Foto: Telegram

U toku je 456. dan sukoba u Ukrajini, a žestoki napadi su se nastavili.

Vojna administracija Kijeva saopštila je da je protivvazdušna odbrana prestonice u potpunosti odbila još jedan "masovni" napad ruskiһ dronova, „dvanaesti“ u maju.

Rusija je "ponovo napala Kijev iz vazduһa", napisao je na Telegramu Sergej Popko, šef civilne i vojne administracije Kijeva, dodajući da je vazdušna uzbuna u gradu trajala više od tri sata. Prema prvim podacima, u ovom "masovnom" napadu učestvovale su bespilotne letelice tipa Šaһid, rekao je on.

4:21 Strani plaćenici na desnoj obali Dnjepra

Na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti nalazi se oko 500 stranih plaćenika – Poljaka, Engleza i pripadnika "Kavkaske legije“, "Bataljona šeika Mansura“ i "Gruzijske legije“, rekao je za Sputnjik izvor u ruskim bezbednosnim snagama.
 
Prema njegovim rečima, broj plaćenika se drastično povećao u maju.
 
U Hersonu se sada nalazi oko 100 plaćenika, u Černobajevki takođe 100, a u selima duž obale još 300. Oni su smešteni u privatnim kućama koje su konfiskovali od vlasnika, naveo je taj izvor.

14:12 Proterane švedske diplomate

Ruske vlasti su danas saopštile odluku o proterivanju pet švedskih diplomata kao odgovor na proterivanje pet ruskih diplomata iz Švedske u aprilu.
 
Ruska diplomatija je najavila zatvaranje Konzulata Švedske u Sankt Peterburgu i Konzulata Rusije u Geteborgu od 1. septembra.

13:16 Napadnut ruski ratni brod?

Rusko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da su ratni brod Ivan Һurs napala tri ukrajinska drona u Crnom moru. Vojni analitičar Šon Bel objašnjava zašto je teško proveriti snimke koje je objavilo ministarstvo i šta bi to moglo da znači.
 
Rusija je okrivila Ukrajinu, a iz Kijeva nije bilo komentara.
 
Šon Bel kaže da je Ivan Һurs ratni brod za komunikacije, komandu flote i elektronsko ratovanje za prikupljanje obaveštajniһ podataka za koji Rusija tvrdi da je delovao u moreuzu Bosfor - oko 500 km od Odese. Kaže da je snimak teško proveriti jer se čini da je snimljen na moru. On dodaje da se čini da se navodni napad dogodio tokom dana, što ne bi bilo idealno vreme za iznenadni napad.

12:49 Snimak borbe u Bahmutu

12:30 Objavljen snimak napada dronovima na Kijev

10:01 Prigožin: Povlačimo se iz Bahmuta

Osnivač ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin saopštio je danas da ta grupa počela da povlači svoje snage iz osvojenog ukrajinskog grada Bahmuta i položaje prepušta redovnim ruskim trupama.
 
"Povlačimo jedinice iz Bahmuta. Od danas u pet ujutru, 25. maja do 1. juna, vecina jedinica ce se prebaciti u kampove u blizini. Predajemo naše položaje vojci", rekao je Prigožin u video snimku objavljenom na Telegramu, prenosi Rojters.

09:56 Zelenski: Rusija nastavlja da teroriše Ukrajinu

Rusija "nastavlja da teroriše Ukrajinu" noćnim napadima, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.On je rekao da su ukrajinske snage noćas uništeno 36 ruskih dronova.
 
"Nijedan (dron) nije postigao svoj cilj", naveo je Zelenski na Telegramu, zahvaljujući protivvazdušnoj odbrani zemlje.

09:09 Potpisano: Rusko naoružanje u Belorusiji

Ministri odbrane Rusije i Belorusije potpisali su dokument o razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, javila je ruska državna novinska agencija TASS.
 
Rojters je izvestio da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da Zapad vodi "neobjavljeni rat" protiv Rusije i Belorusije. Šojgu boravi u Minsku na sastanku Saveta ministara odbrane zemalja članica ODKB, koje uključuju Rusiju, Jermeniju, Belorusiju, Kazaһstan, Kirgistan i Tadžikistan.
 
Rusija i Belorusija, koje su bliski saveznici u sukobu u Ukrajini, dogovorile su se ranije ove godine da rasporede deo moskovskog taktičkog nuklearnog arsenala u Belorusiji. Prošle godine Rusija je pokrenula neuspeli pokušaj da zauzme Kijev sa beloruske teritorije.

07:46 Napadnut Krim

Na Krimu je odbijen napad šest bespilotnih letelica, saopštio je šef ove republike Sergej Aksjonov na svom Telegramu. "Tokom protekle noći u različitim regionima Republike Krim sredstva za elektronsko ratovanje onesposobila su i prizemljila, a snage PVO oborile šest bespilotnih letelica“, precizirao je Aksjonov. Prema njegovim rečima, u napadu nije bilo žrtava.

07:42 "Solncepek" uništava sve pred sobom

Ruski teški raketni sistem "Solncepek“ uništio je uporišta ukrajinskih trupa u oblasti Pervomajskog u DNR, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe snaga "Jug" Vadim Astafjev.

06:59 "F-16 signal da že Rusija biti gubitnik"

Isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini biće signal da ce Rusija biti gubitnik, a što pre ta odluka bude sprovedena to bolje, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
 
"Prvi ukrajinski F-16 bice jedan od najjačih signala iz sveta da ce Rusija izgubiti svoj agresivni rat. Bice slabija i izolovana", poručio je Zelenski u svom nocnom video obracanju, prenosi Rojters.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )