Foto: Telegram

U toku je 251 dan rata


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

14:00

Wagner artiljerijom po konvoju koji ide u pomoć Bahmutu!



13:46


Tviter je počeo da označava naloge pojedinih ukrajinskih medija kao medije povezane sa ukrajinskim vlastima.

13:40

🖥 Ruski hakeri su hakovali američki program "DELTA", koji su koristile Oružane snage Ukrajine
 
💬 „Dok Ukrajinci redovno pune svoje baze podataka programima koje su donirali njihovi američki vlasnici, mi čak ne moramo ništa da izmišljamo ili instaliramo. Mi samo koristimo njihove programe onlajn“, rekao je haker pod nadimkom Džoker.
 
   Prema njegovim riječima, hakeri su virusom zarazili svaki računar koji se ikada prijavio na DELTI i promijenili im podatke.

🤡 Haker „Džoker“ potvrdio je za Sputnjik hakovanje DELTA sistema komandovanja i upravljanja ukrajinskim trupama. 
 
💬 „Nije bilo lako, ali ne postoje apsolutno bezbjedni sistemi.", rekao je on.
 
Prema njegovim riječima, objelodanjeni su „apsolutno svi“ planovi ukrajinske komande – a informacije o njima su prenijete „na pravo mjesto“.
 
Sam program, primjetio je Džoker, su kreirali ukrajinski i američki stručnjaci po standardima NATO.
 


13:24

Kremlj: Evropa da progovori

Moskva očekuje da evropske zemlje ne ćute i da analiziraju umješanost Londona u napade na Crnomorsku flotu i gasovod Sjeverni tok, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
"Ovu informaciju, naravno, treba svi veoma pažljivo da analiziraju. Računamo na to da će, uprkos nedopustivom ćutanju iz evropskih prijestolnica, ova analiza ipak biti sprovedena", saopštio je portparol Kremlja, prenosi TAS S.
 
On je još rekao da učešće britanskih stručnjaka u napadima na Crnomorsku flotu i gasovode Sjeverni tok neće proći bez odgovora Moskve.
 
"Takve akcije ne mogu tek tako proći neopaženo. Naravno, razmotrićemo dalje korake. Nije moguće da drugačije djelujemo", naglasio je Peskov.
 
Portparol Kremlja je napomenuo da ruske specijalne službe imaju dokaze koji ukazuju da su navođenje i koordinaciju napada na luku Sevastopolj izveli britanski vojni savjetnici.
 
"Postoje dokazi da je Britanija bila umješana u ovaj akt sabotaže, jednostavno rečeno, teroristički akt, protiv vitalne energetske infrastrukture, ne samo ruske, veoma je važno to uzeti u obzir, već međunarodne energetske infrastrukture“, dodao je portparol Kremlja.
 
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije učestvovali u planiranju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra, kada su oštećeni gasovodi "Sjeverni tok" i "Sjeverni tok 2".
 
Istovremeno je saopšteno da su oni rukovodili ukrajinskim napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova, koji je izveden u subotu.
 
Velika Britanija je demantovala ruske navode, nazivajući ih "lažnim tvrdnjama epskih razmjera".

13:16

Šojgu: 87 000 mobilisanih poslato u borbe u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je do sada 87 000 od 300 000 mobilisanih rezervista poslato u zonu ratnih operacija u Ukrajini.
 
On je naveo da je oko 3 000 instruktora sa iskustvom u borbama u Ukrajini uključeno u obuku mobilisanih, koja uključuje umijeće snalaženja na terenu, korisćenje komunikacija, sistema za navigaciju i posmatranje, prenosi TAS S.

13:06 

Pet snažnih eksplozija odjeknulo je u Donjecku.


13:00 

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan namjerava da obavi telefonske razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim o situaciji oko „prehrambenog sporazumoma“.

„Predsjednik Erdogan će narednih dana razgovarati telefonom sa Putinom i Zelenskim“, rekao je Čavušoglu novinarima.
 
12:32 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije značajno su narušile komandni lanac Oružanih snaga Ukrajine i logistiku nakon intenzivnog granatiranja objekata sistema upravljanja, komunikacija i energetike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Nakon intenzivnog granatiranja, otežan je transport rezervi i materijalnih sredstava ukrajinske vojske u područje borbenih dejstava. Narušena je proizvodnja u preduzećima u sferi vojnog sektora.

- Oboren je ukrajinski Su-24 i devet dronova.

- U području Kupjanska odbijen je napad ukrajinske vojske. Tom prilikom likvidirano je 150 militanata.

- Tokom neuspjelog pokušaja ofanzive u dijelu fronta od Nikolajeva do Krivog Roga ubijeno je više od 110 ukrajinskih vojnika.


12:20 

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.


11:47

🔌 💡Stigla voda i struja

Snabdijevanje vodom i strujom obnovljeno je u Kijevu, samo dan nakon ruskih napada koji su prouzrokovali prekide, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

11:23 




11:20 

Ruska vojska je istisnula ukrajinske snage iz uporišta u selu Neveljsko, kod Jasinovate, Donjecka Narodna Republika.


Ono se nalazi 20 kilometara zapadno od Donjecka. Tom prilikom zaplijenjena je velika količina naoružanja, inostrane proizvodnje.

 
10:47

Vašington Post: Republikanci podijeljeni oko pomoći Ukrajini
 
❗️ Po pisanju američkog lista, skepticizam u pogledu usmjeravanja dodatnih finansijskih sredstava u Ukrajinu posljednjih nedjelja je sve veći.
 
Većina republikanaca smatra da je bolje izdvojiti više novca za rješavanje domaćih problema u Sjedinjenim Državama. U nekim slučajevima, kandidati krajnje desnice pozivali su i na potpuni prekid pomoći Ukrajini, navodi Vašington Post.

10:29 

Ruske snage su odbile sve pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da probiju odbranu u Hersonskoj oblasti, rekao je Kiril Stremousov, zamijenik šefa regionalne administracije.

"Za sada je sve pod kontrolom. Nacisti pokušavaju da se probiju u pravcu Berislava. Svi pokušaji su zaustavljeni", objasnio je on.

Ističe se da su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 70 ljudi i sedam jedinica vojne tehnike.

09:42 

Ukrajina se vraća transportu žitarica preko Rumunije, izjavio je generalni direktor "Ukrajinskog dunavskog brodarstva" Dmitrij Moskalenko.

„Naš "Dunavski put žita" već počinje sa radom. To je sigurna i garantovana isporuka poljoprivrednih proizvoda iz riječne luke direktno do morskog broda velike tonaže. Cijeli logistički lanac obavlja i kontroliše Ukrajinsko dunavsko brodarstvo“, napisao je Moskaljenko na svojoj fejsbuk stranici (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji).

Napominje se da je u okviru projekta kompanija investirala u punktove za pretovar robe i da se dogovorila sa rumunskom kompanijom TTS o stvaranju efikasnije i brže šeme pretovara žitarica u luci Konstanca.
Ukrajina je prije sklapanja „prehrambenog sporazuma” izvozila žito preko luka Reni i Izmail, odakle je ono išlo Dunavom do rumunske luke Konstanca.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )