Foto: Telegram

Ističe i 234. dan rata u Ukrajini.


Zbog redukovanog plasmana objava cafe.ba na Facebook od 27.09.2022 za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

23:00

15. oktobar
 
Ukratko: 
 
▪️ U poslednja 24 časa ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski jurišni avion Su-25, 10 dronova, 18 projektila ispaljenih iz višecjevnih lansera raketa i dve protivradarske rakete, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 
▪️ Ukrajinski komandanti su prilikom povlačenja u pravcu Hersona ostavili iza sebe spiskove vojnika koji su ljetos obučavani u Njemačkoj ;
 
▪️ Pokušaj ukrajinskih trupa da napadnu Hersonsku oblast u pravcu Berislava nije uspjeo, napad su odbile Oružane snage RF, saopštile su vlasti regiona;
 
▪️ Objekat energetske infrastrukture u Kijevskoj oblasti oštećen je tokom raketnog napada u subotu ujutro, izvjestio je Ukrenergo;

▪️ U poslednja 24 časa likvidirano je oko 140 ukrajinskih vojnika na pravcu Kupjansk i Krasnolimansk, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF;
 
▪️ Rastu tenzije između SAD i EU zbog pritiska Vašingtona da poveća ekonomsku pomoć Ukrajini, piše Vašington post.
 
▪️ Zamjenica premijera Ukrajine Stefanišina priznala je umješanost NATO u sukob između Rusije i Ukrajine.

22:32 

Zelenski: Ukrajinske snage kod Bahmuta u teškoj situaciji

Predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska vojska u teškoj situaciji kod Artjomovska /Bahmut/ u Donbasu koja se ne mijenja već nekoliko dana.
„Veoma je teška situacija i u Donjeckoj i u Luganskoj oblasti. Najteže je kod Artjomovska, kao i tokom prethodnih dana iako još uvijek držimo pozicije“, rekao je Zelenski u obraćanju objavljenom na Telegramu.

21:38

Pokolj u ruskoj bazi

Ruski mediji izveštavaju o masakru u ruskoj vojnoj bazi u Belgorodskoj oblasti. Još nepoznate osobe otvorile su vatru na vojnike.
 
Napad je potvrdilo i rusko Ministarstvo odbrane, koje navodi da je u napadu poginulo 11, a ranjeno 15 osoba. Ministarstvo odbrane tvrdi da je riječ o „terorističkom napadu“, ali ne navode ko stoji iza toga.
 Kako portal cafe.ba saznaje iz izvora u Donjecku u pitanju su napadači sa prostora Zajednice nezavisnih država ali nije precizirano iz koje! Podsjećamo "Zajednici" ne pripadaju Ukrajina i baltičke države!


21:00

Ruske snage i tokom večeri su nastavile sa artiljerijskim dejstvima u Hersonskoj oblasti!



20:32 

Sirene za vazdušnu opasnost u Novoj Kahovki - Ukrajina granatira

U Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti šesti put danas aktivirana je sirena za vazdušnu opasnost, a prema riječima lokalnih vlasti, ruske PVO snage odbijaju artiljerijski napad ukrajinske vojske.

Kako se navodi, zabilježeno je šest eksplozija u vazduhu.

Istovremeno, ukrajinska vojska je lansirala šest projektila i osam mina na Donjeck i Novobahmutovku u Donjeckoj Narodnoj Republici.

U tim napadima korišćena je artiljerija kalibra 155 milimetara, koju koriste NATO članice.

20:04 

Francuska će obučiti 2.000 ukrajinskih vojnika

Francuska namjerava da obuči do 2.000 ukrajinskih vojnika, izjavio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu.
Kako je objasnio, ova obuka biće sprovedena na osnovu plana pripreme ukrajinskih vojnika koji je odobrio predsjednik Emanuel Makron.

Prema njegovim riječima, postoji tri nivoa obuke – opšta priprema, specijalizovana obuka, kao i obuka korišćenja vojne tehnike koju Francuska isporučuje Ukrajini.

Takođe je rekao i da će se obuka obavljati na osnovu rotacije jer se očekuje, kako je dodao, da će konflikt u Ukrajini potrajati.

20:00

🛰 📡 Ilon Mask je rekao da će nastaviti da finansira rad satelitskog sistema „Starlink“ u Ukrajini.
 

19:51

🛢 ⛽️ Protok nafte kroz oštećeni dio naftovoda „Družba“ u Poljskoj je obnovljen, saopštio je operater naftovoda „PERN“, vodeća kompanija u zemlji u logistici sirove nafte i goriva i strateška kompanija koja garantuje energetsku sigurnost Poljske.

19:38

Putin potpisao

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu o ukidanju specijalnih ekonomskih mjera, koje su uvedene u martu kao odgovor na sankcije, za jedan broj stranih investicionih fondova i razvojnih banaka, navodi se u uredbi objavljenoj danas u zvaničnom onlajn registru zakonodavnih informacija.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )