Foto: Telegram

U toku je 274. dan rata u Ukrajini!


09:50

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:
 
Oružane snage Rusije pokrenule su još jednu seriju masivnih koordinisanih raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine.
▪Ukrajinske snage nastavile su protivofanzivne operacije u pravcu Kremenne i Svatova.
▪Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije u oblasti Artemovska i Avdijevke.
▪Oružane snage RF nastavile su sa odbrambenim operacijama na istočnoj (lijevoj) obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

09:47

Zapadne zalihe naoružanja su „neumoljivo“ iscrpljene zbog njihovog prebacivanja u Ukrajinu. Vlade „od Otave do Osla“ pokušavaju da što više ubrzaju popunjavanje zaliha, a sposobnost odbrambene industrije da brzo zadovolji ove potrebe je stvar koja ozbiljno brine NATO, piše „Politiko“.
 

09:40

Rusija ipak ima raketa🚀
 
"Znamo da Rusiji treba manje-više oko 7 dana da se ponovi ovo od juče. 
 
Dakle imamo vremena da se spremimo i pripremimo za novi masovan raketni udar." - Andrej Jusov, predstavnik GUR, vojne obavještajne službe Ukrajine.
 
Od marta mjeseca visoki ukrajinski zvaničnici i bivši američki generali, poput Bena Hodžisa komandanta snaga NATO u Evropi, tvrde da Rusiji ponestaju krstareće rakete.
 

09:27

Masovna streljanja u Hersonu?!

Istražni komitet Rusije će provjeriti informacije o masovnom čišćenju i streljanju civila na teritoriji Hersonske i Harkovske oblasti 
 
Na društvenim mrežama objavljena je informacija da su ukrajinski militanti pogubili civile u selu Malaja Rogan u oblasti Harkov. 
 
Osim toga, postalo je poznato da militanti Oružanih snaga Ukrajine ubijaju roditelje studenata iz Hersona koji su ostali u gradu, samo zato što su svoju decu evakuisali u Republiku Krim. 
 
Ljudi se takođe zatvaraju zbog dobijanja humanitarne pomoći iz Rusije, zbog rada u ruskim preduzećima, zbog dobijanja ruskih dokumenata .

09:20

Novi paket američke vojne pomoći od 400 miliona američkih dolara uključuje: 
 
◾️150 teških mitraljeza sa termovizijima za borbu protiv bespilotnih letjelica; 

◾️Municija za HIMARS; 

◾️Municija za NASAMS sisteme protivvazdušne odbrane; 

◾️200 visoko preciznih projektila od 155 mm; 

◾️10.000 120mm min; 

◾️ projektili HARM; 

◾️150 oklopnih vozila HMMVV; 

◾️Više od 100 lakih taktičkih vozila; 

◾️Više od 20 miliona razne municije; 

◾️Više od 200 generatora; 

◾️Rezervni dijelovi za haubice 105mm i drugu opremu.

09:17

Noćašnji napad na Nevelskoje!



09:10

Ukrajina očekuje uključenje nuklearki do večeras

Ukrajina očekuje da će njene tri nuklearne, koje su u srijedu bile ugašene zbog ruskih raketnih napada, biti do večeras ponovo u funkciji, saopštio je ministar energetike German Galušcenko.
 
"Očekujemo da do uveče nuklearne elektrane počnu da rade, odnosno, da će biti električne energije iz njih i to će značajno smanjiti nestanak električne energije", rekao je Galušcenko za državnu televiziju, prenio je Rojters.

09:00

Ambasadori EU se u srijedu nisu složili oko stava o plafonu cijene ruske nafte.
 
Kao što su očekivali mnogi stručnjaci. Sada će zvaničnici u Briselu marljivo odlagati donošenje spornih odluka, ali neće odustati od njih. Neka vrsta „Damoklovog mača” za neke i šargarepa na štapu za pecanje – za druge.
 
Za Rusiju je takva odluka prilično pozitivna, ali veoma umjerena, jer je, sudeći po izjavama, Moskva spremna da odmah presječe Evropu od zaliha nafte, koje su već toliko oslabile. Za EU, međutim, takva odluka automatski povlači poskupljenje energenata, a to je veoma nepoželjno zimi. Grubo govoreći, nikome nije potreban „plafon cijena“ osim Kijeva.


08:54

Zelenski: SB UN da reaguje na ruske napade na infrastrukturu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Savjet bezbjednosti UN da deluje protiv Rusije zbog vazdušnih udara na civilnu infrastrukturu, koji su ponovo izazvali masovna isključenja struje širom Ukrajine i u susjednoj Moldaviji.
 
Rusija je u srijedu pokrenula raketne napade širom Ukrajine, u kojima je prema navodima ukrajinskih vlasti ubijeno 10 ljudi, a prinudno su ugašene nuklearne elektrane i prekinuto snabdijevanje vodom i strujom na mnogim mjestima, prenosi Rojters.
 
"Samo u jednom danu pogođeni smo sa 70 projektila. To je ruska formula terora. Sve je to usmjereno protiv naše energetske infrastrukture", rekao je Zelenski u obraćanju putem video veze sinoć na sastanku Savjeta bezbjednosti UN.
 
On je saopštio da su pogođene bolnice, škole, saobraćajna infrastruktira, stambena naselja i da Ukrajina očekuje da vidi "veoma čvrstu reakciju" svijeta na vazdušne udare u srijedu.
 
Zelenski je rekao da je Ukrajina predložila rezoluciju kojim bi se osudila "svaka vrsta energetskog terora", a u osvrtu na činjenicu da će Rusija vjerovatno uložiti veto na takvu rezoluciju, poručio je da je nelogično da "pravo veta ima strana koja vodi rat".
 
Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da ruski predsjednik Vladimir Putin "očigledno koristi zimu da nanese ogromnu patnju ukrajinskom narodu".
 
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja odgovorio je žalbom da je protiv pravila Savjeta bezbjednosti da se Zelenski obraća putem video veze i odbacio je, kako je rekao, "nepromišljene prijetnje i ultimatume" Ukrajine i njenih pristalica na Zapadu.
 
Nebenzja je izjavio da su štetu ukrajinskoj infrastrukturi izazvale rakete koje su ispalili ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane koji su pali u civilna područja, nakon što su ispaljeni na ruske rakete, i pozvao Zapad da prestane da Kijevu daje rakete za protivvazdušnu odbranu, navodi Rojters.


08:45

Kličko: Oko 70 odsto Kijeva nema struju

Snabdijevanje vodom je obnovljeno na lijevoj obali Kijeva i djelimično na desnoj obali, ali 70 odsto stanovnika prijestolnice Ukrajine ostalo je jutros bez struje, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.
 
"Inženjeri i stručnjaci ''Kijevvodokanala'' radili su celu noć na obnavljanju života glavnog grada. Na levoj obali grada već je obnovljeno vodosnabdevanje. Desno planiramo da je obnovimo u prvoj polovini dana. Međutim, 70 odsto grada i dalje ostaje bez struje", rekao je Kličko.
 
Kako je prenijela ukrajinska "Pravda", stanovnici Kijeva javljaju da na desnoj obali djelimično ima struje i vode, ali nema grijanja.
 
Ovo je najveći nestanak struje u Kijevu od početka rata, a dolazi dan nakon što je Rusija izvela raketne napade na glavni grad Ukrajine.

08:10

FSB je spriječio sabotažu i teroristički napad na gasovod Južni tok
 
Spriječen je pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvrše sabotažu i teroristički čin na gasovodu Južni tok, kojim se energenti isporučuju u Tursku i Evropu.
Od terorista su zaplijenjene četiri magnetne mine, četiri kilograma plastita, upaljači sa odloženim dejstvom, 593.000 rubalja i komunikaciona oprema, koja sadrži pregovore sa kustosom ukrajinskih specijalnih službi, uputstva za sklapanje i postavljanje eksplozivne naprave, kao i transfer sredstava. i koordinate lokacije eksplozije u oblastima Volgograda


07:58

Rusi napali

Nastavljaju se kopnene borbe u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine. Rusi pokušavaju da pomjere liniju fronta zapadno od grada Donjecka, koji je od 2014. godine pod kontrolom proruskih separatista, prenosi Rojters.
 
Generalštab ukrajinske armije saopštio je da ruske snage pokušavaju da napreduju ka svojim glavnim ciljevima u Donjeckoj oblasti, gradovima Bahmut i Avdijevka.
 
Ruske snage su granatirale obe oblasti i koriste zapaljivu municiju u pokušaju da spale ukrajinske odbrambene položaje, ali sa samo ograničenim uspjehom, saopštila je ukrajinska vojska.


07:42

Najteža situacija sa strujom u Kijevu

Sedam regiona Ukrajine priključeno je na sistem snabdijevanja električnom energijom nakon napada na infrastrukturu, javila je ukrajinska televizija "Rada“.
 
"U ovom trenutku, prema podacima kabineta predsjednika, priključeno je sedam regiona. To su Kijevska oblast, dio Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, Černovicka, Černigovska, Volinska, Rovnjenska i Čerkaska. Struje ima i u većini Lavovske, Vinicke i Odeske oblasti", navodi se u saopštenju.
 
Takođe se dodaje da je najteža situacija sa strujom u Kijevu i Dnjepropetrovsku.


07:38

Spremaju ofanzivu

Oružane snage Ukrajine planiraju da nastave ofanzivu na naselja Svatovo i Kremena u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) u narednih 5-7 dana, izjavio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko. "Ovo vrijeme je potrebno da se nadoknade gubici u jurišnim jedinicama, formiraju udarne grupe i sprovede borbena koordinacija“, napisao je on na svom kanalu na Telegramu.

07:14

Ovako Rusi šifruju radio vezu!


Uši u ratu nemaju manju ulogu od očiju iz vazduha. "Ratni nervi" - tako signalisti nazivaju svoj posao.
Stabilna veza takođe mora biti sigurna, odnosno zatvorena šifrovanjem za uši neprijatelja.
 
Međunarodna ruska brigada „Pjatnaška“ je ovom pitanju pristupila kreativno, koristeći svoj najvrijedniji resurs – nacionalni sastav boraca.


07:00

Rezime na prvoj liniji za jutro 24.11.2022⚡
 
U pravcu Hersona ruske trupe su izvršile artiljerijski udar na regionalni centar. (Fig. 1)
 
Na sektoru Zaporožja ukrajinska vojska je pokušala da povrati izgubljene položaje u Pavlovki. Nije imalo uspjeha. (Sl. 2)
 
Na Donjeckom frontu ruske trupe nastavljaju da juriš na utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine u Mariinki. Žestoke borbe u gradu. (slika 3)
 
U pravcu Luganska ukrajinske jedinice su napale kod Novoselovskog, pokušavajući da presjeku željezničku prugu i dionicu autoputa H-26, koja se spaja na jugoistok sa strateški važnim autoputem R-66. A na sjeveru su pokušali da izvedu jurišne operacije u oblasti Orljanke. Tu je i kamenjar. (slika 4)

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )