Foto: Twitter

Osmi dan sukoba u Ukrajini. Borbe ne prestaju,i ne nazire se kraj, stradalih je sve više. Građani napuštaju zemlju, zvaničnici pregovoraju o pregovorima, narod gine.Filtriramo vijesti u moru propagandnih dezinformacija i trudimo se da vam isporučimo samo istinu! Pratite cafe.ba

15:50

Počela druga runda pregovora!

Druga runda pregovora između delegacija Rusije i Ukrajine je počela.
 
Najavljivano je bilo da će pregovori biti nastavljeni još sinoć, da bi na kraju bilo saopšteno da će se dvije delegacije najvjerovatnije sastati u četvrtak.

15:46

Turska: Nismo slali dronove u Ukrajinu

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova negira da je prebacivalo dronove Bajraktar u Ukrajinu, i navode da ih je vjerovatno kupila neka privatna kompanija.

15:15

Makron rekao Putinu: Lažete sami sebe!

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pravi "veliku grešku" u Ukrajini, da se zavarava u vezi sa vladom u Kijevu i da će Rusija dugo plaćati ovaj rat, rekao je francuski zvaničnik.
 
U telefonskom razgovoru koji je Putin inicirao u četvrtak, ruski lider je ponovio svoju odlučnost da postigne neutralizaciju i razoružanje Ukrajine, bilo diplomatskim putem ili oružjem, rekao je zvaničnik Rojtersu.

"Nije bilo ničega u onome što je predsjednik Putin rekao što bi moglo da nas utješi", rekao je savjetnik francuskog predsednika, dodajući da je Putin ponovio svoj "narativ" da traži "denacifikaciju Ukrajine".
 
"Lažete sami sebe", rekao je Makron Putinu, prenosi zvaničnik. "To će skupo koštati vašu zemlju, vaša zemlja će završiti izolovana, oslabljena i pod sankcijama veoma dugo."


Putin Makronu: "Cilj vojne operacije biće svakako ostvaren"

Cilj vojne operacije u Ukrajini jesu demilitarizacija i neutralni status Ukrajine, kako s njene teritorije ne bi prijetila opasnost za Rusiju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emanuelom Makronom.
 
Ruski predsjednik je naglasio da će svi zadaci specijalne vojne operacije biti ispunjeni u svakom slučaju, a da će pokušaji Kijeva da kupi vrijeme odugovlačenjem pregovora, dovesti samo do toga da se u pregovaračkoj poziciji Moskve pojave novi uslovi.
 
Putin je, kako navodi Kremlj u saopštenju, naglasio da je Rusija odlučna u borbi protiv nacionalističkih oružanih formacija u Ukrajini, koje, tvrdi, vrše ratne zločine, uključujući postavljanje borbene tehnike u stambene četvrti i koristeći civile kao živi štit. Prema njegovim riječima, tokom specijalne vojne operacije, koja teče po planu, ruska vojska čini sve što je moguće da se sačuvaju životi civila.
 
Predsednik Rusije je pozvao Makrona da se pridruži naporima da se omogući bezbjedna evakuacija stranih državljana iz Ukrajine, spomenuvši i grupu indijskih studenata u Harkovu koje ukrajinski militanti drže kao taoce.

14:40 

Napadnut i Černigov

Najmanje devet osoba je poginulo, a četiri su ranjene nakon što je ruski vazdušni napad pogodio dvije škole i privatne kuće u černigovskoj oblasti Ukrajine u četvrtak, rekao je guverner Vjačeslav Čaus.


 

14:33 

Evakuisano osoblje ambasade Srbije u Kijevu

Ambasada Republike Srbije u Ukrajini je, iz razloga zaštite bezbjednosti našeg osoblja, danas privremeno zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva nastaviće da, do sticanja uslova za povratak, posao obavlja iz Beograda.

14:18 

Potonuo brod nakon eksplozije


Teretni brod potonuo je kod ukrajinske luke Odesa nakon eksplozije, javlja Rojters. Četiri člana posade su nestala.14:07

Opsada Marijupolja

Ruske snage pokušavaju da blokiraju ukrajinski lučki grad Marijupolj i izvode napade na vozove kako bi spriječili evakuaciju civila, izjavio je danas gradonačelnik Vadim Bojčenko u video obraćanju.
 
Konstantni napadi u protekla 24 časa doveli su do prekida snabdjevanja vodom i električnom energijom, a lokalnim vlastima je potreban prekid vatre da bi obnovile isporuku struje, rekao je on, preneo je Rojters. "Osvajači sistematski i metodično pokušavaju da blokiraju grad Marijupolj", rekao je on.
 
Grad i luka Marijupolj na jugu Ukrajine okružen je ruskim trupama, saopštio je ranije danas ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Anton Heraščenko. "Okupatori žele da to pretvore u okupaciju Lenjingrada", tvrdi Heraščenko aludirajući na nacističku okupaciju Lenjingrada, gde je tokom dvije godine blokade stradalo 1,5 miliona ljudi.

Prema grčkim i turskim izvorima pripadnici bataljona Azov ukrajinske vojske ne dozvoljavaju izlazak iz grada, grčki mediji tvrde da pucaju na civile!



14:01

EU: "Brojke ruskih gubitaka tačne"

Zvaničnici EU u Briselu rekli su da veruju da su ukrajinske brojke u vezi sa smrću ruskih vojnika tačne, prenosi "Gardijan". Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak ujutro da je 9.000 ruskih vojnika poginulo u borbama od početka invazije 24. februara.
 
Moskva je u srijedu saopštila da je 498 ruskih vojnika ubijeno u Ukrajini, a 1.597 ranjeno, pošto je prvi put objavila svoj broj poginulih.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )