Foto: ilustracija

Tenzije između Moskve i zapadnih država su eskalirale nakon što je Putin zvanično priznao Donjeck i Lugansk.

Zemlje Evropske unije saglasile su se da uvedu ograničeni paket sankcija Rusiji. Zasedao je i hitno Savjet bezbjednosti UN.
 
EU je večeras protiv Rusije usvojila paket sankcija
 
Šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je da će EU uvesti sankcije protiv 351 poslanika Državne dume i 27 fizičkih i pravnih lica nakon odluke Rusije da prizna nezavisnost LNR i DNR.
 
Prema Borelu, postignut je dogovor između 27 članica EU o paketu sankcija koje je predložio.
 
"Oni se kreću od ograničavanja pristupa evropskim finansijskim tržištima do ciljanja pojedinačnih zvaničnika koji stoje iza tog poteza", rekao je Žozep Borel.
 
Rusija evakuiše diplomate
 
Rusija će što prije evakuisati osoblje ambasade iz Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Ruske diplomate u Ukrajini dobijale su prijetnje, Kijev nije reagovao, dodaje MIP.
 
Bajdenova administracija razgovara o paketu sankcija Rusiji sa azijskim državama
 
Bajdenova administracija je u pregovorima sa azijskim državama da se pridruže naporima Zapada da sprovedu paket sankcija Rusiji kao odgovor na njihove akcije u vezi sa Ukrajinom, izvještava u utorak Forin Polisi, pozivajući se na tri američka izvora.
 
Singapur, Japan i Tajvan su do sada podržavali mjere kontrole izvoza Rusije.
 
Džonson i Makron se dogovorili
 
Britanski premijer Boris Džonson i predsjednik Francuske Emanuel Makron dogovorili su se da koordiniraju rad na uvođenju sankcija Rusiji tokom telefonskog razgovora u utorak, saopštila je britanska vlada.
 
"Premijer je obavjestio predsjednika Makrona o novim sankcijama koje je danas predstavio Rusiji, a lideri su se složili da treba da nastave da rade uzastopno na ciljanju ruskih pojedinaca i entiteta koji podržavaju agresivni pristup predsednika Putina", navodi se u saopštenju vlade.
 
Napad na bivšeg ministra
 
Ministarstvo državne bezbjednosti DNR prijavilo je pokušaj napada na bivšeg ministra odbrane republike, a u eksploziji je povrijeđen lokalni stanovnik.
 
Zahtjev za stanovništvo
 
Odjeljenje Narodne milicije Donjecke Narodne Republike zatražilo je od stanovnika DNR da ne snimaju kretanje vojne tehnike "kako bi se isključilo korišćenje ovih informacija od strane neprijatelja".
 
Putin priznao republike po administrativnoj podjeli a čije dijelove još kontroliše Ukrajina
 
U kojoj meri ćemo priznati ove republike? Priznali smo ih, što znači da smo priznali sve njihove temeljne dokumente, uključujući i Ustav. A Ustav propisuje granice unutar Donjecke i Luganske oblasti u vreme kada su one bile deo Ukrajine, rekao je Putin.
 
"Nepovrat"
 
Prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, napori aktuelnih kijevskih vlasti sve su doveli u nepovrat.
 
"Minski sporazumi su pobijeni mnogo prije jučerašnjeg priznanja narodnih republika Donbasa, ne mi, ne predstavnici ovih republika, već aktuelne vlasti u Kijevu", rekao je predsjednik.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )