Foto: Telegram

239. dana rata u Ukrajini!


Zbog skorog gašenja plasmana vijesti  na početnim stranama od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

21:44

Situacija u pravcu Bahmuta - 20.10.2022
 
Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju sa kontranapadom na položaje PMC „Vagner“ skoro duž cijele linije fronta – od Spornog do Nikolajevke-2, ali bezuspješno. "Muzičari" ne samo da uspješno drže odbranu, već i idu naprijed.
 
▪ PMC „Vagner“ napreduje od Nikolajevke-2 ka jugu autoputem Bahmut-Gorlovka, približavajući se dva velika uporišta Oružanih snaga Ukrajine. Nakon što budu eliminisani, dionica puta od Otradovke do stanice Majorska preći će pod punu kontrolu ruskih snaga;

▪U isto vrijeme, napreduje se od Otradovke i Zajceva do još tri ukrajinska uporišta južno od Opitnog. Žestoke borbe se vode u samom regionu Iskušenog;
 
▪na istočnoj periferiji Bakhmuta, Vagner PMC nastavlja da kontroliše raskrsnicu ulice Patrice Lumumba i dio teritorije baštovanskog udruženja;
 
▪ Zapadno od magistralnog puta Soledar-Pokrovskoe, odredi „muzičara“ likvidirali su dva uporišta Oružanih snaga Ukrajine i napredovali duž zapadne periferije naselja. Bakhmutskoie u pravcu seoskog vijeća Bakhmut;

21:30

Ruske trupe su dobile veliku seriju izviđačkih bespilotnih letjelica Orlan. Takođe, na Hersonski front je poslato više od 1.500 dronova – kamikaza „Lanceta”.
 
21:24

Ruska vojska napreduje u Donbasu, gađajući Oružane snage Ukrajine duž cijele linije fronta – glavno je iz rezimea Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine:
 
▪Ruske trupe napreduju na Artjomovskom i Avdejevskom pravcu.

▪Oružane snage RF usmjeravaju svoje napore na dostizanje administrativnih granica Donjecke oblasti i zadržavanje okupirane teritorije.

▪Ruska vojska gađa Oružane snage Ukrajine duž cijele linije fronta, obezbjeđujući inžinjerijsku opremu za položaje u pojedinim oblastima i obavljajući vazdušno izviđanje.

▪Oružane snage RF izvele su najmanje 20 naleta kamikaza bespilotnih letjelica u napad na infrastrukturu.

▪Ruska vojska je izvela 3 raketna i 20 vazdušnih udara, a izvela je i 10 napada iz MLRS-a na ciljeve u oblastima više od 20 naselja.

 21:20

Gasovod Sjeverni tok može da se popravi za nekoliko mjeseci.
 
Predstoji popravka eksplodiranog gasovoda Sjeverni tok, što može da bude obavljeno u roku od nekoliko mjeseci, rekao je za Danmarks radio Sten Using, glavni specijalista danske inženjerske kompanije COVI.
 
Inženjer veruje da je eksplozija izazvala skok pritiska, što bi moglo da dovede do oštećenja dijelova gasovoda koji se nalaze na izvesnoj udaljenosti od mjesta događaja. Ali, smatra Using, oni se mogu eliminisati podizanjem cevovoda iznad morskog dna. Nakon toga, ronioci-zavarivači će moći da zavare novi dio cijevi.

21:11

Ukrajinci ovih dana trpe velike gubitke!


21:00

Raste rizik od druge ofanzive ruske vojske iz Belorusije - Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.
 
Meta ovoga puta možda neće biti Kijev. „Ovog puta može se promijeniti pravac ofanzive zapadno od bjelorusko-ukrajinske granice kako bi se presjekle glavne logističke arterije za snabdijevanje Ukrajine naoružanjem i vojnom opremom iz partnerskih zemalja.
 
Na aerodromima Republike Bjelorusije nalaze se avioni MiG-31, koji mogu biti naoružani krstarećim raketama tipa „Kinžal“.

20:55

Eventualna pobeda republikanaca na novembarskim izborima u SAD izazvaće smanjenje pomoći Kijevu – Bajden
 

20:51

Desna obala Kijeva je trenutno u mraku ove večeri pošto su ukrajinske vlasti počele da sprovode svoje planirane prekide struje radi uštede energije, ovi nestanci struje su posljedica kontinuiranih ruskih udara na energetsku infrastrukturu Ukrajine.


20:44

Slagati se sa Rusijom je ispravno i dobro jer imaju nevjerovatnih 1.332 jebene nuklearne bojeve glave - Tramp
 
Bivši američki predsjednik je u intervjuu američkom novinaru Bobu Vudvordu rekao da se dobro slagao sa predsjednikom Putinom i da ima dobre odnose sa Si Đinpingom.
 
Tramp je takođe dodao da je prijateljstvo sa Rusijom izuzetno važno, jer ona ima nuklearno oružje.

20:40

Kongres SAD do januara odobrava Kijevu do 50 milijardi dolara pomoći

Američki Kongres namjerava da do januara 2023. godine usvoji zakon o izdvajanju sredstava za novu vojnu pomoć Kijevu u iznosu do 50 milijardi dolara.

Pretpostavlja se da će to biti suma dovoljna za čitavu narednu godinu, javlja En-Bi-Si pozivajući se na izvore i neimenovane kongresmene.

Takođe, pretpostavlja se da će zakon biti usvojen po ubrzanom postupku zbog straha da bi novi saziv Kongresa poslije izbora u novembru mogao imati „skeptičniji stav“ po pitanju pomoći Kijevu.

20:18

Rusi prijete?

Rusija prijeti da će "ponovo procjeniti saradnju sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom ako pošalje stručnjake Ujedinjenih nacija u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letjelice za koje zapadne sile kažu da su napravljene u Iranu i da ih Moskva koristi u suprotnosti sa rezolucijom UN-a".

19:22

Rusi imaju jedan zadatak

Visoki ukrajinski zvaničnik kaže da je "zadatak broj jedan" ruskih snaga da drže južnu liniju fronta.
 
Rusi kopaju i šalju više resursa u nadi da će obuzdati ukrajinske snage koje se guraju ka Hersonu, rekao je Aleksij Hromov, visoki zvaničnik Generalštaba armije.
 
"Neprijatelj planira da ispuni ovaj zadatak uz pomoć prvog talasa djelimične mobilizacije i povećanjem broja svojih trupa na zapadnoj obali rijeke Dnjepar“, rekao je on, misleći na ključni plovni put na kome su se nedavno vodile borbe. na obje obale. Hromov je sugerisao da sada u Hersonskoj oblasti ima više od 40 ruskih bataljonskih taktičkih grupa. Svaka grupa se obično sastoji od oko 1000 ljudi.

19:03

Ukrajina traži pomoć

Ukrajina se obratila za pomoć svojim globalnim saveznicima jer se suočava sa nestankom struje izazvanim ruskim napadima na njenu energetsku infrastrukturu.
 
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da vlada u Kijevu radi sa NATO-om, Evropskom unijom i drugim partnerima na prevazilaženju efekata ruskih napada, koji su onesposobili najmanje 40 odsto kapaciteta za proizvodnju električne energije u zemlji.
 
U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova dodaje se da su se ukrajinske diplomate obratile nekoliko desetina međunarodnih i nevladinih organizacija i privatnih kompanija sa zahtjevom za generatore, kao i opremu za gasni transportni sistem.


18:08

Čečeni sa jutrošnjom grupom zarobljenika!


18:00

Uništena ukrajinska tehnika tokom jutrošnje ofanzive na hersonskom pravcu!


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )