Foto: TELEGRAM

Danas je 484. dan rata u Ukrajini. Kijev priznao da kontraofanziva teče sorije od očekivanih rezultata. Teške borbe u Donjecku.

Portparol Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljov kaže da teške borbe koje se vode, sprječavaju napredovanje ruske vojske na istoku zemlje. S druge strane, Moskva tvrdi da su Ukrajinske trupe napale mostove kod Čongara, na administrativnoj granici između ukrajinske Hersonske oblasti i Krima.

Predstavnici Moskve tvrde da su prema preliminarnoj procjeni, tokom napada korišćene britanske rakete Storm šedou, prenosi agencija RIA Novosti.

Rusija: Sve fregate i korvete biće naoružane "cirkonima"
Sve nove fregate i one koje su u izgradnji, kao i korvete, biće naoružane hiperzvučnim raketama „cirkon“, izjavio je za Sputnjik glavnokomandujući pomorskim snagama Rusije, admiral Nikolaj Jevmenov. On je napomenuo da mornarica ne odustaje od krstarećih raketa "oniks" i "kalibar" koje su pokazale veliku pouzdanost. Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je u februaru rekao da će ove godine početi masovna isporuka hiperzvučnih raketa "cirkon".

10:13
Grosi sutra u posjeti Rusiji
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi posjetiće Rusiju u petak, javila je agencija Interfaks.
 
Grosi će vjerovatno voditi razgovore o nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine koju kontroliše Rusija, prenio je Rojters.
 
Interfaks je citirao zamjenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova, koji je rekao da će Grosi razgovarati sa Aleksejem Lihačovim, generalnim direktorom ruske državne kompanije za nuklearnu energiju "Rosatom".
 
Kako je kazao Rjabkov, do susreta će doći u Kalinjingradu.

09:52
U Kijevu eksplozija gasa u višespratnici
Prema preliminarnim podacima, poginule su 2 osobe. Spaseno je 18 ljudi. Uništeno ili oštećeno desetak stanova.

Britanija: Duma istražuje zločine koje su navodno počinili Ukrajinci nad djecom, da bi odgovorili na nalog za hapšenje Putina
Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju o situaciji u Ukrajini navodi da je ruska Duma 20. juna osnovala parlamentarni odbor za istraživanje navodnih zločina koje je počinila ukrajinska vlada nad maloljetnicima u Donbasu od 2014. godine.

Ovdje se gotovo sigurno radi o odgovoru na međunarodnu osudu ruske deportacije djece iz okupiranog djela Ukrajine, piše Ministarstvo i dodaje da ovaj potez potpomaže ruskim informacionim operacijama i da se putem zakonodavstva pokušava zamutiti priča o sopstvenim krivičnim djelima. "Poruke o pravima djece vjerovatno su važna komunikaciona tema za Kremlj s obzirom na to da je Međunarodni krivični sud zbog deportacije djece izdao nalog za hapšenje Putina", navodi Ministarstvo obrane.

08:56
Putin sprema vojsku za veliki napad

Rusija bi mogla da prekine...
Rusija bi mogla da zatvori jednu od posljednjih arterija za transport ruskog gasa u Evropu do kraja sljedece godine kada ističe ugovor o snabdjevanju Ukrajine sa Gaspromom, prenosi Rojters pozivajući se na izvještaj Fajnenšel tajmsa.
 
Šanse da Kijev i Moskva pristanu na obnovu petogodišnjeg ugovora o tranzitu koji je prvi put potpisan 2019. su male, iako ruta kroz Ukrajinu čini skoro 5 odsto ukupnog evropskog uvoza gasa, objavio je danas Fajnenšel tajms.

Ukrajinski ministar energetike Germano Galuščenko rekao je za Fajnenšel tajms da ne vidi mogućnost da Kijev ponovo pregovara o sporazumu sa Moskvom nakon prošlogodišnje invazije.

08:27
Pogođena "vrata Krima"

Bahmut snimljen dronom

Slika uništenog mosta

Priprema se provokacija u Zaporožju?
Kijevske vlasti spremaju provokaciju oko Zaporoške nuklearke, rekao je za Sputnjik lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov. "Posljednjih dana ukrajinske specijalne službe, uključujući vojne, aktivirale su u javnosti temu Zaporoške nuklearke, plasirajući priče o tome kako su ruski vojnici navodno minirali nuklearku i bazen za hlađenje. Sve se to radi sa jednim ciljem - da se unaprijed opravda provokacija koju pripremaju", rekao je Rogov.

07:28
Grupa "Istok": Savladani, uništeni
Pripadnici grupe "Istok" savladali su ukrajinske snage koje su se spremale za ofanzivu na Makarovku. Uništeni su tenkovi, oklopna vozila i živa sila, rekao je načelnik pres centra grupe "Istok" Oleg Čehov.

07:28
Još svjetskog novca za Ukrajinu
Svjetska banka saopštila je da će izdvojiti dodatnih 1,75 milijardi dolara za pomoć Ukrajini.

07:26
Blinken s predstavnicima G7 i Šmihalom
Američki državni sekretar Entoni Blinken se sastao sa predstavnicima zemalja članica G7, kao i sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom na marginama Konferencije za obnovu Ukrajine, saopštio je Stejt department.
Tokom razgovora sa zvaničnicima G7, potvrđena je podrška Ukrajini u odbrani od ruske agresije.
 
Na sastanku sa ukrajinskim premijerom, američki državni sekretar je takođe potvrdio podršku Sjedinjenih Američkih Država Kijevu i posvećenost radu sa privatnim sektorom kako bi se omogućila modernizacija i revitalizacija Ukrajine.

07:25
Napadnuti mostovi; "Zločinački režim"
Ukrajinske trupe napale su mostove kod Čongara, na administrativnoj granici između ukrajinske Hersonske oblasti i Krima, koji su pod kontrolom Moskve, saopštile su proruske vlasti. "Zločinački kijevski režim izvršio je varvarsko granatiranje civilnih objekata mostova na administrativnoj granici između Hersonske oblasti i Krima kod Čongara", napisao je vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo na Telegramu.
 
On je naveo da su prema preliminarnoj procjeni, tokom napada korišćene britanske rakete Storm šedou, prenosi agencija RIA Novosti. Na mostovima je oštećena kolovozna podloga, a povrijeđenih nije bilo, saopštio je Saldo.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )