara krediti.
 
💬 „To sugeriše da SAD ulažu u svoj vojno-industrijski kompleks, gase inflaciju otvaranjem radnih mjesta, ostvaruju profit kroz protok novca, a onda ćemo im, takođe, vratiti 54 milijarde od ovih više od 60 koje su nam dali“, kaže Ždanov.

17:00

Zamjenica premijera Ukrajine Olga Stefanišina priznala je umješanost NATO u ukrajinski sukob. 
 
❗️Prema njenim riječima, Specijalna vojna operacija daje Rusiji „iskustvo u stvarnoj borbi protiv vojske NATO, koja je već obučena u skladu sa standardima NATO... i opremljena je najnovijom NATO opremom".

16:47

Ruska vojska napada u Donbasu i puca na Oružane snage Ukrajine duž cele linije fronta – glavna stvar iz rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:
 
▪Ruske trupe napreduju u oblastima N. p. Novosadovo na Kramatorskom pravcu, Jakovlevka, Berestovoe, Artemovsk, Bahmutskoe i Ogledno na Artemovskom pravcu, Krasnogorovka, Nevelskoe, Pervomajskoe, Mariinka i Pobeda na Avdejevskom pravcu.

▪Ruske krstareće rakete i bespilotne letjelice napale su infrastrukturne objekte u Zaporožju, Kijevu i drugim regionima.

▪Oružane snage RF usmjeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

▪Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cijele linije fronta, obezbjeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

▪Oružane snage RF izvele su 4 raketna i 17 vazdušnih udara, a izvele su i 10 napada iz MLRS-a.



16:32



16:20

Njemačka je predala Ukrajini 16 mostova Biber tenkova i deset vozila sa pontonskim mostovima, pišu njemački mediji, pozivajući se na vladine podatke.
 
Nedjelju dana ranije Nemačka je Kijevu poslala 16 samohodnih artiljerijskih nosača Zuzana, a u septembru šest samohodnih protivvazdušnih nosača Gepard.


16:12

Opitnoe! Detalji iz napada dronova na ukrajinsku tehniku i vojsku!


16:07

SAD i NATO su na ivici i usporavaju isporuke oružja Ukrajini - Foks njuz
 
Ministar odbrane Lojd Ostin signalizirao je da SAD i njihovi zapadni saveznici imaju poteškoća da ispune ukrajinsku potražnju za modernim oružjem i precizno navođenom municijom. Stručnjaci kažu da su SAD na granici svojih kapaciteta

📈 Argument za predviđanje ovakvih događaja je ozbiljno smanjenje zaliha oružja u Sjedinjenim Državama. 
 
0️⃣ Prema Marku Kančijanu, višem savjetniku u Centru za strateške i međunarodne studije, odbrambena skladišta zemlje postaju prazna. 
 
🇺🇸 On je priznao da bi takva situacija primorala SAD da ukrajinskoj strani šalje manje prvoklasnih tipova opreme ili, u principu, uspore isporuke.
 
💬 Sjedinjene Države i njihovi saveznici će nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini, uključujući planirane isporuke "ključnog" oružja, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder komentarišući novinske napise da su SAD blizu iscrpljivanja mogućnosti za pružanje vojne pomoći Kijevu.
 


16:00

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
▪ Oružane snage RF nastavile su sa udarima na ukrajinske infrastrukturne objekte.

▪ Ruske trupe izvode ofanzivne operacije na severu i severozapadu Hersonske oblasti i severoistoku Harkova.

▪Oružane snage Ukrajine pokušavaju kontraofanzivu u oblasti istočno od Kupjanska.

▪Ruske vlasti nastavljaju da jačaju kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje jačanjem bezbjednosnih mera.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )