Foto: Telegram

Sedamdest šesti dan rata u Ukrajini. RAT UŽIVO pratite na cafe.ba ! Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je zakon kojim se omogućava ubrzanje slanja vojne opreme Ukrajini, ponovo aktivirajući zakonske odredbe koje potiču iz Drugog svjetskog rata.

21:51

BUNT u glavnom gradu Letonije!


Spomenik oslobodiocima Rige ogradila policija
 
❗️Policajci su poređani u kordon i ne propuštaju ljude do spomen obilježja a već dva puta su uklanjali gomile ispred spomenika,građani masovno donose svijeće i cvijeće što se protivi zvaničnoj politici Letonije!



21:40

Zelenski je lično naredio da se izvede napad na Zmijsko ostrvo, jer je želio neki rezultat uoči 9. maja, Generalštab je bio protiv, saopštio je Sputnjiku izvor u ruskim bezbjednostnim strukturama.
 
Ideja za izvođenje operacije došla je od britanskih savjetnika.

21:34

Pentagon šalje novu turu helikoptera Ukrajini

Visoki zvaničnik Pentagona je rekao da će SAD početi da isporučuju drugu seriju helikoptera Mi-17 Ukrajini 10. maja. "Od ovih dodatnih 11 Mi-17... prvi odlazi danas", rekao je on, prenose RIA Novosti. Napominje se da je prva serija uključivala pet takvih helikoptera.
 

21:30

Trupe za specijalne operacije na granici sa Ukrajinom; "Udvostručili su se"

Bjelorusija će rasporediti trupe za specijalne operacije u tri oblasti u blizini granice sa Ukrajinom, saopštile su danas bjeloruske oružane snage zemlje.
 
Kako navodi Rojters, saopštenje oružanih snaga uslijedilo je u trenutku kada je predsjednik Aleksandar Lukašenko govorio o ulozi raketa ruske proizvodnje u jačanju odbrane Bjelorusije.

21:25

Ukrajina konfiskuje svu rusku imovinu

Ukrajinska vlada odobrila je danas ukaz kojim se sva ruska imovina na teritoriji Ukrajine prenosi na državu, odnosno na Državno preduzeće „Nacionalni investicioni fond“.
 
Premijer Denis Šmihal naveo je na svom Telegramm kanalu da će Kijev uzeti sve što Rusija poseduje u Ukrajini i iskoristi to da ojača vojsku, podrži ljude i obnovi zemlju.
 
"I predsjednik i vlada su više puta govorili da Rusija mora da plati za ono što je uništila u Ukrajini", poručio je Šmihal, prenosi Ukrinform. On je dodao da Vlada nastavlja da radi sa međunarodnim partnerima kako bi imovina Rusije u drugim državama bila konfiskovana i prebačena za obnovu Ukrajine.

20:52

Rusija: Ukrajina za tri dana izgubila 30 dronova

Ukrajina je izgubila 30 borbenih dronova za poslednja tri dana, u pokušaju da zauzme Zmijsko ostrvo, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
 
U području Zmijskog ostrva ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas jedan ukrajinski borbeni dron "Barjaktar-TB2", saopštio je ruski zvaničnik, prenosi TAS S.
 
Prema Konašenkovu, Ukrajina je u protekla tri dana u tom području izgubila 30 borbenih dronova, uključujući devet "Barjaktar-TB2".

20:40

Gori zgrada policije u Sjevernodonjecku


20:27

Teške borbe oko Kremnie



20:14

Zelenski se obratio parlamentu Malte: Ostajemo u Mariuoplju

Ukrajina koristi sva moguća diplomatska sredstva da organizuje spasavanje branilaca Marijupolja, ali Rusija ne pristaje ni na jednu od mnogih predloženih opcija, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u obraćanju parlamentu Malte.
 
"Branioci i dalje ostaju u Marijupolju i nastavljaju da pružaju otpor na teritoriji fabrike Azovstalj“, naveo je Zelenski, prenosi Ukrinform.
 
On je napomenuo da je Ukrajina zatražila od svojih partnera neophodno oružje kako bi deblokirala Marijupolj i spasila vojsku i civile, ali da nije stiglo dovoljno oružja.

19:50

Evakuacija ruskih ranjenika kod Izjuma



19:33

Ukrajina obustavlja tranzit ruskog gasa u Evropu

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora.
 
Ukrajina je nastavila da bude glavna tranzitna ruta za isporuke ruskog gasa Evropi čak i nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. februara, prenosi Rojters.
 
Navodi se da dalji transport gasa preko stanice "Sohranovka" i pogranične kompresorske stanice "Novopskov" nije moguć zbog toga što su nastupile "okolnosti više sile" nije moguć.
 
Kako je saopštio GTSOU "okolnosti više sile" su u činjenici da su dvije stanice pod kontrolom Rusije zbog čega je došlo do "mešanja okupacionih snaga u tehničke procese".
 
Kompresorsku stanicu "Novopskov" u oblasti Lugansk na istoku Ukrajine ruske snage su zauzele ubrzo nakon što je invazija počela, a kroz nju prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu, što je do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.
 
Kompanija je saopštila i da je „u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke ''Sohranovka'' u tačku ''Sudža'', koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“, navodi Rojters.

18:50

Saopštenje ruskog Ministarstva odbrane

📍Ruska avijacija je za dan pogodila 74 ukrajinska cilja, uključujući 2 komandna mjesta, 20 područja koncentracije snaga i opreme i 2 skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja.
 
📍 Raketne trupe i artiljerija pogodile su 223 područja koncentracije snaga i opreme, uništile tri komandna mjesta, dva skladišta municije, više od 100 nacionalista.
 
📍Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski Su-25 u oblasti Širokog Dnjepropetrovske oblasti i Mi-8 u oblasti Novodmitrovke u Hersonskoj oblasti.
 
📍4 ukrajinska dronova uništena su u Lisičanskoj oblasti u LNR, Krivoj Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti i Kulinovki u Harkovskoj oblasti.
 
📍Ukupno, od početka operacije, 164 aviona, 125 helikoptera, 798 bespilotnih letelica, 302 sistema PVO, 2983 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 351 MLRS, 1440 topova i minobacača, kao i 2796 jedinica specijalnih vojnih vozila su uništeni.

18:31

U Sumskoj oblasti prijavljeno je nekoliko snažnih eksplozija u različitim mestima Šostkanskog okruga, izvještava šef regiona Dmitrij Živicki. Upozorenje o vazdušnom napadu na snazi je u brojnim regionima Ukrajine.

18:25

Bajden želi ukrajinsku pšenicu
 
🗯 Sjedinjene Američke Države sa saveznicima traže mogućnost da ukrajinsku pšenicu vrate na svjetsko tržište kako bi spustili cijene ove žitarice, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden.
 
Na društvenim mrežama svakodnevno se objavljuju snimci kamiona punih pšenice kako napuštaju Ukrajinu u pravcu Moldavije, u pravcu Evrope.

18:22



18:20

Kontrola Azovstala


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )