Foto: Sputnik / Telegram

U toku je 449. dan sukoba u Ukrajini.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je visokom kineskom izaslaniku tokom razgovora u Kijevu da Ukrajina neće prihvatiti bilo kakve predloge za okončanje rata koji podrazumevaju gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je u sredu da je sporazum o žitu produžen na 60 dana, što su kasnije potvrdile Ukrajina i Rusija.

Vazdušna opasnost širom Ukrajine, raketni napad na Kijev
Oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, pa su izdata upozorenja u Kijevskoj, Žitomirskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirogradskoj oblasti, u centralnom i istočnom delu zemlje.
 
Lokalne vlasti su putem Telegrama saopštile da je Kijev jutros napadnut krstarećim projektilima i da je to deveti napad na prestonicu od početka maja.
 
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su u tom gradu izbila dva požara.
 
"Nije bilo žrtava. Ruske snage su napale krstarećim projektilima, sve je oborila naša protivvazduhoplovna odbrana", rekao je Kličko.

Eksplozije u Kijevu

Oglasila se Amerika
Ministarstvo odbrane SAD ne protivi se isporukama borbenih aviona F-16 Ukrajini, objavio je list Politiko, pozivajući se na portparola Pentagona.
 
Istovremeno, Njujork tajms, pozivajući se na jednog visokog ukrajinskog zvaničnika, piše da je nekoliko evropskih zemalja spremno da isporuči F-16 Ukrajini, ali američke vlasti ne dozvoljavaju ukrajinskim pilotima da počnu obuku zbog visoke cene aviona.
 
Probni letovi na F-16 nisu mogući dok SAD ne daju odobrenje za to.
08:50
Raketni napad i na Odesu
Lokalne vlasti su putem Telegrama saopštile da je Odesa jutros gađana projektilima, a da je većinu raketa oborila protivvazdušna odbrana.
 
Portparol lokalne vojne administracije je saopštio da je jedna osoba poginula, a da je dvoje ljudi povređeno, preneo je Rojters.
08:49
Kijevska uprava: Jutrošnji napadi "bez presedana"
Jutrošnji udari na Kijev su deveti u nizu nedavnih ruskih napada koji su "bez presedana po svojoj snazi, intenzitetu i raznovrsnosti", napisala je na Telegramu Gradska regionalna gradska uprava Kijeva. Upozorenja o vazdušnom napadu za Kijev su i dalje na snazi.
08:49
Peking: Kina i Ukrajina treba da sarađuju
Kina i Ukrajina su se saglasile da treba da sarađuju kako bi očuvali međusobno poštovanje i nastavili sa saradnjom, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.
 
Saopštenje je objavljeno nakon sastanka kineskog specijalnog izaslanika za evroazijska pitanja Lija Huija sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Rojters.

"Kina je oduvek imala konstruktivnu ulogu u ublažavanju humanitarne situacije u Ukrajini na svoj način i nastaviće da obezbeđuje pomoć Ukrajini u okviru svojih kapaciteta", navedeno je u saopštenju.

Kijev granatiran, izazvana dva požara u istočnom delu Kijev granatiran, izazvana dva požara u istočnom delu

Kisindžer: Članstvo Ukrajine u NATO bi zadovoljilo i Kijev i Moskvu
Članstvo Ukrajine u NATO zadovoljilo bi interese i Kijeva i Moskve jer bi sprečilo Ukrajinu da koristi silu u budućim teritorijalnim sporovima, ocenio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer u intervjuu Ekonomistu.
 
"Sada je Ukrajina najbolje naoružana zemlja u Evropi sa rukovodstvom koje ima najmanje strateško iskustvo u Evropi", ukazao je Kisindžer, prenosi Tas.
 
On smatra da bi Ukrajina na kraju sukoba mogla da povrati sve teritorije koju je izgubila posle 24. februara 2022. godine, osim Krima koji će, kako kaže Kisindžer, zadržati Rusija. Prema njegovim rečima, takvo rešenje u kojem Rusija nešto dobija, a nešto gubi od onoga što je osvojila moglo bi da bude izvor nezadovoljstva i u Rusiji i u Ukrajini.
 
Sadašnji je zadatak da se neprijateljstva privedu kraju, a ne da se postavljaju "kulise za sledeću rundu sukoba", dodao je Kisindžer.
08:47
Očekujemo da će biti rešeni problemi sa ruskim delom sporazuma o žitu
Moskva je pristala na produženje sporazuma o žitu jer očekuje da će problemi sa ruskim delom sporazuma biti rešeni, saopštio je predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.
 
"Pregovarali smo do skoro. I dalje se nadamo da će problemi biti rešeni. Što pre, to bolje", rekao je on, prenosi TASS.
 
Nebenzja je istakao da Rusija nije iznela nove preduslove za produženje crnomorske inicijative, već da su izneti dugogodišnji zahtevi da se sporazum realizuje u potpunosti, "uključujuči i ruski deo ovog paketa".

Češka Vlada poništila uredbe o besplatnom korišćenju zemljišta za rusku ambasadu

Lavrov: Rusija spremna da razmotri predloge o rešavanju ukrajinske krize
Rusija je spremna da razmotri predloge afričkih i latinoameričkih zemalja o rešavanju tekuće ukrajinske krize, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )