Foto: Telegram

U toku je 253. dan rata u Ukrajini

13:55

Zapad vrbuje teroriste kako bi učestvovali u borbama u Ukrajini
 
💬 London i Vašington vrbuju međunarodne teroriste kako bi učestvovali u borbama u Ukrajini na strani Kijeva, izjavio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
 
💬 „U svjetlu specijalne vojne operacije, obavještajne službe SAD i Engleske vrbuju članove međunarodnih terorističkih organizacija kako bi učestvovali u borbenim dejstvima na strani kijevskog režima“, rekao je Patrušev na sastanku sekretara savjeta bezbjednosti zemalja ZND.

💬 "Ukrajina pravi „prljavu bombu“ uz pomoć Zapada, saopštio je Patrušev.
 
💬 „Prema dostupnim informacijama, u Ukrajini se radi na stvaranju 'prljavog' nuklearnog punjenja. Smatramo da se taj proces odvija uz učešće zapadnih pokrovitelja. S tim u vezi izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog takve, očigledno opasne, situacije koja, ako se ne prekine, prijeti globalnom katastrofom“, istakao je on.

13:50

Do intenziviranja neprijateljstava u Hersonskoj oblasti može doći u narednih 10-15 dana, moguće su borbe u samom Hersonu, - Stremousov u emisiji Solovjev uživo
 

13:43

Ukrajinske snage opet granatirale Herson, PVO oborio četiri projektila.


13:00 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- U području Kupjanska, Harkovska oblast, Oružane snage Ukrajine i dvije čete stranih plaćenika pokušali su da napadnu položaje Oružanih snaga Rusije, napadi su odbijeni. Uništeno je više od 130 militanata, tri tenka, četiri oklopnih vozila;

- U području Krasnog Limana, ukrajinski nacionalisti su krenuli u ofanzivu – bez uspjeha. Likvidirano je više od 200 vojnika, uništena 4 tenka, 9 oklopnih vozila;

- Ukrajinske snage su pokušale da krenu u napad na jugu Donjecka, odbijeni su. Likvidirano je oko 80 nacionalista, uništena 3 borbena pešadijska vozila;

- Pet napada motorizovanih četa Oružanih snaga Ukrajine odbijeno je u području fronta od Nikolajeva do Krivog Rog. Neprijateljski gubici: više od 80 militanata ubijeno i ranjeno, uništeno je šest oklopnih vozila;

- U području Nikolajeva uništen radar za S-300;

- Helikopter Mi-8 oboren u Hersonskoj oblasti.


12:46 

Evropska unija može početi isporuke struje Ukrajini umesto izvoza struje iz te zemlje, saopštila je Evropska komisija.

12:53

Slike rata



12:16 

Rusija je nastavila učešće u inspekciji brodova u okviru "Crnomorske inicijative za žito", saopštila je predstavnica UN u Zajedničkom koordinacionom centru Ismini Pala.

"Delegacija Ruske Federacije je danas nastavila sa radom u Zajedničkom koordinacionom centru i pridružila se inspekcijama brodovima“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, uprkos tome što je red za pregled značajno smanjen, trenutno više od 120 brodova čeka na dozvolu za kretanje, uglavnom onih koji se kreću ka Ukrajini.


12:11 

Lider DNR Denis Pušilin: Obavljena razmjena zarobljenika sa Ukrajinom po formuli 107 za 107

Od ovog broja su 65 iz DNR i LNR.


11:29 

Oko 200 ukrajinskih vojnika krenulo je u pravcu Kremene, LNR, otkriveni su i na njih je primjenjeno artiljerijsko oruđe


11:00

Ljudi su i danas ostali u Hersonu.

Dobar dio građana odbija da napusti svoje domove u Hersonu! Vlast apeluje na evakuaciju ali veliki dio istu odbija. Evo kako izgleda Herson danas:
 

10:24 

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine više nije priključena na komunalni sistem, rekao je šef resora Dmitrij Kuleba u intervjuu španskom radiju Kadena SER.

„Sjedimo sa vama ovdje u Ministarstvu spoljnih poslova, ovdje je dosta hladno jer smo isključeni sa grijanja. Juče nismo imali vodu u zgradi, bilo je i nestanka struje, u zgradi smo ostali bez struje. A ovo je samo jedan primjer posljedica ruskih napada na vitalnu infrastrukturu“, rekao je ministar.

Prema riječima načelnika Kijevske regionalne vojne uprave Aleksija Kulebe, stručnjaci za energetiku su u ponedjeljak nastavili elektrosnabdijevanje svih potrošača koji su zbog granatiranja ostali bez struje. Istovremeno, nastavljaju se restrikcije.

10:00

Moskva ima informacije da je London predao određeni broj podvodnih dronova Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
 
❗️ Britanskoj ambasadorki je ukazano na neprihvatljivost neprijateljskih provokacija i postavljen je zahtijev da se one odmah prekinu.
 
Osim toga, izražen je protest u vezi sa aktivnim učešćem Ujedinjenog Kraljevstva u obuci ukrajinskih snaga bezbjednosti.
 
* Podsjećamo da je britanska ambasadorka Debora Bronert jutros stigla u rusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon saopštenja Moskve o umješanosti Londona u ukrajinski napad na Sevastopolj.
 

09:20

Ukrajinske snage granatirale Donjeck!



09:16 

Zaporoška nuklearna elektrana ​​prešla je na snabdijevanje sopstvenih potreba dizel agregatima nakon što je Ukrajina isključila napajanje strujom dva dalekovoda koja vode do stanice, rekao je Renat Karča, savjetnik generalnog direktora "Rosenergoatoma" televiziji "Rusija 24".

"Jednostavno su isključili dvije linije koje su napajale reaktore. Usljed ovih akcija, reaktori će sada biti prinuđeni da se hlade na dizel postrojenjima. Sada ćemo morati da sačekamo sa grijanjem“, rekao je Karča.
Prema njegovim riječima, takve akcije Kijeva predstavljaju veoma ozbiljnu prijetnju po nuklearnu bezbjednost.


09:09 

Španski sistemi PVO "Havk" su već na putu ka Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu španskom radiju "Kadena SER".

08:09

Eksplozije u Nikopolju, Harkovu i Nikolajevu

Eksplozije su potresle grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini, prenosi Tas, pozivajući se na ukrajinske medije.
 
Mediji su ranije izvijestili o eksplozijama u Harkovu i Nikolajevu.
 
Eksplozije su se čule i u gradu Krivi Rog u Ukrajini.
 
Gradonačelnik Krivog Roga Aleksandar Vilkul prethodno je saopštio na Telegramu da je u eksploziji znatno oštećen objekat energetske infrastrukture, navodi Tas.



07:40 

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev potvrdio je da je spriječen teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu.

„Dobili smo informaciju da su naše specijalne službe spriječile teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu“, rekao je Patrušev, govoreći na sastanku sekretara savjeta bezbjednosti zemalja ZND.

07:23 

Spriječen teroristički napad na Zaporošku nuklearnu elektranu, saopštio je predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, prema dostupnim informacijama, Ukrajina je spremala eksploziju još od proljeća – na teritoriji nuklearke pronađena je zaliha eksploziva koju su Oružane snage Ukrajine ostavile još u februaru-martu.

„U Zaporožskoj elektrani spriječen je teroristički napad, čiji je naručilac režim Zelenskog“, rekao je Rogov.
Pretpostavlja se da je eksplozivnu napravu trebao da aktivira neko od zaposlenih u nuklearki, kojeg bi angažovala Služba bezbjednosti Ukrajine.

„Svrha sabotaže je da se uništi toplovod koji povezuje nuklearku sa Energodarom, čime bi stanovništvo grada ove zime ostalo bez grijanja“, rekao je izvor.

07:06 

Situacija na liniji fronta u Hersonskoj oblasti nije kritična, trupe uspješno odbijaju pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu, rekao je zamijenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

On je pojasnio da trenutno nema masovnog gomilanja ukrajinskih jedinica na liniji fronta.
"Ne znaju šta da rade, jer je linija odbrane toliko moćna da ne znaju sa koje strane da priđu“, naglasio je Stremousov.




Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )