Foto: Twitter

Petnaesti je dan vojne operacije Rusije u Ukrajini. Oko 48.000 Ukrajinaca evakuisano je kroz humanitarne koridore kako je juče i najavljeno od strane Ukrajine.

20.56 - Rusija će jednostrano otvoriti humanitarne koridore

Rusija će jednostrano otvoriti humanitarne koridore iz područja specijalne vojne operacije u Ukrajini svakog narednog dana, izjavio je šef ruskog centra nacionalne odbrane Mihail Micinzev.
 
"Zvanično saopštavamo da će humanitarni koridori u pravcu Rusije biti unilateralno otvoreni bez bilo kakvih sporazuma i to od 10 sati ujutru svakog dana", kazao je on, prenosi TAS S.
 
Prema riječima Mizinceva, bezbjednost je garantovana na teritorijama koje kontrolišu ruske trupe
 
"Mi tražimo da Međunarodni komitet Crvenog krsta i UN blisko sarađuju sa ukrajinskim vlastima na terenu kako bi informisali stanovništvo o ovoj ruskoj inicijativi", kazao je Mizincev.

20.10 - Konašenkov: Ruski avioni nisu korišćeni kod Marijupolja

Ruski borbeni avioni nisu korišćeni blizu Marijupolja u Donbasu, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
 
20.06 - Kijev: Evakuisano 400.000 civila iz ratne zone

Više od 400.000 civila je dosad evakuisano u Ukrajini uglavnom iz zona u kojima se vode borbe, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski na nacionalnoj televiziji.
 
"Oni su evakuisani prevashodno iz oblasti u kojima se odvijaju ratna dejstva", kazao je Monstariski, a prenio Rojters.
 
19.45 - Džonson se plaši da će Rusija rasporediti hemijsko oružje u Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da se plaši da će Rusija rasporediti hemijsko oružje u Ukrajini.
 
19.01 - Erdoan Bajdenu: Važna uloga Turske u dijalogu Rurije i Ukrajine

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan razgovarao je danas telefonom sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom o ruskom napadu na Ukrajinu, saopšteno je iz turskog predsjedništva.
 
Kako se navodi, Erdoan je Bajdenu rekao da je važna uloga Turske u očuvanju dijaloga sa Ukrajinom i Rusijom, prenosi Rojters.
 
18.40 - "Pomoć narodu Donbasa - dužnost Rusije"

Pomaganje narodu Donbasa bila je dužnost Rusije i nije bilo drugog izbora, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.


18.30 - Makron: EU da se oslobodi zavisnosti od ruskih energenata

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da zemlje Evropske unije treba da se dogovore o tempu kojim bi se EU postepeno oslobodila zavisnosti od ruskih energenata, javlja Rojters.
 
Po pitanju ukrajinskog zahtjeva za brzi prijem u EU, Makron je, govoreći uoči samita lidera EU u Francuskoj, rekao da nije realno da se uđe u pregovore o članstvu sa zemljom koja je u ratu.
 
17.52 - Western union suspendovao rad u Rusiji i Bjelorusiji

Western union suspendovao je rad u Rusiji i Bjelorusiji, saopšteno je iz te kompanije.
 
17.31 - Lajen: Ukrajina je dio naše porodice

Predsjednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen kaže da se Evopa nalazi u odlučujećem trenutku u kome se se u svjetlu "Putinovog rata" ogleda otpornost demokratija.
 
Lajen je dolazaći na neformalni samit EU lidera u Parizu najavila da će se razgovarati o jačanju evropske odbrane i smanjenju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva u oblasti energetike.
 
"Razgovarćemo i o Ukrajini kao dijelu naše evropske porodice. Želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu s kojom dijelimo zajedničku budućnost", poručila je Lajen.
 
17.19 - Černobilj ima struju, uveli je Bjelorusi

Bjeloruski energenti obezbijedili su snabdijevanje električnom energijom nuklearne elektrane u Černobilju, izjavio je zamjenik ministra energetike Rusije Jevgenij Grabčak.
 
"Bjeloruski energenti su obezbijedili snabdijevanje električnom energijom nuklearne elektrane u Černobilju, koja je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije. Pod naponom je dalekovod Mozir – nuklearna elektrana Černobil. Radnje operativnog osoblja Černobilske nuklearne elektrane omogućile su napajanje električnih instalacija elektrane naponom", navodi ga u pres-službi resora .
 
Dan ranije je rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo da su ukrajinski nacionalisti krenuli na još jednu opasnu provokaciju i udarili na trafostanicu i dalekovode koji napajaju nuklearnu elektranu u Černobilju.
 
Nakon toga, Ukrajina je obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da je nuklearna elektrana Černobil isključena iz električne mreže i da je izgubila snabdijevanje spoljnom energijom.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )